Local

Reclamație privind modul fraudulos de cheltuire a banilor publici alocați de MLPDA comunei Tănăsoaia

Ziarul de Vrancea
30 mai 2020 3650 vizualizări

Un locuitor din Tănăsoaia, județul Vrancea, a formulat o reclamație împotriva autorității locale din comuna sa și ”a complicilor: -Inspectoratul de Stat în Construcții Vrancea, -proiectanți, -diriginți de șantier, -constructori, ..., privind modul fraudulos de cheltuire a banilor publici alocati de minister comunei Tănăsoaia". Reclamația, însoțită de mai multe fotografii, a fost transmisă în atenția ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației Ion Ștefan. Redăm în continuare conținutul reclamației și fotografiile ce o însoțesc.

Domnule Ministru

Subsemnatul M. C., cu domiciliul în sat Feldioara, comuna Tănăsoaia jud. Vrancea, (....), în calitate de cetățean al comunei, plătitor de taxe și impozite la zi, crescător de animale, agricultor cu peste 100 de hectare de teren agricol lucrat anual, formulez prezenta RECLAMAȚIE împotriva autorității locale din comuna Tănăsoaia și a complicilor: -Inspectoratul de Stat în Construcții Vrancea, -proiectanți, -diriginți de șantier, -constructori, ..., privind modul fraudulos de cheltuire a banilor publici alocati de minister comunei Tănăsoaia.

  Din anul 2018, Certificatele de Urbanism și Autorizațiile de construire emise de Primăria Tănăsoaia pentru investițiile din comună sunt întocmite și semnate în dreptul arhitectului, de viceprimarul comunei Bozianu Petrică, care are pregătire de specialitate, doar 8 (opt) clase și un curs de zidar de 3 luni.

 Inspectoratul de Stat în Construcții Vrancea, în baza realizării funcției de autoritate de control și inspecție, prin inspectorii de control ai ISC Vrancea avea obligația să verifice și să constate că timp de 2 (doi) ani, la Primăria Tănăsoaia, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții nu a fost respectată, executarea lucrărilor de construcții este permisă numai pe baza unei autorizații de construire sau de desființare, emisă cu respectarea strictă a legii.

 Cum pot fi cheltuite sume enorme din bani publici care au la bază autorizații de construire ilegale ???, care trebuiau verificate și semnate de un arhitect, urbanist, sau ing. constructor din aparatul de specialitate al primarului și nu de un ales localcum au acceptat diriginții de șantier, primii care au obligația de a verifica legalitatea autorizației de construire, începerea lucrărilor și mai ales confirmarea lucrărilor.

  În prezent în com. Tănăsoaia se mimează lucrări de asfaltare a drumului comunal din satul Nănești și lucrări pentru alimentarea cu apă și canalizare în satul Feldioara, lucrări care se fac în bătaie de joc, cu sfidare a legii și a celor care aprobă proiectele și fondurile pentru realizarea lor.        

  Domnule Ministru, este strigător la cer să vezi cum se toarnă asfalt în comuna Tănăsoaia: fără să se pregătească drumul cu balastare, nivelare și strat de piatră spartă, acostamente și șanțuri marginale, etc.. și apoi să compari cu asfaltul turnat corect în alte comune din județ.

  La Tănăsoaia asfaltul se toarnă direct pe pământ înierbat sau pe un strat foarte subțire de balast existent de la alte balastări, cu unele lățimi de asfalt măsurat de 3,25m. - 3,50m., pe unde nu pot trece două mașini Logan una pe lângă cealaltă, fără ca una din ele să treacă prin șanț.

 Vă rog să verificați dacă s-au respectat detaliile din proiectare și mai ales dacă există concordanță între lucrările declarate ca fiind executate, transmise pentru aprobare a fondurilor pentru lucrări executate și realitatea din teren.

 Oamenii de la țară sunt foarte mulțumiți când văd asfalt în sat, dar nu știu că asfaltul ar trebui să fie mult mai lat, cu acostamente și șanțuri laterale bănuiesc că primarul și complicii lui fură din banii alocați pentru asfalt.

 Domnule Ministru vă rog insistent să verificați personal lucrările pentru care deja ați alocat bani în comuna Tănăsoaia, știu și vă cred că nu aveți timp pentru a verifica lucrări de valoare mică în comune, dar tocmai pe aceste considerente se bazează și primarul comunei noastre, că nu o să vină în vecii vecilor un ministru să-i controleze lucrările pentru care i-a aprobat banii necesari și este bine știut că bugetul ministerului, al țării, este fraudat prin foarte multe lucrări (tunuri) mici, ca picătura chinezească, nu prin lucrări mari care sunt verificate temeinic.

   De ce insist să veniți dumneavoastră în control ???, pentru că din comuna Tănăsoaia, situată la 100 de km. de Focșani, au fost foarte mulți cetățeni care au sesizat fraudele primarului cu bani publici, cu fonduri europene, cu ajutoare pentru oameni nevoiași, iar rezultatele au fost de fiecare dată că, chiar dacă primarul a furat din bani publici, a făcut totuși și ceva pentru comună

  Concret, am citit în presa locală că în urma unor sesizări și filmulețe distribuite de cetățenii comunei noastre în mediul online, Poliția județului Vrancea s-a autosesizat privind modul de asfaltare a drumului din satul Nănești, dar surpriză, se pare că poliția a comunicat că s-a autosesizat doar pentru a opri isterizarea cetățenilor comunei Tănăsoaia, nu pentru a face cercetări, pentru că după o scurtă perioadă de timp lucrarea de asfaltare a continuat exact la fel, direct pe pământ, fără șanțuri, etc.

Alimentarea cu apă și canalizarea din satul Feldioara se face în disprețul total al Legii, amplasamentele lucrărilor sunt în pășunea comunală și în proprietăți private, fără a respecta prevederile legale de scoatere din circuitul agricol al suprafetelor ce urmează a fi construite, acordul cetățenilor și expropierea acolo unde se amplasează rezervorul de apă, hotărâri ale consiliului local, ....etc. .

Însă procedura privind schimbarea categoriei de folosință a terenurilor situate în extravilanul localităților, prevăzute la art. 77 și art. 78 alin. (1) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu se putea aplica în cazul pajiștilor (pășune), după aderarea României la Uniunea Europeană, 1 ianuarie 2007,

- art. 78 alin. (1^1) din Legea 18/1991 modificată:  Schimbarea categoriei de folosință în alte categorii de folosință a pajiștilor, înregistrate ca atare la data de 1 ianuarie 2007, așa cum este prevăzut în primul paragraf al alin. (2) al art. 6 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 al Consiliului din 19 ianuarie 2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune și de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.290/2005, (CE) nr. 247/2006, (CE) nr. 378/2007 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003, cu modificările și completările ulterioare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 30 din 31 ianuarie 2009, în Registrul agricol, este interzisă.

- art. 78 alin. (1^3):  Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1^1) sunt lovite de nulitate absolută.

Față de cele prezentate, vă rog să efectuați verificări și dacă se confirmă, să dispuneți obligarea celor vinovați să intre în legalitate, să aducă pășunea la starea inițială, înainte de a fi distrusă, iar pentru fondurile cheltuite ilegal să înștiințați organele abilitate pentru a putea fi recuperate

Pentru susținerea celor arătate vă atașez mai multe fotografii cu stadiul actual al lucrărilor.

Doresc să fiu înștiințat de rezultatul verificărilor, vă mulțumesc.   

22.05.2020                                      M. C.

 

                  

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.