Local

Amintiri frumoase din viața culturală vrânceană de acum 50 de ani. Repere culturale vrâncene în an semicentenar: 1971-2021

Titel-Toader CHIRILĂ
21 apr 2021 2886 vizualizări
Profesorul Toder-Titel Chirilă din Năruja
Profesorul Toder-Titel Chirilă din Năruja

Pentru edificare, spicuim, bineînțeles, o serie de exemple. Mai întâi în 1971, pe plan județean a fost instituită, „Luna culturii vrâncene: «Vrancea  1971»” , manifestare ce a dinamizat și pus în valoare întreaga potență cultural – artistic a județului nostru. Rând pe rând s-au alăturat altele, a căror prestigiu pe plan național este binecunoscut. 

Amintim în acest sens continuarea „Festivalului folclorului vrâncean”, cea mai complexă manifestare culturală în cadrul județului nostru, manifestate care anima nu numai întreaga mișcare artistică de amatori din Țara Vrancei, ci și din alte județe. Anul 1971 a adăugat în palmaresul formațiilor artistice din județ noi confirmări ale valorilor artistice. Dar, mai ales, 1971 a însemnat pentru întreaga artă amatoare din județul nostru, o dovadă a cărui prestigiu internațional ne-a onorat: câștigarea de către artiștii vrânceni din Focșani a marelui trofeu al Festivalului folcloric de la Udine – Italia, în coregrafia renumitului maestru coregraf al Vrancei- Bica Chirilă, dar și metodist în cadrul Consiliului Județean al Sindicatelor. Ziarele „Messagero”, „Veneta” și altele prezentau zilnic fotografii și elogiau folclorul vrâncean în coregafia lui Bica –Bărbulescu Chirilă!

1971 coincide, de asemenea, cu împlinirea a 60 de ani de activitate a formației de dansuri a căminului cultural Năruja, având ca reper 1911 – prima șezătoare culturală cu program stabilit dinainte, bogată în manifestări cultural–artistice, sub îndrumarea învățătorului botoșănean Ion Răileanu, preluat apoi de instructorul, voluntar pe atunci, nărujeanul Chirilă Ion zis Nica. La acestea adăugăm și creșterea substanțială a activităților științifice, activități de tipărire de cărți, cu caracter cultural sau activități de un profil specific cultural sau diferite vernisaje aparținând unor artiști  plastici locali.

Într-o scrisoare din 2 august 1971 către Simion Hârnea, Emilia Milicescu, prof. univ. dr. – Facultatea de Filologie din Sibiu, solicita să țină o conferință la Năruja despre Barbu Șt. Delavrancea, prezentarea cărții „Pe urmele lui Delavrancea” și alte documentații privind originea strămoșească a lui Delavrancea la Năruja, în prezența celor trei fiice ale scriitorului, în vârstă de 85, 83, 78 ani. Autoritățile locale în frunte cu Simion Hârnea au ignorat tacit această inițiativă. Din cercetarile mele, prea târziu, privind descoperirea scrisorii și continuarea demersului meu prin corespondențe cu doamna Emilia Milicescu, care între timp a decedat la peste 90 de ani, apoi scrisori continuate cât și convorbiri telefonice cu feciorul, prof. dr. universitar în București, am putut afla că între timp, toată documentația despre Delavrancea a fost donată bibliotecii din Bacău, deși îmi promisese că o va dona școlii din Năruja. Corespondența este păstrată în arhiva mea personală, pentru a se trage și alte concluzii!

Închei cu 28 noiembrie 1971, privind prima participare a formației de drâmbași, elevi ai școlii generale de 8 ani Podu Nărujei, unicat pe țară în acea perioadă, dar valabilă și până la ora actuală, sub îndrumarea prof. pe atunci – Chirilă Toader–Titel, la primul concurs al formațiilor de instrumente populare, creatorilor și soliștilor de muzică populară vrânceană – Odobești   1971, obținând premiul I și trofeul. Aceleași premii au mai obținut Mereuță Ion (fluier), Pomană Alexandru (caval și ocarină), Chirilă Toader- Titel (drâmbă) și solista vocală Vetrescu Lina, toți din Năruja.

Așadar, Odobeștiul, trebuie să consemneze acest eveniment, găzduit pentru prima dată în Vrancea. De menționat că anul trecut, în 2020, s-au împlinit 50 de ani de la înființarea primei formații de drâmbe, unicat pe țară, prilej cu care, am editat un pliant „La muchia bradului” - Un zumzet de albine își ia zborul! S-au înmânat tuturor foștilor elevi din cadrul formației câte un exemplar din pliant, o carte „Antologie în ajutorul celor care lucrează cu tinerii”, privind instrumente populare, realități vii ale satului tradițional românesc, autor Chirilă Toader-Titel și câte o diplomă de onoare.

Același gest l-am făcut și pentru autoritățile locale, județene și altor personalități care iubesc cultura vrânceană. Am creionat o imagine sintetică a anului 1971, a cărui fertilitate culturală se observă chiar și numai din aceste consemnări. Toate aceste acțiuni au dus la depistarea, cercetarea și valorificarea artistică a tezaurului folcloric românesc și vrâncean, minunat și inepuizabil. Așadar, anul 1971 stă scris cu litere de aur, am putea zice, în istoria culturii vrâncene.

 Toader – Titel Chirilă, Năruja

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.