Local

Rațiunea a învins interesele și disputele politice la Adjud: Va fi preluat terenul donat pentru construirea prin CNI a creșei finanțată de MDALP

Ziarul de Vrancea
28 nov 2021 2397 vizualizări

Informația a fost făcută publică pe Facebook de Florin Nechifor, primarul municipiului Adjud.

Din informațiile Ziarului de Vrancea, votul în ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Adjud de marți, 23 noiembrie 2021, s-a dat cu majoritatea necesară de 2/3,  după ce consilierilor PSD care se opuneau proiectului li s-a adus la cunoștință, într-o întrunire lămuritoare prealabilă convocării ședinței, faptul că donatorul terenului își menține obligațiile referitoare la asigurarea utilităților.

Cu toate aceste lămuriri, numai 4 consilieri PSD din 7 au fost prezenți și și-au dat votul pentru acceptarea ofertei de donație imobiliară având ca obiect 2 terenuri în suprafață totală de 7.464 mp în scopul includerii în domeniul public al UAT Adjud și al predării amplasamentului, pe perioada construirii creșei, către Compania Națională de Investiții.

„Vom avea creșă la Adjud!

Consiliul Local al Municipiului Adjud a votat astăzi, în ședință extraordinară, acceptarea ofertei de donație imobiliară având ca obiect 2 terenuri în suprafață totală de 7.464mp în scopul includerii în domeniul public al UAT Adjud și a predării amplasamentului, pe perioada construirii creșei, către Compania Națională de Investiții.

Investitorul a acceptat condițiile impuse de către Consiliul Local și și-a asumat, inclusiv în textul hotărârii de consiliu, ca după preluarea celor două terenuri de către UAT Adjud, să-și mențină obligațiile referitoare la asigurarea utilităților.

Astfel, infrastructura tehnico-edilitară – electricitate și apă/canal - vor rămâne în sarcina dezvoltatorului, imobilele terenuri ce constituie obiectul donației vor deveni bunuri de uz și interes public.

Proiectul de hotărâre privind acceptarea donației a fost votat cu unanimitate de voturi de toți consilierii prezenți la ședință (11 consilieri PNL și 4 consilieri PSD).”-Florin Nechifor

Text informații + foto:Florin Nechifor

Reamintim că în luna august 2021, printr-un ordin al Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, se permitea demararea demersurilor pentru construcția unor creșe noi în 102 municipii din toată țara, printre care și municipiul Adjud și cele 6 sectoare ale Capitalei, dacă autoritățile locale depuneau, pentru cele 91 de proiecte aprobate, în termen de 60 de zile de la acea dată, cerere completă în acest sens, incluzând terenul disponibil pentru construcție și justificarea numărului de copii pe baza indicilor de natalitate.

„Autoritățile locale ( n.r. - de la Adjud ) trebuie să trimită, în termen de 60 de zile, documentația necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcție a creșelor”, sublinia la acea dată Cseke Attila.

Creşa care s-ar putea ridica în Adjud cu finanțare asigurată de MDLPA ar urma să aibă 11 grupe și cu o capacitate de găzduire pentru 110 copii sub vârsta de trei ani. Construcția s-a propus inițial să fie ridicată pe un teren 2.409 mp, aflat în proprietatea municipiului, chiar în centru, în vecinătatea Colegiului „Gh. Balş".

Problema a apărut în ședința extraordinară a Consiliului Local Adjud convocată vineri, 22 octombrie 2021, când cei şapte consilieri locali PSD au blocat predarea amplasamentului viitoarei creşe din oraş către Compania Naţională de Investiţii (CNI). Faptul că municipalitatea adjudeană a întocmit proiectul, a plătit studii şi a parcurs toţi paşii pentru demararea acestei investiţii necesare pentru oraş, n-a fost suficient de convingător pentru aleșii social-democrați.

Cum au justificat public aleșii PSD din CL Adjud blocarea proiectului în ședința din 22 octombrie 2021 a Consiliului Local al Municipiului Adjud

„Ca urmare a apariției unor informații în spațiul public conform cărora grupul consilierilor PSD din cadrul Consiliului Local Adjud se opun și blochează proiectul de investiții privind construirea unei creșe în municipiu, suntem nevoiți să facem câteva precizări în acest caz.

Grupul consilierilor PSD din Consiliul Local Adjud nu se opune ci susține toate investițiile privind modernizarea infrastructurii locale, cu condiția ca aceste demersuri să respecte prevederile legale.

În acest context, proiectul de investiții mai sus menționat are mai multe probleme care încalcă mai multe prevederi legale, din care amintim:

1. Terenul pe care Primăria Adjud intenționează să construiască o creșă este în administrarea Colegiul „Gh. Balș“, care prin votul membrilor Consiliului de Administrație au fost de acord predarea la municipalitate pentru acest proiect. Numai că, prin această decizie, municipalitatea intenționează să dea în administrarea Companiei Naționale de Investiții (CNI), care va finanța acest proiect, și CANTINA Colegiul „Gh. Balș“, lucru cu care nu sunt de acord nici elevii, nici cadrele didactice care iau masa acolo și nici noi, consilierii locali PSD. Dacă cel/cei care au realizat acest proiect au greșit și nu au mers în teren să vadă care este realitatea să își asume acest lucru.

2. Mai mult, terenul pe care Primăria Adjud intenționează să construiască creșa se află în litigiu, pe rolul instanțelor judecătorești, ori până la rămânerea definitivă și irevocabilă a unei hotărâri, care să ateste cine este proprietarul de drept, acest teren nu poate fi grevat de alte sarcini și implicit nu i se poate da o destinație sau alta. Există și un proces la CEDO care vizează tot acest litigiu dintre societatea comercială și Primăria Adjud.

Acestea sunt premisele care au stat la baza deciziei luate de grupul consilierilor locali PSD din Consiliul Local Adjud, de a nu vota acest proiect de hotărâre și de a solicita conducerii UAT Adjud să găsească o soluție urgenta și legala în vederea implementării acestui proiect.

Mai mult decât atât, primarul Florin Nechifor, aparatul tehnic și de specialitate din cadrul Primăriei Adjud, consilierii locali PNL, au știut din primăvară despre oportunitatea realizării acestui proiect, au știut și că terenul vizat se află într-un litigiu și cu toate acestea nu au identificat un alt teren pe care să fie construită creșa. Asta în condițiile în care se știe că pe un teren aflat în litigiu, până nu există o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, nu se poate construi.

Adjudenii pot pierde construirea unei creșe din cauza unor oameni care pun mai presus de interesul Adjudenilor, ura, disputele politice și disputele personale. De asemenea, optează să informeze oamenii din mediul online cu informații false ce îi duc în eroare.

Acesta este adevărul!”-PSD Adjud

Trebuie menționat că este de notorietate că organizaţia PSD din Adjud este controlată de fostul deputat PSD de Vrancea, afaceristul Victor Roman, care are un interes personal cu terenul pe care se doreşte construcţia grădiniţei. Terenul în litigiu se află în proprietatea municipiului Adjud, chiar în centru, în vecinătatea Colegiului "Gh. Balş", dar fostul deputat are pretenţia că îi aparţine. „Este un proces pe rol. Eu am cumpărat în zonă acum mai bine de 20 de ani şi la intabulare s-a constatat că lipseşte o suprafaţă”, a precizat citat de adevarul.ro Victor Roman, care a pierdut deja procesul la fond.

Recent a apărut o nouă rază de speranță - soluţia salvatoare a venit de la fostul şef al Directiei Silvice Vrancea, Gică Duţă

Conform adevarul.ro, „Soluţia salvatoare a venit de la fostul şef al Directiei Silvice Vrancea, Gică Duţă, care are investiţii imobiliare în localitate. Acesta, împreună cu soţia lui, fostă judecătoare, s-au gândit să salveze proiectul construirii creşei şi a donat municipalităţii din Adjud suprafeţele de teren necesare construirii creşei, respectiv 2.582 mp, dar şi alte suprafeţe precum 2.526 mp pentru un loc de joacă, 2.490 mp pentru un parc, 6.657 mp pentru spaţii verzi şi 4.882 mp pentru construirea unei baze sportive”

Foto cu terenul pe care familia Duță a anunțat că intenționează să-l doneze ca să salveze proiectul construirii creşei din Adjud, investiție care ar putea obține finanțare de la Ministerul Dezvoltării. Foto: adevarul.ro

Punctul de vedere al PSD Adjud despre rezolvarea găsită: „Tun de milioane de euro din banii adjudenilor pentru un dezvoltator privat”

Acesta este punctul de vedere făcut public de PSD Adjud în legătură suprafeţele de teren pe care familia fostului şef al Directiei Silvice Vrancea, Gică Duţă a anunțat că-i dispusă să le doneze pentru construirea creşei, care ar putea obține finanțare de la Ministerul Dezvoltării. 

„Ca urmare a apariției în presa locală a unor articole prin care se arată că familia fostului director al Direcției Silvice Vrancea, Gică Duță, a donat aproximativ 5 hectare de teren pentru construirea unei creșe, obiectiv ce inițial se dorea a fi amplasat pe un alt teren aflat în litigiu, grupul consilierilor local PSD face următoarele precizări:

În realitate, dezvoltatorul Gică Duță donează municipalității mai puțin de un hectar, teren pe care va fi construită creșa, iar diferența de peste 4 hectare de teren va fi folosită pentru realizarea căilor de acces, construirea unui parc, a unui loc de joacă și a unei baze sportive, toate acestea căzând în sarcina dezvoltatorului de drept, el reușind prin acest artificiu să scape de cheltuiala aferentă (nu mică).

Mai mult, ceea ce nu se spune în presă, este faptul că familia Duță deține un alt teren, de peste 10 hectare, în continuarea celui pe care ar urma să fie construită grădinița, și pentru care cere ca municipalitatea să achite lucrările de realizare a căilor de acces și racordare la utilități.

Așadar, „soluția salvatoare“ la care apelează municipalitatea, prin intermediul primarului PNL Florin Nechifor, cu sprijinul consilierilor liberali, ar putea aduce un prejudiciu bugetului Primăriei Municipiului Adjud estimat la milioane de lei!

Este vorba de aproximativ o sută de case care vor fi racordate pe banii adjudenilor la utilități. Practic, terenul donat de familia lui Gică Duță pentru construirea creșei va costa municipalitatea milioane de lei! Mai exact, familia lui Gică Duță va câștiga din această tranzacție suma rezultată din vinderea celor 100 de loturi de teren fără să plătească realizarea căilor de acces și racordarea cartierului la utilități.

Mai trebuie știut că pentru realizarea acestui cartier de locuințe, dezvoltatorul a obținut un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) unde sunt prevăzute condițiile în care se poate construi, regim de înălțime, structură, etc., dar și ce obligații are dezvoltatorul, respectiv asigurarea căilor de acces și racordarea la utilități. Ori această obliga'ie de a face, care înseamnă cheltuirea unei sume de bani foarte mare, încearcă familia lui Gică Duță să o evite prin intermediul acestei donații și transferarea responsabilității la municipalitate!

Cetățenii Municipiului Adjud mai trebuie să știe că primarul liberal Florin Nechifor a inițiat un proiect de hotărâre care a fost supus dezbaterii Consiliului Local Adjud de trei ori!

 Proiectul prevedea exact acest lucru - realizarea căilor de acces și a utilităților la cartierul pe care îl construiește familia lui Gică Duță de către Primăria Adjud, cu finanțare din bugetul local. Consilierii locali PSD au refuzat să voteze acest proiect pe care l-au considerat ilegal și o povară pe bugetul Primăriei Adjud. Pentru că nu a întrunit numărul necesar de voturi, respectiv două treimi din voturile consilierilor locali, proiectul nu a fost aprobat.

 Nu am votat niciodată și nu vom vota niciodată un proiect de hotărâre pe care noi îl considerăm ilegal, sau care înseamnă împovărarea financiară a Primăriei Adjud care, și fără această „soluție salvatoare“, este mai mult decât insuficient!”-PSD Adjud

Citiți și opinia unui adjudean pe acest subiect exprimată pe grupul de facebook Zona Adjud

Lămuriri în ceea ce privește creșa din Nord Residence...

Cu toată stima, lucrurile stau în felul următor:

Utilitățile, respectiv curentul electric, apa, canalul vor fi realizate de către antreprenor în niciun caz de Primărie. Aceste aspecte sunt stipulate în PUZ.

Deja proiectul de racordare la energie elecrică este aprobat urmând până în primavară să înceapă partea de execuție.

Proprietarul efectiv donează suprafața pentru a putea fi accesați acei bani pentru investiții fiindcă da, nu a fost identificat niciun teren pe care să se poată derula proiectul, iar în acel ansamblu imobiliar există un proiect pentru ridicarea unei creșe prin PUZ. În ceea ce privește distanța, nu mi se pare foarte greu... asigurarea unei linii de transport în comun care poate deservi inclusiv zona ANL și Nord Residence...deci dacă se vrea se poate orice pentru confortul cetățeanului.

Singura "afacere" dacă i se poate spune așa, este în fapt, lucrul perfect logic și legal. Străzile ansamblului, fiind zonă de interes public să treacă în administrarea Primăriei ca și domeniu public...Adică, Primăria măcar atât să facă pentru banii încasați din taxele și impozitele percepute pe acele imobile, să se ocupe de partea de îngrijire a domeniului public.

Am ținut să fac aceste precizări, fiind în perfectă cunoștință de cauza, pentru a evita bârfele nejustificate și...fake news.urile...

Sunt și oameni cu viziune în dezvoltarea urbanistică, nu doar șmecherași chitiți pe interese proprii sau de grup...

Marea problemă a unor domni consilieri este că proprietarul se va îmbogăți și ei nu sunt parte...

Nicio secundă nu i.a interesat dezvoltarea urbanistică a orașului, confortul cetățeanului, crearea posibilităților de construire de noi locuințe, în special pentru tineri, într.o piață imobiliară care a explodat în ceea ce privește prețurile.

Ce.ar fi să vedem lucrurile cu ochii minții și ai inimii și să lăsăm orgoliile, vanitatea și interesele de grup și să ne focalizam pe om...pe adjudeanul aflat în nevoie?”

Citiți și:Oportunitatea de a construi o creșă la Adjud cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, foarte aproape de a fi ratată;

Replica PSD Adjud după ce aleșii săi au blocat, în CL, transmiterea amplasamentului unei creșe, având finanțare asigurată;

Lăcomie versus omenie. O creşă blocată politic de un fost deputat va fi făcută graţie donaţiei unui om de afaceri


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.