Local

Războiul pe controlul spitalului județean Focșani, purtat cu muniție ascunsă-n adrese ale Ministerului Sănătății

Ziarul de Vrancea
4 mar 2020 3815 vizualizări

Războiul purtat pe controlul spitalului județean Focșani a intrat, iată, în faza adreselor de la Ministerul Sănătății care resping sau aprobă preluarea administrării principalei unități sanitare din Vrancea de către Consiliul Județean.

Reamintim că Ziarul de Vrancea a publicat mai multe articole despre situația de la Spitalul Județean Focșani și încercările disperate ale gruplui de interese din jurul lui Constantin Mîndrilă, managerul în funcție al unității sanitare amintite, de a-și păstra neperturbate influența și decizia, în joc fiind mize financiare imense. Pus și menținut politic, timp de șapte ani, de un grup de interese cu putere de decizie la vârful PSD Vrancea, în fotoliul bănos și influent de director general al Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani, deși fusese condamnat penal cu acuzația că a furat din alimentele sinistraților după inundațiile din 2005, Mîndrilă a acționat cum era de așteptat imediat ce a aflat din conferințele de presă ale PNL Vrancea că este vizat de schimbarea din post. Concret, Mîndrilă a acționat pe filiera Marian Oprișan-Consiliul Județean Vrancea.

Ca urmare, Baronul de Vrancea, Marian Oprișan, ocrotitorul politic al directorului „Conservă” a fost „activat” de îndată. După ce tot el l-a impus și ținut pe Constantin Mândrilă în funcția de director al Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani, deși acesta fusese condamnat penal cu acuzația că a furat din alimentele sinistraților după inundațiile din 2005, acum, ca să-l apere de posibila demitere, recurge la o manevră pe care puțini o intuiau.

Astfel, ca să fie clar că lucrurile stau așa și Oprișan vrea neapărat să-l apere pe directorul „Conservă” de demitere, a apărut un proiect de hotărâre care a fost supus votului consilierilor județeni în ședința Consiliului Județean Vrancea, din 10 decembrie 2019: preluarea de către Consiliul Județean Vrancea a managementului Spitalului Județean ”Sfântul Pantelimon” Focșani. Consilierii judeţeni au și votat marți,10 decembrie 2019, cum era de așteptat, în ședința CJ Vrancea aprobarea transmiterii solicitării de preluare a managementului asistenţei medicale a Spitalului Județean Sfântul Pantelimon din Focșani. Spitalul de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani este la ora actuală singurul din ţară care nu se află în subordinea autorităţii judeţene, ci este finanţat de Ministerul Sănătăţii. Asta, deoarece în repetate rânduri CJ Vrancea a refuzat acest lucru, condiţionându-l de îndeplinirea mai multor cerințe.

Chiar dacă au votat și ei propunerea lui Marian Oprișan, consilierii liberali din CJ Vrancea prin vocea lui Adrian Crețu au precizat despre ce-i vorba în realitate cu acest proiect

„Această preluare a spitalului este din punctul meu de vedere depăşită. Am ratat foarte multe ocazii prin care Consiliul Judeţean, care an de an a avut excedent bugetar, putea să folosească aceşti bani pentru binele vrâncenilor, dar de fapt Consiliul Judeţean a dat atunci când a avut chef pentru renovarea unor secţii ale spitalului sau dotarea cu aparatură. De data aceasta se doreşte preluarea managementului spitalului pentru salvarea postului domnului Mîndrilă, nu din alt motiv”

Răspunsul la cererea Consiliului Județean Vrancea de preluare a administrării spitalului județean Focșani a venit prin adresa nr VSC 811/1/376 din 29.01.2020 prin care se spune clar ”Ministerul Sănătății, care nu consideră în acest moment oportună solicitarea CJ Vrancea” Iată conținutul integral al  adresei

Având  însă în vedere miza financiară foarte mare pe care o are grupul de interese constituit în jurul  cuplului Mîndrilă-Oprișan o are în păstrarea controlului asupra principalei unități sanitare din județul Vrancea, acesta nu s-a lăsat impresionat și nici intimidat de răspunsul primit de la Ministerul Sănătății prin adresa DIN 29.01.2020, semnată de ministrul  Victor Sebastian Costache. Din informațiile noastre, grupul amintit și-a pus în funcțiune tot sistemul de relații și de influență. Și când a găsit punctul slab chiar în interiorul Ministerului Sănătății al Guvernului Ludovic Orban, a atacat fulgerător, cum se spune! Surselor noastre spun, că ”veriga slabă” găsită a fost secretarul de stat Horațiu Moldovan. Acesta este fost coleg de facultate cu medicul Valentin Ochean, ex-directorul medical al spitalului din Focșani și actual consilier județean PSD. Valorificând la maxim acest ”traseu”, grupul de interese constituit în jurul  cuplului Mîndrilă-Oprișan a obținut următoarea adresă semnată de secretarul de stat din Ministerul Sănătății,  Horațiu Moldovan

Se pune acum firesc întrebarea - lăsând  la o parte amănuntul că ceva nu pare a fi tocmai în regulă în Ministerul Sănătății - care dintre cele două adrese este cea valabilă. Conform celor care susțin că secretarul de stat n-ar fi putut să semneze un astfel de document, fără o delegare a ministrului, valabilă ar fi adresa din 20.01.2020 care precizează că ”Ministerul Sănătății, care nu consideră în acest moment oportună solicitarea CJ Vrancea”, de preluare a administrării spitalului județean Focșani. În ipoteza susținătorilor variantei că ultimul act emis de la Ministerul Sănătății, e cel valabil, adresa din 04.02 care spune că ”Ministerul Sănătății, este de acrod cu solicitarea” (n.r Consiliului Județean Vrancea de preluare a administrării spitalului din Focșani) ar fi acum în vigoare. Desigur în această ultimă logică nu este exclus să apară în zilele următoare, o altă adresă, de la Ministerul Sănătății, care să respingă solicitarea CJ Vrancea. Pe de altă parte, transferul administrării spitalului județean dacă s-ar produce, probabil nu se va realiza în urma unei adrese, indiferent dacă-i semnată de ministru sau de secretarul de stat. Pentru un astfel de transfer este totuși, se spune, necesară și o hotărîre de guvern.

Nu putem totuși să nu remarcăm un lucru !Războiul adreselor emise de la Ministerul Sănătății de acum și mai ales modul în care a fost obținută cea din 04.02.2020, semnată de secretarul de stat Horațiu Moldovan, seamănă cu un ”film” pe care l-am mai văzut, în politica vrânceană, dar și-n cea națională, în ultimii 30 de ani! În care dispute pe diverse teme începute între politicieni și derulate, în Vrancea, sunt rezolvate brusc, de Oprișan prin metode și oameni dispuși să-l ajute la momentul potrivit, direct la București! 

Cert este că deocamdată acest război al adreselor a oferit și prilejul lui Marian Oprișan să transmită un comunicat de presă cu sigla Consiliului Județean Vrancea  având un conținut cu expresii și aluzii desprinse din limbajul ”băieților de cartier”, care se încheie c-o amenințare asortată. 

”În cazul în care Ministerul Sănătății va ceda jocurilor lui Grindă&Co și nu va continua procedurile privind transferul Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon”, așa cum se angajează în adresa VSC 3416/04.02.2020, Consiliul Județean Vrancea va solicita acest lucru în instanță și va analiza dacă ministrul sănătății și cei care au interese în această cauză nu se fac vinovați de abuz în serviciu.” 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.