Local

Referiri la sistemul antigrindină din Vrancea în acordul parafat între fermierii din sectorul vegetal şi Ministerul Agriculturii

Ziarul de Vrancea
18 ian 2024 2962 vizualizări
Foto:Arhiva ZdV.Credit foto:zf.ro
Foto:Arhiva ZdV.Credit foto:zf.ro

Ministrul Agriculturii, Florin Ionuţ Barbu, şi reprezentantii asociaţiilor de fermieri din sectorul vegetal au ajuns luni seară, 15 ianaurie 2024 la un acord.Printre solicitările acceptate care apar în acest acord  se regăsește și acela cu privire la realizarea unui studiu de impact privind sistemul antigrindină din Vrancea. Reamintim că sunt mai mulți fermieri din sectorul vegetal din județul Vrancea, despre aceștia cotidianul nostru publicând mai multe articole, care susțin că folosirea rachetelor pentru combaterea grindinei este cauza secetei din ultimii ani.

Ministrul Agriculturii, Florin Ionuț Barbu, și reprezentanții asociațiilor de fermieri din sectorul vegetal au parafat luni seara, 15 ianuarie 2024, un acord menit să adreseze preocupările fermierilor cu privire la subvențiile APIA, rambursarea de TVA, acordarea creditelor subvenționate pentru agricultură, concurența din Ucraina și schimbările climatice. În urma discuțiilor, fermierii au transmis o serie de propuneri, iar toți participanții au semnat un proces verbal, angajându-se să găsească soluții pentru îmbunătățirea condițiilor din sectorul agricol.

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a subliniat importanța găsirii unor soluții eficiente și a afirmat: "Mă bucur că am reușit să identificăm soluții la majoritatea problemelor dezbătute astăzi în cadrul întâlnirii desfășurate cu membrii asociațiilor din sectorul vegetal și împreună cu experții din MADR le vom fi aproape fermierilor prin programe și măsuri care să contribuie la dezvoltarea activității în agricultură."

Propunerile Fermierilor:

  1. Acordarea Urgentă a Plăților APIA Fermierii au solicitat acordarea în regim de urgență a plăților APIA pentru schemele care nu țin de alte termene, cu termen limită până la 29 februarie 2024.

  2. Derogare GAEC 7 și GAEC 8 Se propune clarificarea condițiilor în care se aplică GAEC 7 și GAEC 8, începând cu anul de cerere 2023-2024, și diminuarea procentului de sancțiuni la nivel minim, în baza forței majore. Termen limită: 31 ianuarie 2024.

  3. Compensarea Pierderilor din Importurile Ucrainene Fermierii doresc compensarea pierderilor suferite din importurile din Ucraina prin adoptarea de culoare separate și monitorizarea importurilor prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanța. Termen: în anul 2024.

  4. Acordarea de Credite Subvenționate Se propune acordarea de credite cu dobândă subvenționată pentru capital de lucru și investiții în ferme, cu o marjă de dobândă de maxim 2% + ROBOR. Termen: 29 februarie 2024.

  5. Utilizarea Suplimentară a Cadrului Temporar Ucraina Se propune utilizarea suplimentară a cadrului temporar Ucraina pentru acordarea către fermieri a sprijinului de 100 euro/ha pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2022, cu posibilitatea compensării culturilor din primăvara anului 2023, în funcție de rectificarea bugetară. Termen: 31 mai 2024.

  6. Actualizarea Ajutorului de Stat privind Rambursarea Accizelor Se propune actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizelor pentru motorina achiziționată și utilizată în agricultură. Termen: 30 iunie 2024.

  7. Modificarea Urgentă a Legislației privind Circulația Fermierii solicită modificarea în regim de urgență a Ordonanței 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, inclusiv echivalarea permisului categoria B cu TR și a celei B1 cu TRI. Termen: proxima ședință de guvern.

  8. Revizuirea Duratei Minime a Contractului de Arendă Propunerea vizează asumarea revizuirii și adoptării legislației necesare, în actualul exercițiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum și concesionarea pășunilor. Termen: 30 iunie 2024 - Parlamentul României.

  9. Apa Gratuită pentru Infrastructura Principală de Irigații Se propune asigurarea apei gratuite pentru infrastructura principală de irigații în anul 2024.

  10. Subvenționarea a 50% din Costurile cu Energie Electrică Fermierii doresc subvenționarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI-uri).

  11. Modificări Legislative 2004 și 2024 Propuneri pentru modificări legislative în 2004 și 2024, inclusiv asimilarea amenajărilor locale de irigații cu subvenționarea ca și a OUAI, precum și implementarea Sistemului Național de Gestionare a Riscurilor din Agricultură.

  12. Amânarea Rataelor prin Ordonanță de Urgență Se anunță că Ordonanța de Urgență privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenței, urmând a fi discutată în proxima ședință de guvern.

13.Studiu de Impact asupra Sistemului Antigrindină în Vrancea Fermierii au propus realizarea împreună cu specialiștii unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină în zona Vrancea, având ca scop evaluarea eficacității acestuia.

Propunerile vor fi evaluate în cadrul unor grupuri de lucru care se vor întruni periodic, iar termenele limită au fost stabilite pentru a asigura implementarea promptă a măsurilor convenite. Fermierii și reprezentanții Ministerului Agriculturii speră că aceste inițiative vor contribui la îmbunătățirea condițiilor de activitate în sectorul agricol și vor asigura o colaborare eficientă între autorități și comunitatea agricolă.

Citiți mai multe despre acest subiect accesțnd titlul alăturat: Acord între fermierii din sectorul vegetal şi Ministerul Agriculturii: care sunt solicitările acceptate şi termenele de aplicare al articolului publicat pe site-ul zf.ro

Citiți și: O parte a fermierilor vrânceni continuă să susțină că ”antigrindina alungă ploaia” punând la îndoială explicațiile specialiștilor;

AUDIO | Sistemul antigrindină bagă zânzanie între vrânceni;

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.