Local

Recurs în casaţie la Înalta Curte făcut de fostul primar al Focșaniului și de fosta șefă de la investiții în dosarul „plasa de lumini”

Ziarul de Vrancea
27 feb 2022 2907 vizualizări

Decebal Bacinschi fostul primar al Focşaniului, a făcut recurs în casaţie la Înalta Curte după condamnarea definitivă primită pe 16 decembrie anul trecut într-un dosar instrumentat de DNA privind achiziția unor instalații de iluminat festiv, dosar intitulat neoficial „plasa de lumini”.Aceeaşi decizie a luat-o şi Cristina Costin, fosta şefă de la Serviciul Investiţii din Primăria Focşani. Cei doi au fost condamnaţi cu suspendare. Cei doi ar trebuie să restituie statutului 400.000 de lei, conform decizie instanţei.
 

Reamintim că magistrații Curții de Apel Galați au dat pe 16 decembrie 2021, decizia definitivă în dosarul în care a fost inculpat Decebal Bacinschi, fostul primar al municipiului Focșani din perioada 2000-2016 și Cristina Costin, fosta șefă a serviciului de investiții din Primăria Focșani. Cei doi au fost trimiși în judecată într-un dosar instrumentat de DNA privind achiziția unor instalații de iluminat festiv, dosar intitulat neoficial „plasa de lumini”.Magistrații gălățeni au menținut condamnarea pronunțată de colegii lor de la Tribunalul Vrancea: 3 ani cu suspendare în dreptul lui Decebal Bacinschi.De asemenea, fostă șefă a Serviciului Investiții din Primăria Focșani, Cristina Costin, a fost condamnată la 2 ani și 9 luni cu suspendare, iar conform soluției judecătorilor Curții de Apel Galați a pierdut dreptul de a mai fi administrator special al SC Enet SA Focșani, firmă aflată în insolvență.

Acuzațiile procurorilor DNA

 

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul primar PSD al municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, și pe șefa Serviciului de Investiții din Primărie în dosarul achiziției instalației de iluminat festiv în 2013.

Fostul primar este acuzat de abuz în serviciu, după ce anchetatorii au stabilit că a atribuit un contract cu dedicație unei firme agreate. Cristina Costin a fost trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii au apreciat că cei doi au prejudiciat bugetul local cu aproape 400.000 de lei. Potrivit DNA, în decembrie 2013 - ianuarie 2014, Decebal Bacinschi, în calitate de primar, a atribuit un contract cu „dedicație“, unei firme „agreate“, având ca obiect achiziția unei instalații de iluminat ornamental ce urma să fie montată în Piața Unirii. Achiziția, susțin procurorii, s-ar fi făcut la un preț supraevaluat.

„În ambele situații, edilul a acționat contrar dispozițiilor legale, rezultatul acestor acțiuni fiind prejudicierea bugetului local cu suma de 394.855 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în cuantum de 267.482 lei de către societatea respectivă“, se arată într-un comunicat de presă al DNA în care sunt prezentate faptele.

Soluția Tribunalului Vrancea

 1. „Condamnă pe inculpatul Bacinschi Decebal Gabriel - la pedeapsa 3 ani închisoare și 3 ani interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a și lit. b C. pen. pentru săvârșirea infracțiunii prev. și ped. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 ( modificată) comb. cu art. 297 alin. 1 C. pen. cu aplicarea art. 5 C. pen. (f. decembrie 2013- ianuarie 2014). Interzice inculpatului Bacinschi Decebal Gabriel exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a și lit. b C. pen. în condițiile art. 65 alin. 1 C. pen. Confiscă în baza art. 112 alin. 1 lit. e C. pen. de la inculpatul Bacischi Decebal Gabriel suma 197.427,3 lei.
 2. Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei principale și a pedepsei accesorii aplicate inculpatului Bacinschi Decebal Gabriel. Durata termenului de supraveghere stabilit potrivit art. 92 C. pen. este de 4 ani. Supravegherea inculpatului Bacinschi Decebal Gabriel se va realiza de Serviciul de Probațiune Vrancea.

   Pe durata termenului de supraveghere inculpatul Bacinschi Decebal Gabriel va respecta următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. Inculpatul Bacinschi Decebal Gabriel în perioada termenul de supraveghere este obligat să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune Vrancea sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul Bacinschi Decebal Gabriel va presta 60 zile de muncă neremunerată în folosul comunității la la Colegiul Naţional „Unirea” Focşani - activităţi de arhivare- sau Liceul cu Program Sportiv – activităţi de arhivare-.

   Atrage atenția inculpatului Bacinschi Decebal Gabriel cu privire la consecințele nerespectării măsurilor de supraveghere sau a neexecutării obligației impuse ori a săvârșirii unei alte infracțiuni în termenul de supraveghere.

 3. Condamnă pe inculpata Costin Maria Cristina - la pedeapsa 2 ani și 9 luni închisoare și 3 ani interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a și lit. b C. pen. pentru săvârșirea infracțiunii prev. și ped. de art. 48 alin. 1 din C. pen. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 ( modificată) comb. cu art. 297 alin. 1 C. pen. cu aplicarea art. 5 C. pen. (f. decembrie 2013-ianuarie 2014). Interzice inculpata Costin Maria Cristina exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a și lit. b C. pen. în condițiile art. 65 alin. 1 C. pen. Confiscă în baza art. 112 alin. 1 lit. e C. pen. de la inculpata Costin Maria Cristina suma 197.427,3 lei.
 4.  Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei principale și a pedepsei accesorii aplicate inculpata Costin Maria Cristina. Durata termenului de supraveghere stabilit potrivit art. 92 C. pen. este de 4 ani. Supravegherea inculpata Costin Maria Cristina se va realiza de Serviciul de Probațiune Vrancea.

   Pe durata termenului de supraveghere inculpata Costin Maria Cristina va respecta următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. Inculpata Costin Maria Cristina în perioada termenul de supraveghere este obligată să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune Vrancea sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate.

   Pe durata termenului de supraveghere, inculpata Costin Maria Cristina va presta 60 zile de muncă neremunerată în folosul comunității la la Colegiul Tehnic „Edomond Nicolau” Focşani - activităţi de arhivare- sau Liceul cu Program Sportiv – activităţi de arhivare-. Atrage atenția inculpatei Costin Maria Cristina cu privire la consecințele nerespectării măsurilor de supraveghere sau a neexecutării obligației impuse ori a săvârșirii unei alte infracțiuni în termenul de supraveghere.

 5. Ia act că persoana vătămată Unitatea Administrativ Teritorială Municipiului Focșani nu a exercitat acțiunea civilă în procesul penal. Prejudiciul cauzat prin infracţiunea dedusă judecăţii nu a fost recuperat.
 6.  Ridică măsurile asigurătorii instituite prin Ordonanța nr. 332/ P/2016 din 20.04.2017 a Parchetului de pe lângă ICCJ –DNA.
 7.  Obligă inculpații Bacinschi Decebal Gabriel  și Costin Maria Cristina la plata sumei de 12.000 lei, fiecare, către stat reprezentând cheltuieli judiciare – urmărire penală și judecata în primă instanță-.

8.Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”.

Decizia magistraților Curții de Apel Galați

Tip solutie: fără casare

Solutia pe scurt: D.P.1249/A În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a Cod de procedură penală, admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA – Serviciul Teritorial Galaţi împotriva sentinţei penale nr. 175/18.12.2020 pronunţate de Tribunalul Vrancea în dosarul nr. 1266/91/2019. Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată, şi în rejudecare: În temeiul art. 66 alin. 1 lit. g Cod penal, interzice inculpatei Costin Maria Cristina, ca pedeapsă complementară, şi exercitarea dreptului de a ocupa funcţia de şef Serviciu Investiţii şi Administrarea Fondului Locativ în cadrul Primăriei Municipiului Focşani, precum şi orice altă funcţie pubică neelectivă, pe o perioadă de 3 ani – drept ce va fi interzis şi ca pedeapsă accesorie, în temeiul art. 65 alin. 1 Cod penal. Menţine măsurile asigurătorii instituite prin Ordonanța nr. 332/ P/2016 din 20.04.2017 a Parchetului de pe lângă ICCJ – DNA asupra bunurilor imobile ale inculpaților și anume: a. bunurile imobile ale inculpatului Bacinschi Decebal Gabriel - imobil situat în Localitatea Prisaca, jud. Vrancea, compus din teren intravilan în suprafață de 580 m.p (590 m.p măsurată) și construcție edificată pe acesta, casă de locuit P+1, având la sol o suprafață utilă de 112 m.p. intabulat în CF nr. 50766 a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea- Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Valea Sării (provenită din C.F. vechi 72) cu numerele cadastrale 157N și 157N-C1; imobil situat în Localitatea Lepșa, jud. Vrancea, compus din teren intravilan în suprafață de 199 m.p și construcție edificată pe acesta, locuință, având la sol o suprafață utilă de 42,02 m.p. intabulat în CF nr. 53013 a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea- Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Tulnici ( provenită din C.F. vechi 1771) și are numerele cadastrale 1901 și 1901N-C1; imobil situat în Localitatea Lepșa, jud. Vrancea, compus din teren intravilan în suprafață de 204 m.p (200 m.p. măsurată) și construcție edificată pe acesta, locuință, având la sol o suprafață utilă de 42,02 m.p. intabulat în CF nr. 53014 a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea- Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Tulnici ( provenită din C.F. vechi 1772) și are numărul cadastral 1900-; b. bunurile imobile ale inculpatei Costin Maria Cristina - teren intravilan, situat în localitatea Cotești, jud. Vrancea, în suprafață de 5.000 m.p. intabulat în CF nr. 50019 a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea - Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cotești (provenită din C.F. vechi 2024) cu numărul cadastral 3038/1N. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii. În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge ca fiind nefondate apelurile declarate de inculpaţii Bacinschi Decebal Gabriel şi Costin Maria Cristina împotriva sentinţei penale nr. 175/18.12.2020 pronunţate de Tribunalul Vrancea în dosarul nr. 1266/91/2019. În temeiul art. 272 alin. 1 Cod procedură penală, dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiţiei, către Baroul Galaţi, a onorariului parţial al apărătorului desemnat din oficiu (avocat Călin Liliana – 217 lei). În temeiul art. 275 alin. 2 şi 4 Cod procedură penală, obligă pe fiecare dintre apelanţii-inculpaţi la plata a câte 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod de procedura penală, celelalte cheltuieli judiciare avansate de către stat în apel, rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată prin punerea deciziei la dispoziția persoanei vătămate, a inculpaţilor și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței azi 16.12.2021.

Document: Hotarâre  1249/2021  16.12.2021


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.