Local

Refuzate de MFE, UAT-urile din Vrancea pot obține finanțare pentru rețelele de alimentare cu gaze prin PNI

Ziarul de Vrancea
10 feb 2022 2810 vizualizări

După ce Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a stabilit săptămâna trecută care sunt proiectele pentru gaze depuse în anul 2020 care au obținut finanțare din fonduri europene, iar județul Vrancea nu a avut niciun proiect aprobat din cele nouă depuse (numărul proiectelor finanțate prin MFE a fost mic, deoarece bugetul a fost de doar 235 milioane de euro, de 10 ori mai puțin decât solicitările făcute), luni, 7 februarie, a apărut o nouă variantă pentru Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) din județul nostru care au astfel de proiecte pentru finanțare.

Concret, proiectele de extindere a rețelelor de alimentare cu gaze vor putea fi finanțate prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, care asigură o finanțare de 7,5 miliarde lei. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și ministrul Energiei au aprobat, luni, 7 februarie 2022, un ordin comun privind dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor, prin care se stabilesc condițiile de accesare a fondurilor. Proiectele vor fi depuse după publicarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței pentru aprobarea Programului „Anghel Saligny.

Cseke Attila: „Am publicat ordinul privind dezvoltarea rețelelor de gaze prin Anghel Saligny”

„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat ordinul comun cu Ministerul Energiei-România privind dezvoltarea reţelelor de distribuţie de gaze finanțate din Programul Național de Investiții «Anghel Saligny»” – anunță ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

„Scopul nostru este să asigurăm acest serviciu de bază pentru cetățenii care nu sunt racordați la rețeaua de gaze naturale, respectiv modernizarea infrastructurii existente. Vom branșa aproximativ 196.000 de familii la rețeaua de gaze. Pentru rețeaua de apă, canal și drumuri, Ministerul Dezvoltării a primit deja cereri de finanțare de la 97,5% dintre comunele, orașele, municipiile și județele din România, fapt care subliniază nevoia pentru aceste investiții pe care le vom finanța prin Programul Anghel Saligny” – a declarat Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării a precizat: MDLPA a elaborat, încă din luna septembrie 2021, proiectul de ordin comun publicat astăzi, ale cărui prevederi urmează să fie completate cu anexele privind caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici ai obiectivelor de investiții, și respectiv indicatorii tehnici specifici categoriei de investiții prevăzute în Ordonanța de urgență nr.95/2021 care aprobă Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, a căror elaborare este în atribuția Ministerului Energiei.

 Ministrul Cseke Attila a amintit: prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, Guvernul asigură o finanțare în valoare de 7,5 miliarde de lei pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de gaze naturale.

 Programul permite finanțarea înființării de noi sisteme de distribuție de gaze naturale, extinderea acestora, precum și modernizarea, prin transformarea celor existente în sisteme inteligente de distribuție a gazelor naturale.

 După cum este cunoscut, a fost publicat și ordinul comun privind standardul de cost pentru rețelele de gaze, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 954/6.10.2021, care este același cu cel aprobat pentru investițiile din fonduri europene, și se actualizează anual, folosind indicatori statistici diseminați de Institutul Național de Statistică.

 Potențialii beneficiari ai Programului vor putea depune solicitările de finanțare în termen de 45 de zile de la data publicării, în Monitorul Oficial, al Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței pentru aprobarea Programului „Anghel Saligny”, iar selectarea obiectivelor de investiții se va face conform criteriilor stabilite prin aceleași norme. Ulterior aprobării listelor obiectivelor de investiții, beneficiarii vor trimite eventualele documente suplimentare necesare, iar după încheierea contractelor de finanțare, beneficiarii pot solicita din partea MDLPA decontarea sumelor necesare.>>-Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei 

 Ordinul poate fi consultat aici  https://bit.ly/3GzXkS1

Ce a transmis deputatul de Vrancea Ion Ștefan după ce primarul Municipiului Focșani l-a acuzat că a păcălit primarii din Vrancea care au făcut proiecte pentru rețele de gaze

„Precizări referitoare la finalizarea evaluării cererilor de finanțare depuse în a doua sesiune a apelului „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale” de către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Anunțul de săptămâna trecută arată că au fost desemnate câștigătoare 15 proiecte, prin care vor fi conectate la gaze 45 de localități, în special din zona Ardealului.

Constat cu stupoare că Guvernul PSD-PNL a abandonat de tot Moldova, mai ales că din această regiune istorică nu a fost selectat decât un singur proiect pentru județul Suceava. Mai mult, nu am văzut niciun oficial de la București care să explice situația și nici vreun parlamentar PSD de Vrancea care să solicite explicații de la liderii lor guvernamentali. În plus, văd că primarul de la Focșani, agitat de războiul intern pentru șefia PSD Vrancea, mă acuză că am pus primarii la cheltuieli. Deci, în logica primarului PSD, vina aparține celui care a anunțat primarii de această posibilitate de investiții și, în niciun caz, a Guvernului din care PSD face parte acum și la care, dacă într-adevăr îi păsa de primarii pe care acum îi plânge, Cristi Misăilă ar fi putut merge să ceară sprijin pentru Vrancea. Însă, acesta nu are trecere la șefii lui politici din cauza legăturilor pe care primarul de la Focșani le are, personal și profesional, cu anturajul fostului baron de Vrancea, Marian Oprișan. Îi reamintesc acestuia că ar fi fost utilă această zbatere a sa, chiar dacă numai din condei, pentru a cere sprijin și pentru proiectul pe care municipalitatea îl are pentru conectarea la gaze a cartierului Mândrești!

În calitate de ministru în Guvernul liberal condus de Ludovic Orban, în februarie 2020, am extins posibilitatea de finanțare prin POIM a rețelelor noi de gaze naturale, prin aprobarea unei ordonanțe de urgență. Să fiu acum găsit țap ispășitor pentru o neputință a Guvernului PSD-PNL arată câtă intrare au liderii pesede de Vrancea la București. Sunteți la guvernare, domnilor! Zbateți-vă pentru Vrancea, pentru Moldova!”-Ion ȘTEFAN 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.