Local

S-au identificat urme de vidră pe un sector al râului Putna

Alexandra TĂTARU
20 iul 2017 4144 vizualizări

Cercetătorii din cadrul ACDB spun că prezența vidrei indică un ecosistem acvatic funcțional

Cercetătorii și voluntarii Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice au început deja activitățile din cadrul proiectului ”Conserve and restore the aquatic habitats for otters in south-eastern Romania”. Vă reamintim că proiectul a fost desemnat câștigător de către votul publicului, după ce a fost selectat printre cele 4 finaliste din categoria proiectelor Alpine la competiția organizată de European Outdoor Conservation Association. Scopul acestuia este de a conserva și reface habitatele acvatice pentru vidră și alte specii din aria naturală protejată ”Râul Putna”, din Munții Vrancei, prin implicarea comunităților locale și entuziaștilor de ieșiri în natură. Iată că cei de la ACDB au identificat primele urme de vidră în habitatul natural.  ”În urma studiilor realizate în teren, am identificat prezența vidrei pe un sector de mai bine de 30 km din aria protejată administrată de către noi, SCI Râul Putna. Cu ajutorul voluntarilor și cu sprijinul financiar al proiectului «Conserve and restore the aquatic habitats for otters in south-eastern Romania», continuăm să monitorizăm starea de conservare a vidrei pe Râul Putna. Prezența vidrei pe acest sector de râu ne indică o calitate bună a apei și un ecosistem acvatic funcțional”, au transmis voluntarii ACDB.

Situl de interes comunitar (SCI) Râul Putna este suprapus parțial pe teritoriul administrativ al comunelor Vidra, Valea Sării, Năruja, Vrâncioaia, Bârsești, Tulnici. Pe toată durata derulării proiectului, cercetătorii ACDB, împreună cu cei peste 1000 de voluntari din comunitățile locale, își propun să conserve habitatul vidrelor prin: monitorizarea populației de vidră pe o lungime de râu de 30 km, construirea a 6 vizuine de vidră pentru a încuraja creșterea populației de vidră în zonele în care se văd puține semne ale acestora, identificarea și protejarea vizuinelor de vidră existente, plantarea de 1000 de arbori nativi pe malurile râului, eliminarea speciilor invazive și îndepărtarea deșeurilor de pe 30 km râu. (A.T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.