Local

Restituirea taxei auto se poate cere până la 31 august 2018

Mihai Boicu
11 aug 2017 2012 vizualizări

Guvernul a stabilit până când se depun cererile și cum se restituie taxa auto

Guvernul a reglementat prin OUG 52/2017 modul în care se restituie taxa auto, sub diversele denumiri sub care a fost percepută în ultimii ani, respectiv taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluate provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule. Persoanele care au achitat aceste taxe și nu au beneficiat de restituire până la intrarea în vigoare a OUG 52/2017 pot solicita restituirea acestora, precum și a dobânzilor datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii și data restituirii prin cerere adresată organului fiscal central. Modelul de cerere urmează a fi elaborat prin ordin comun de ministrul Mediului și ministrul Finanțelor, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe. ”Dreptul contribuabililor de a cere restituirea se naşte la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, indiferent de momentul perceperii taxei, iar cererile de restituire se depun sub sancţiunea decăderii, până la data de 31 august 2018”, precizează Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) într-un comunicat de presă. Restituirea sumelor rezultatelor în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent se face astfel: în perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018 pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule; în perioada 1 septembrie 2018-31 martie 2019 pentru timbrul de mediu. Sumele rămase de restituit, reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se restituie din oficiu, de organele emitente ale acestora, în termen de 120 de zile de zile de la data întrării în vigoare a normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Sumele rămase de restituit, reprezentând timbrul de mediu pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se restituie din oficiu, de organele emitente ale acestora, în termen de maxim un an de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Dobânzile datorate contribuabililor se calculează şi se plătesc de către organele competente pentru perioada cuprinsă între data perceperii taxelor şi data restituirii acestora, ori conform celor dispuse prin hotărâri judecătoreşti definitive. În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ministrul mediului şi ministrul finanţelor aprobă prin ordin comun normele metodologice de aplicare a acesteia. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.