Local

Reușita în viață se obține prin muncă și dăruire    

Janine VADISLAV
2 iul 2017 6730 vizualizări

Pentru legumicultorii  vrânceni ajutorul de minimis- acordat de Ministerul Agriculturii - a făcut minuni. Cei care s-au ţinut de treabă primesc deja 3000  euro la 1000 m.p. spaţiu protejat, cultivat cu roşii. Mai mult, marfa lor este căutată, apreciată, iar clienţii fac coadă, când vând în piaţă.  Printre cei 78 de beneficiari ai ajutorului de minimis, din Vrancea, se numără şi familia Taban, din comuna Bilieşti, legumicultori din tată-n fiu. Chiar dacă, la început, n-au „văzut” beneficiile cu amănuntul al acestui sprijin, au întocmit documentaţia necesara accesării proiectului şi au dat drumul la treabă.

Mimi şi Filomelo Taban au lucrat de mici  în grădină „furând” meseria de la părinţii şi bunicii lor. N-au avut nici o  zi de vacanţă în viaţa lor, în solariile lor fiind tot timpul de lucru. Printre cele 22 de proiecte aprobate în comuna Bilieşti, pentru accesarea ajutorului de minimis în valoare de 3000 euro, pus la dispoziţie de Ministerul Agriculturii, unul este al lor. Banii au fost o gură de oxigen pentru aceşti oameni  care au reuşit deja să comercializeze  pe piaţă cele 2 tone de roşii la 1000 m2. până la începutul lunii iunie, condiţie esenţială în contract. Aceşti bani i-a ajutat să scoată mai devreme cu o luna marfă de cea mai buna calitate, la un preţ accesibil pentru toate buzunarele,  dar care le asigură şi lor un câştig bun.

- Cum a mers? întreb.   

 

„Bine,  până-n prezent. Dacă  ar mai sta o lună preţul acesta, ar fi foarte bine: pe piaţă, la vânzare e 4 lei, en gros 3 lei, un leu îl ia beneficiarul (comerciantul).  Mi-aduc aminte că am scos, în alţi ani  roşii la vânzare când era 1 leu /kg en gros,  acum e foarte bine”, spune Mimi Taban, adunând roşii de zor.

Au trei solarii cu roşii, dar ajutorul de minimis îl primesc doar pentru unul singur, aşa prevede proiectul.. Au muncit 4 luni pe brânci, acum a venit momentul valorificării produselor. Filomelo Taban,  este cu marfă în Maramureş, acolo unde vinde  în fiecare an, restul se dă pe comandă, nu au timp să stea în piaţă. Petrec zi lumină în solarii lucrând cu fii lor, iar când nu mai dovedesc, folosesc  şi  mână de lucru locală.  Pentru această familie contează - aşa cum contează pentru fiecare legumicultor în parte  -  lucrul bine făcut, munca de calitate, cu simţul responsabilităţii.

 

„N-o fac  să fie doar cantitate, calitatea contează. Roşiile mele  trebuie să fie cât mai bune, să aibă gust deosebit, de roşie adevărată, cum era în copilăria noastră, dar să aibă şi aspect frumos. N-aş fi atât de căutată, dacă  lucrurile ar sta altfel. Cu 200 de lăzi e plecat soţul meu în Maramureş, la Borşa. Suntem cunoscuţi acolo de ani buni, suntem invitaţi să vindem în piaţa din Borşa, unde ne ştie toată lumea. Ieri am cules  38 lăzi..., culeg şi azi, am o comandă mai mare de roşii. Am comandă şi la castraveţi, la ardei, apoi vin vinetele.... Avem mult de lucru, dar nu ne plângem, ne bucurăm să fie, la toată lumea şi la noi”, spune Mimi Taban, care face totul din mare dragoste pentru ceea ce a moştenit de la părinţi şi transmite acum, mai departe, fiilor ei.

Pe toată perioada  de creştere şi coacere a roşiilor, legumicultorii au fost atent monitorizaţi de specialiştii  Direcţiei Agricole Vrancea, verificată atent calitatea roşiilor, înainte de a ajunge la consumator. Au trecut cu brio testele, fapt pentru care au primit de la Ministerul Agriculturii un talon  care atesta faptul ca familia Taban  este inclusă în  acest program, „Program Susţinere Tomate 2017”.   Acum aşteaptă să le intre banii în cont.

Unul dintre cei mai tineri legumicultori din localitate este Adrian Taban, care are un solar  model de 2200 m2., cu roşii dintr-un soi care se coace mai târziu,  cu creştere până sus, cu 9 roduri.  Lucrează singur si nu pleacă acasă decât seara târziu.

„ Aici suntem la Taban Adrian, este hipoacuzic, un băiat de toată ispravă, ne mândrim cu el pentru realizarea pe care o are.  Ia uitaţi ce  produs bun, gustos, chiar miroase a roşie adevărată! Păcat că guvernul nu susţine financiar  o suprafaţă mai mare cu roşii cultivate la solar, mai ales pentru cei care doresc să se extindă. Ar fi un lucru extraordinar, n-ar mai pleca nici tinerii care ar putea face  o treabă excelentă la ei acasă”, ne-a spus Vasile Chirilă, primarul comunei Biliești.  

 

- Sunteţi fericit?  îl întreb pe Adrian.   

Privirea lui plină de lumină spune totul, este fericit!  Zâmbetul, expresia feţei, spune totul: şi-a ales bine drumul în viaţă.  Puţini tineri ştiu atât de bine ce doresc să facă, iar meseria bunicilor, părinţilor, îi vine mănuşă. N-ar schimba nimic în viaţa lui, nici locul, nici prietenii... Grădina este  casa lui, plantele îngrijite cu atât de multă  dragoste sunt copiii lui de suflet.

În Vrancea sunt cei mai mulţi legumicultori care au accesat programul pentru a primi ajutorul de minimis în valoare de 3000 euro. 24 dintre ei au confirmat  deja comercializarea celor 2 tone de roşii, pe piaţă, urmând ca în scurt timp să primească banii.  Ministerul Agriculturii a emis şi un semn distinctiv,  care atestă oficial calitatea produsului.

„Avem 78 de legumicultori înscrişi în program din diferite bazine legumicole, dar avem cerere şi de la Vizantea-Livezi şi Viişoara ( zonă de deal spre munte ).  Suntem bucuroşi că  acest program a avut un rezultat benefic şi pentru legumicultori şi pentru consumatori. Am făcut  demersul necesar şi am solicitat la minister suma pentru cei 24 de beneficiari. Dacă  vedeţi acest indicator, să ştiţi că acel producător este în  programul  de susţinere al roşiilor româneşti”, ne -a spus ing. Ticu Costandache, director  Direcţia Agricolă Vrancea.

Ajutorul de minimis va fi primit de către legumicultori timp de 5 ani,  câte 3000 euro anual. Nu mai mult de 15000 euro în total.   ( Janine  VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.