Local

Reguli noi pentru vrâncenii care locuiesc la bloc

Ionel Sclavone
5 mar 2019 6861 vizualizări

Începând cu luna septembrie a acestui an, membrii asociațiilor de locatari și proprietari au obligația să adopte și să respecte un regulament al imobilului. Acesta va stabili norme și reguli de conviețuire și comportament pentru toți cei care locuiesc la bloc, dar și pentru cei care intră în clădire. Adoptarea regulamentului condominiului, în septembrie, este prevăzută de noua legislație privind asociațiile de proprietari care a intrat în vigoare anul trecut, în 2018. Un model a fost publicat recent de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) în dezbatere publică.

Regulamentul de ordine interioară pentru cei ce locuiesc la bloc, propus spre dezbatere publică pe site-ul MDRAP, cuprinde un set de instrucţiuni și reguli care stabilesc normele de conduită și conviețuire într-un condominium și asigură funcţionarea acestuia.  

Astfel, sunt prevăzute și reglementările ce trebuie aplicate în situația în care un locatar inundă un alt apartament. Este o situație destul de des întâlnită printre cei care locuiesc la bloc. Pentru asemenea situații, regulamentul menționează:

„Dacă proprietarul unei locuinţe ori al unui spaţiu cu altă destinaţie provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligaţia să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparaţii, încondiţiile legii“.

O altă speță stabilește ce trebuie să facă locatarii în cazul celor care pun stăpânire pe uscătoria blocului, fără acceptul celorlalți. Prin regulament, este interzisă restricţionarea accesului pe părţile comune a proprietarilor din condominiu, cu excepţia cazurilor expres prevăzute de legislaţia în vigoare.

„Fiecare proprietar/locatar poate folosi, în condiţiile legii şi acordului de asociere, atât spaţiul care constituie bunul principal, cât şi părţile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalţi proprietari şi fără a schimba destinaţia clădirii“, se menționează în regulament.

În acest context, regulamentul interzice depozitarea sau abandonarea oricăror obiecte pe proprietatea comună, dacă prin acest fapt se împiedică utilizarea normală a clădiri, a părţilor comune sau dacă se aduce atingere drepturilor celorlalţi proprietari.

Este reglementată folosirea bormașinilor

Un alt articol din documentul supus dezbaterii publice stabilește intervalele de timp în care pot fi efectuate lucrări de reparații care produc zgomote și orele în care se pot folosi bormașinile ori alte echipamente care deranjează liniștea:   

„Este interzisă tulburarea liniştii proprietarilor/locatarilor din condominiu între orele 22:00 – 08:00, 13:00 – 14:00, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în intervalul ----, de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare“.

Intervalul de timp poate fi stabilit de asociația de proprietari în funcție de preferințele locatarilor

De asemenea, sunt prevăzute și reglementări pentru deținătorii de animale de companie, care au obligația să respecte prevederile legale pentru deţinerea acestora, să nu tulbure liniştea celorlalți și să menţină curăţenia pe spaţiile comune.

Regulamentul nu prevede sancțiuni, deși este obligatoriu

Noul regulament de ordine interioară într-un bloc de locuințe nu este doar pentru proprietari și chiriași, ci și pentru cei aflați în trecere sau în vizită. Toți cei care trec pragul unui bloc de locuințe au obligația să se conformeze și să respecte normele adoptate:

„Toţi proprietarii, precum şi chiriaşii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament.“

Pe de altă parte, însă, documentul nu prevede nici un fel de sancțiune pentru cei care refuză să se conformeze și încalcă regulamentul. Tot ceea ce pot face proprietarii/locatarii/chiriașii care constată că unul dintre ei nu respectă reglementările adoptate este să anunțe președintele şi/sau comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, cu privire la neregulle constatate. Aceasta deoarece asociaţiile de proprietari sau organele asociaţiei de proprietari nu reprezintă agenţi constatatori în sensul legislaţiei în vigoare și nu pot aplica amenzi sau alte sancțiuni.

„În baza prezentului regulament nu sunt stabilite sau aplicate sancţiuni de către organele asociaţiei de proprietari, iar încălcarea prevederilor prezentului regulament nu constituie contravenţie“, prevede proiectul depus spre consultare publică pe site-ul MDRAP.

Regulamentul de ordine interioară a blocului este adus la cunoştinţă tuturor proprietarilor de apartamente, prin afişare la avizier sau prin înmânarea unei copii conforme, în termen de 7 zile de la adoptare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.