Regulile venitului minim de incluziune Ajutorul social se reduce pentru vrâncenii care nu-și trimit copiii la școală
Vrâncenii aflați în situații vulnerabile, care beneficiază de venitul minim de incluziune trebuie să știe că refuzul de a-și trimite copiii la școală reduce valoarea sumelor primite. Legislația actuală condiționează ajutorul pentru familia cu copii de frecventarea școlii de către cei mici.
Venitul minim de incluziune a fost introdus din 2024 în locul vechilor ajutoare sociale, respectiv venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei. Conform ajutorul pentru familia cu copii se acordă pentru familiile care au în întreținere copii de vârstă școlară, cu condiția ca fiecare dintre aceștia să fie înscris și să frecventeze o formă de învățământ preuniversitar. Vârsta școlară este definită ca fiind vârsta de la care copilul este integrat în învățământul școlar obligatoriu.
Măsură leagă acordarea ajutorului social de responsabilitatea părinților de a asigura prezența copiilor la școală și are drept scop reducerea abandonul școlar și promovarea participării copiilor la procesul educațional.
Îndeplinirea acestei condiții de frecventare a școlii este verificată la nivelul Inspectoratului Școlar care transmite, lunar, agenției teritoriale pentru plăți și inspecție socială situația elevilor proveniți din familii beneficiare de ajutor social. Situația include numele, prenumele, codul numeric personal al copiilor și al reprezentantului familiei, precum și numărul de absențe nemotivate.
Potrivit legii, singura excepție de la această regulă are în vedere situația copiilor care întrerup școala din motive medicale. Excepția se aplică și în cazul familiilor care au în întreținere copii cu handicap sau dizabilitate gravă sau accentuată, de vârstă școlară, pentru care condiția frecventării școlii fără întrerupere nu se aplică.
În cazul în care copiii nu se încadrează în aceste situații excepționale, legea prevede diminuarea sau chiar sistarea ajutorului social în cazul în care copiii nu merg la școală în mod regulat.
Astfel, cuantumul ajutorului social se reduce cu 50% din suma ce revine fiecărui copil în luna în care acesta înregistrează mai mult de 15 absențe nemotivate. În cazul în care copilul are mai mult de 30 de absențe nemotivate într-o lună, ajutorul nu este plătit în intervalul respectiv. Întreruperea anului școlar de către un copil, din alte motive decât cele medicale, duce la reducerea cuantumului cu suma acordată copilului respectiv pe toată perioada întreruperii.
Dacă un copil repetă anul școlar din motive care nu au legătură cu starea sa de sănătate. ajutorul se reduce cu suma corespunzătoare acelui copil pe întreaga durată a repetării.
Mai mult, legea prevede că un copil care nu mai frecventează cursurile școlare, nu va mai fi luat în considerare nici la stabilirea venitului net lunar ajustat, nici la stabilirea cuantumului ajutorului pentru familia sa.