Local

Război economic între Dragnea și Oprișan: Tel Drum cere 1,7 milioane de lei de la CUP SA

Ionel Sclavone
23 aug 2018 6044 vizualizări

Tel Drum-ul lui Liviu Dragnea pretinde suma de 1.726.260 lei de la Compania de Utilități Publice din Focșani. Banii ar reprezenta contravaloarea unor facturi neachitate și penalități de întârziere, aferente unor lucrări prestate de firma teleormăneană, controlată de șeful PSD, în anul 2011. Tel Drum a fost parte a unui consorțiu format din mai multe firme care a câștigat o licitație organizată de CUP.  Societatea din Teleorman a chemat în judecată CUP SA și solicită plata. Pe de altă parte, CUP SA a chemat a dat în judecată Tel Drum reproșându-i modul defectuos în care s-a achitat de obligațiile contractuale.  

Tel Drum SA a făcut parte dintr-un consorțiu de firme, alături de Consola Grup Construct SRL Bucuresti Pro Toby SRL Iași, angajat de CUP SA Focșani, în 2011 pentru reabilitarea și extinderea unor rețele de apă și canalizare precum și construcția unor stații de epurare la Odobești, Mărășești, Panciu, Adjud și Homocea. Organizat ca societate pe acțiuni, CUP SA este furnizorul de apă și canalizare din județul Vrancea și are ca acționar majoritar Consiliul Județean condus de baronul PSD Marian Oprișan.

Conform documentației tehnice, în termen de trei ani, până în 2014, consorțiul trebuia să construiască cele cinci stații de epurare să reabiliteze 70 km de rețea apa și 22 km de rețea canalizare. De asemenea, cele trei firme au avut ca obiectiv extinderea a 43 km de rețea de apă și 85 km de rețea de canalizare.

Licitația pentru această investiția a fost inițiată de CUP SA în luna noiembrie 2010, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 98.905.481 lei plus TVA. Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu.

Din cele cinci oferte pe care le-a primit, CUP a selectat-o pe cea depusă de asocierea Consola Grup Construct SRL Bucuresti - Pro Toby SRL Iași - Tel Drum SA Alexandria în valoare de 74.578.806,81 lei plus TVA.

CUP și Tel Drum au ajuns la judecată

Cum socoteala de la semnarea contractului nu s-a potrivit cu cea din teren, între cele două părți au apărut și neînțelegerile. Pe de-o parte, beneficiarul s-a arătat nemulțumit de felul în care au decurs lucrările iar constructorul a pretins că nu i-au fost achitate facturile.  

Drept urmare, Tel Drum SA, companie în spatele căreia se află Liviu Dragnea, șeful PSD, a inițiat mai multe acțiuni la Tribunalul Vrancea, împotriva CUP SA Focșani pretinzând plata sumei de 1.726.260 lei. Potrivit administratorului judiciar societății care, între timp a intrat în insolvență, cea mai mare parte din suma totală revendicată, 1.584.282 lei o reprezintă debitul principal. Diferența, 142.688 lei sunt dobânzi și penalități de întârziere, polița de garanție și prima de asigurare suplimentară pentru polița de garanție.

La rândul său, Compania de Utilități Publice SA a dat în judecată cele trei firme, Tel Drum SA, Consola Grup Construct SRL și Pro Toby SRL reclamând o serie de nemulțumiri legate de derularea contractului.

Confruntarea dintre cele două părți se află la primele faze. Instanța vrânceană a anulat acțiunea Tel Drum SA pe motiv că n-a fost timbrată însă soluția, pronunțată pe 26 iunie, nu este definitivă. Pe de altă parte, în procesul intentat de CUP SA a fost respinsă o cerere pentru emiterea unei ordonanțe preşedinţiale formulată de juriștii companiei focșănene.

 

 Tel Drum trimisă în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Firma Tel Drum și doi dintre directorii acesteia Petre Pitiș și Mircea Vișan au fost trimiși în judecată de DNA, la finalul anului 2017, pentru o fraudă cu fonduri europene. Anchetatorii au ajuns la concluzia că reprezentanții societății au folosit documente false pentru a plăti 12 milioane de lei, parte obținuți dintr-o finanțare europeană, pentru un utilaj. În realitate, procurorii au stabilit că prețul ar fi fost supraevaluat și că echipamentul ar fi costat aproximativ 8 milioane de lei. Dosarul a fost inițiat în urma unei investigații realizate de OLAF, Oficiul European de Luptă Antifraudă.

Alături de Liviu Dragnea, societatea face subiectul a mai multor investigații DNA, între care și celebrul caz Belina, insula care a fost trecută de la Stat în administrarea Tel Drum. În acest dosar, actualul consilier al premierului Viorica Dăncilă şi fost viceprim-ministru, Sevil Shhaideh, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu. Prejudiciul se ridică la 4 milioane de lei, reprezentând valoarea totală a insulei Belina şi a Braţul Pavel de pe Dunăre, ieșite din patrimoniul statului român și preluate de Tel Drum cît și suma provenită din cele trei contracte de închiriere ulterioare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.