Local

Reducerea valorii îndemnizațiilor membrilor ATOP Vrancea, pe ordinea de zi a ședinței CJ de astăzi. Voință puțină, teatru politic din belșug

Ziarul de Vrancea
16 iun 2022 1539 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:evz.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:evz.ro

În ședința Consiliului Județean Vrancea de astăzi, joi 16 iunie 2022 un punct prevăzut pe ordinea de zi propusă prevede discutarea unui proiect de hotărâre care propune reducerea îndemnizațiilor membrilor ATOP Vrancea.Proiectul îl are ca inițiatori pe consilierii județeni USR, Mihăiță Lepădatu și Vasile Alexe dar din informațiile Ziarului de Vrancea are șanse minime să treacă într-o variantă neatacabilă cu succes ulterior în justiție de către cei interesați. 

Reamintim că într-o ședința ordinară a Consiliului Județean de din 31 mai 2021,  care a avut pe ordinea de zi 28 de proiecte de hotărâri, ultimul dintre acestea s-a referit la stabilirea indemnizației pentru membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică( ATOP) Vrancea și i-a avut ca iniţiatori pe consilierii județeni USR - Plus: Vasile Alexe, Mihaiță Lepădatu, Gheorghe Stroie și  Dorel Lazăr.

Ce s-a întâmplat la ședința CJ din 31 mai 2021, când s-a ajuns la discutarea proiectului de hotărâre care propunea reducerea îndemnizațiilor membrilor ATOP Vrancea

Consilierii județeni au votat la ședința CJ din 31 mai 2021 cu majoritate reducerea indemnizațiilor membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) la 5% din indemnizația președintelui Consiliului Județean pe ședință, dar nu mai mult de 10% pe lună. Conform hotărârii votate ar fi trebuit ca suma încasată de membri ATOP Vrancea să devenă de trei ori mai mică față de cât era până atunciRespectiv să ajungă la aproximativ 1000 lei față de 3200 lei cât era până atunci.

Pentru o şedinţă pe lună, maximum două, care nu durează mai mult de o oră, un membru ATOP Vrancea primea până la votarea respectivului proiect de hotărâre suma de 3.285 de lei net. Valoarea a fost stabilită cu mai mulți ani în urmă, când la conducerea Consiliului Judeţean Vrancea era Marian Oprişan, pentru a-şi recompensa apropiaţii politici. Noua putere politică instalată după alegerile locale din toamna anului 2020 a preluat valoarea stabilită a îndemnizației de membru ATOP Vrancea pe timpul lui Oprișan și și-a pus oamenii lăsând un loc și consilierilor județeni PSD în această structură care nu face, practic, nimic, doar cu scopul ca aceaștia să încaseze sume consistente.

Strategia păstrării valorii stabilite pe vremea lui șefiei la CJ a lui Oprișan a îndeminizației lunare a membrilor ATOP Vrancea similară cu aceea folosită la păstrarea pensiilor speciale

După votarea pe 31 mai 2021 în ședința CJ Vrancea a proiectului de hotărâre prin care s-a redus valoarea indemnizațiilor membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) la 5% din indemnizația președintelui Consiliului Județean pe ședință, dar nu mai mult de 10% pe lună a început în scurt timp de către cei interesați în păstararea neștirbită a privilegiului menționat bătălia pentru recâștigarea vechii valori a îndemnizației.Lucru care s-a și reușit în justiției speculându-se viciile prezente în adoptarea hotărârii votate în 31 mai 2022.Este posibil la fel cum se întâmplă cu pensiile speciale  de atâția ani de zile ca respectivele vicii să fi fost așezate cu grijă de cineva în conținutul proiectului de hotărâre respectiv votat în 31 mai 2021 pentru a putea fi contestat la sigur( cu șanse 100% de câștig în justiție) ulterior.Cert este că în urmă cu câteva săptămâni hotărârea adoptată în luna mai 2021, a fost contestată de Prefectura Vrancea , a ajuns în instanță, iar Curtea de Apel Galați a anulat-o. În aceste condiții, membrii ATOP Vrancea și-au primit în continuare indemnizațiile de peste 3.285 de lei net lunar.

Ca o curiozitate a legistației românești și interpretării ei în justiție hotărârea a fost anulată pentru motivul că votul majoritar din ședința din 31 mai 2021 a fost obținut și prin exercitarea acestuia (ce presupunea repetăm reducere a valorii îndemnizației deci nefiind cert vorba de un avantaj) de către unii consilieri județeni membri ATOP.S-a considerat însă apoi normal și legal ca subprefectul județului beneficiar direct al readucerii îndemnizației de membru ATOP Vrancea la vechea valoare de 3285 de lei să-și susțină cu ardoare din poziția pe care-o ocupă interesul pur personal.Și încă o observație!Dacă partidul care a promovat-o pe respectiva persoană în funcția de subprefect de Vrancea ar fi spus în campania electorală din 2020 că va susține păstrarea valorii îndemnizațiilor pentru memebri ATOP Vrancea la aceea stabilită pe timpul șefiei la CJ a lui Marian Oprișan  se prea putea ca amintita persoană să fi rămas secretar de comună și astăzi.

Revenind la proiectul de hotărâre care va fi discutat în ședința de astăzi a Consiliului Județean Vrancea pe tema reducerii valorii îndemnizațiilor ATOP Vrancea, redăm o postare activată pe acest subiect, miercuri seară 15 iunie 2022, pe contul de facebook Vasile Alexe al unuia dintre inițiatorii proiectului 

”În ședința Consiliului Județean de mâine ( n.r. astăzi joi 16 iunie 2022)se află în dezbatere și proiectul de hotărâre inițiat de mine și colegul meu Mihaiță Lepădatu prin care propunem diminuarea îndemnizației membrilor ATOP la 5%, (circa 548 de lei/ședință, maxim 1095 de lei lunar) din îndemnizația președintelui de Consiliu Județean, față de 3.285 de lei, cât este în prezent.

Autoritatea Teritoriala de Ordine Publică (ATOP) este un organism cu rol consultativ care se constituie și funcționează pe lângă Consiliul Județean în scopul asigurării bunei desfășurari și sporirii eficienței serviciului polițienesc din unitatea administrativ teritorială în care funcționează.

Despre eficiența lui vă las pe fiecare dintre dumneavoastră să judecați.

ATOP se compune din 6 consilieri județeni, 3 persoane reprezentanți ai comunității desemnați de președintele Consiliului Județean (nu membri de partid dle Președinte!), subprefect, șefii poliției județene și ai jandarmeriei, șeful poliției locale, reprezentantul CNP (Corpul Național al Polițiștilor), și alții.

Conform legii, plenul se întrunește în ședință ordinară trimestrial și ori de câte ori este nevoie în ședință extraordinară.

Pentru activitatea desfășurată în plen și în comisii membrii ATOP au dreptul la o îndemnizație de ședință pe care o stabilește Consiliul Județean.

Până acum, un membru ATOP încasa până la 30%, circa 3.285 de lei luna (vezi declarații de avere a membrilor) din îndemnizația președintelui Consiliului Județean, acest procent perpetuându-se din vremuri îndepărtate.

Să vii astăzi și să spui că dacă inițiatorii chiar vroiau să facă o economie la bugetul Consiliului Județean propuneau un procent și mai mic este o aberație. Dar când de 32 de ani "sugi" din politică e greu acum să pierzi o parte din mălai.

Așa cum vă spuneam, plenul se întâlnește în ședință ordinară odată trimestrial și drept urmare cheltuielile cu îndemnizațiile membrilor ATOP se diminuează semnificativ. La noi se abuzează de convocările extraordinare tocmai pentru a se încasa îndemnizația. Și, hai să fim sinceri, printre persoanele care fac parte din ATOP și "bocesc" că pierd îndemnizația sunt oameni care încasează salariu obținut prin desemnări/numiri politice, salarii deloc de neglijat.

Pe 31 mai 2021, a fost adoptată o hotărâre de Consiliu Județean prin care, 4 dintre consilierii județeni USR-PLUS am propus diminuarea îndemnizației membrilor ATOP Vrancea, hotărâre contestată de Instituția Prefectului Vrancea în contecios administrativ,Și deși pe fond cererea a fost respinsă, Curtea de Apel Galați rejudecând cauza a admis apelul și a anulat hotărârea.

Ca urmare a acestui fapt și pentru a înlătura orice urma de bănuială că în fapt nu dorim diminuarea îndemnizației, membrii ATOP din partea USR-PLUS nu au mai participat ca inițiatori ai proiectului, aceasta fiind interpretarea noastră din punct de vedere legislativ.

în ședința de comisie reprezentanții PNL s-au abținut la vot atât la proiectul de hotărâre cât și la amendamentul formulat de consilierii PSD.

Grupul consilierilor PSD au depus un amendament prin care propun diminuarea îndemnizației într-un și mai mare procent dar nu au avut CURAJ să inițieze proiectul de hotărâre. Și atunci se pune întrebarea:

Oare nu au vrut să-și supere colegii de alianță?

Oare pentru ca proiectul, deși adoptat să fie contestat de Instituția Prefectului?

Oare pentru imagine? Tardiv stimaților colegi atât timp cât de atâta amar de ani v-ați înfruptat din această sinecură. Cât despre jignirile aduse pe pagina de facebook a stimabililor?Deh, atât pot atât fac! Se vede cât de tare au dezvoltat județul.

Timpul ne va lămuri cu privire la scopul depunerii amendamentului.”-Vasile Alexe

 Ce spune PSD Vrancea într-o postare activată pe contul de facebook despre proiectul reducerii îndemnizațiilor membrilor ATOP  Vrancea

După ce și-au făcut numărul cu propunerea de reducere a indemnizațiilor membrilor ATOP și au călcat prin votul lor în picioare orice recomandare venită atât din partea președintelui CJ cât și din partea aparatului tehnic al direcției juridice, fiind parte din motivul pentru care acea hotărâre a fost declarată ilegală de către Prefectură și mai apoi de către Curtea de Apel Galați, partidul # vrea să arate că este consecvent. Și insistența în greșeală tot consecvență se cheamă.

Cei doi reprezentanți de vază revin cu propunerea reducerii indemnizației pentru membrii ATOP și aruncă pe hârtie niște calcule fără suport, doar ca să motiveze oportunitatea proiectului lor. Economie la bugetul Consiliului Județean se strigă... dreptate pentru cei mulți, respectarea interesului public... și alte astfel de sintagme enumerate în diferite ocazii vor să susțină această inițiativă, de altfel notabilă.

Domnilor consilieri USR, vă aruncăm mănușa! Primiți provocarea?

Vă propunem ca indemnizația ATOP să fie doar simbolică. Să stabilim suma totală de 100 lei pentru participarea la ședințele de plen și cele de comisie din cadrul autorității. Vi se pare corect ?

Să lăsăm economiile bugetelor locale pe seama celor care le administrează și să ne gândim în primul rând la echitate și la imaginea pe care o creăm în ochii vrâncenilor. Lăsați actele de bravură mai deoparte și arătați că interesul vrâncenilor este cel care vă motivează. Nu mai luați vrâncenii în bătaie de joc și nu le mai subestimați capacitățile. Înțeleg și ei foarte bine cum e cu economia și care sunt indemnizațiile nesimțite de prin administrația publică.

În rest... puteți să spuneți orice că tot a paradă pentru Facebook sună.

Am zis... !”-PSD Vrancea

Cine sunt noii membri din ATOP Vrancea care încasează lunar sume consistende de bani publici stabilite pe vremea șefiei lui Oprișan, în calitate de membri ATOP Vrancea 

Componenţa, potrivit HCJ nr. 37/2021 a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Vrancea

Consilieri județeni:

Răducanu Cătălin

Nedelcu Florin – președintele Autorității

Epure Ion

Lazăr Dorel

Stroie Gheorghe

Săpunaru Dorina

Reprezentanți ai comunității:

Eduard Lambrino

Toader Constantin

Croitoru Vasile

Membri de drept:

Claudia- Lavinia Serafimciuc  – subprefectul județului Vrancea

Remus Nica –inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea

Florin Dorian Alecsandrescu – director executiv Poliția Locală a Municipiului Focșani

Flaviu- Dorel Chiscop – inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea

Alin-Marian Vlad – președintele organizației Corpul Național al Polițiștilor – Filiala Vrancea

Adrian Babiș – locotenent colonel al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea înlocuit din 13 mai de colonel Dorel Iordache, desemnat să execute atribuțiile funcției de inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea .

 Citiți și: VIDEO | Proiectul privind reducerea îndemnizației membrilor ATOP Vrancea a trecut în ședința CJ de astăzi;

VIDEO | Prefectura Vrancea „pune solid umărul” la păstrarea intactă a îndemnizațiilor nesimțite ale membrilor structurii județene ATOP;

Cum s-au „dedulcit” reprezentanții partidelor „reformiste” din Vrancea la îndemnizațiile „nesimțite” de la ATOP, instituite de Oprișan;

Reacții de tipul „Hai să fie bine, ca să nu fie rău!”, după dezvăluirile despre indemnizațiile nesimțite de la ATOP Vrancea;

Liberalul Florin Nedelcu este noul președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Vrancea;


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.