Local

Restricții pentru șoferii începători din Vrancea

Ionel Sclavone
18 sep 2024 7234 vizualizări

Vrâncenii care obțin permisul de conducere trebuie să știe că au anumite restricții când conduc pe drumurile publice. Codul rutier impune reguli speciale pentru cei care nu au suficientă experiență a volan în scopul evitării accidentelor de circulație.

Șoferii începători, care au până într-un an de experiență la volan trebuie să respecte o serie de restricții atunci când șofează pe drumurile publice. În primul rând, aceștia trebuie să circule cu un semn distinctiv pe autoturism, pentru a semnalza că nu au experiență în conducere. De asemenea, trebuie să respectge anumite limite de viteză și să conducă doar anumite tipuri de autovehicule.

Așa cum arătam, un șofer începător trebuie să afișeze un semn distinctiv pe vehicul, conform Codului Rutier. Acesta trebuie să fie un disc de culoare galbenă cu diametrul de 10 centimetri, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 6 centimtri și diametrul punctului de un centimetru.

Este vorba despre așa-zisa „Lămâie” pe care toți începătorii sunt obligați să o afișeze într-un loc vizibil. Semnul trebuie poziționat pe pe parbriz, în partea din dreapta jos și pe lunetă, în partea stângă jos. Cei care nu respectă această regulă vor plăti o amendă cuprinsă între 330 şi 495 de lei, la o valoare a punctului-amendă de 165 de lei.

La autovehiculele din categoriile AM (mopede), A1, A2 şi A (motociclete) semnul se plaează în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare. La autovehiculele care n-au lunetă semnul se afișează pe parbriz, în partea din dreapta jos, şi pe caroserie, în partea din spate stânga sus. În cazul vehiculelor cu remorcă lămâia se pune pe parbrizul autovehiculului, în partea din dreapta jos, şi pe caroseria remorcii, în partea din spate stânga sus.

Vitezele maxime cu care pot circula începătorii

Șoferii care dețin permis de conducere de mai puțin de un an trebuie să circule în afara localităților cu o viteză maximă cu 20 km/h mai mică decât cea permisă pe drumurile respective. Astfel, ei vor avea în vedere limitele de viteză aplicabile pe tipurile de drum respective pe care le vor reduce cu 20 km/h.

Codul rutier prevede următoarele limite maxime de viteză în funcție de tipul drumurilor din afara localităților: pe autostrăzi - 130 km/h (începătorii pot conduce cu 110 km/h); pe drumurile expres - 120 km/h (începătorii pot conduce cu 100 km/h); pe drumurile naționale europene - 100 km/h (începătorii pot conduce cu 80 km/h); pe celelalte categorii de drumuri - 90 km/h (începătorii pot conduce cu 70 km/h).

O altă restricție pntru șoferii începători vizează tipurile de vehicule pe care nu au voie să le conducă. Un șofer care deține permis de conducere de mai puțin de un an nu poate conduce vehicule care transportă mărfuri sau produse periculoase sau care sunt destinate testării sau pentru a fi utilizate pentru probe.

De asemenea, un șofer începător nu are dreptul să conducă vehicule destinate transportului public de persoane sau în regim de taxi.

Propunere de modificare a Codului Rutier

Față de aceste reguli care se aplică, potrivit CoduluI Rutier, la Camera Deputaților există încă un proiect de lge care conține prevederi destinate șoferilor începători. Inițiativa legislativă, aflată la Cameră din luna martie va interzice conducătorilor de autovehicule care au vârsta de până la 21 de ani sau o experiență de conducere mai mică de un an pentru categoria B să conducă vehicule care depășesc 100 CP, respectiv 75 de kw în cazul vehiculelor electrice.

Mai mult, inițiatorii legii au propus majorarea numărului orelor de pregătire teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria B. Candidații vor susține până la 25 de ore de teorie și până la 45 de ore de condus, cu cinci, respectiv 10 ore mai mult raportat la reglementările actuale.

Totodată, proiectul mai prevede ca examinarea pentru obținerea permisului de conducere să se poată realiza și de către examinatori atestați de autoritatea competentă.  

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.