Local

„Răscoală publică” a primarului din Ciorăști, cu final victorios, împotriva CUP și a CJ Vrancea!

Ziarul de Vrancea
19 iul 2021 9838 vizualizări
Deși Marian Oprișan a pierdut alegerile, la CUP SA  e același director( n.r Gheorghe Vasilescu -foto mijloc) și am senzația că nu s-a schimbat nimic. Am fost nevoit să-l ascult cum a luat partea CUP SA și pe vicepreședintele Ionel Cel – Mare ( foto dreapta), cel care l-a sprijinit pe Marian Oprișan să fie ales vicepreședinte al Consiliului Județean și care era vicepreședinte și când această instituție și CUP SA își băteau efectiv joc de comuna Ciorăști” menționa în luna aprilie 2021, în postarea activată pe contul de facebook Uat Comuna Ciorasti, primarul Nicolae Braicău ( foto stânga)
Deși Marian Oprișan a pierdut alegerile, la CUP SA e același director( n.r Gheorghe Vasilescu -foto mijloc) și am senzația că nu s-a schimbat nimic. Am fost nevoit să-l ascult cum a luat partea CUP SA și pe vicepreședintele Ionel Cel – Mare ( foto dreapta), cel care l-a sprijinit pe Marian Oprișan să fie ales vicepreședinte al Consiliului Județean și care era vicepreședinte și când această instituție și CUP SA își băteau efectiv joc de comuna Ciorăști” menționa în luna aprilie 2021, în postarea activată pe contul de facebook Uat Comuna Ciorasti, primarul Nicolae Braicău ( foto stânga)

În luna aprilie a acestui an, Primăria Ciorăști a solicitat public înapoi sistemul de alimentare cu apă din cele 4 sate ale sale, luat ilegal în urmă cu aproape 20 de ani de Consiliul Județean Vrancea. Consiliul Județean, sub conducerea lui Oprișan, a pus stăpânire pe sistemul de alimentare cu apă din patru sate ale comunei Ciorăști în urmă cu aproape două decenii și nu l-a mai dat niciodată înapoi”, dezvăluia primarul Nicolae Braicău.

La 3 luni de la această „răscoală publică” presărată cu acuzații tăioase și solicitări concrete de revenire la legalitate, săptămâna viitoare, în ședința ordinară a Consiliului Județean Vrancea, se va vota proiectul de hotărâre inițiat de președintele Cătălin Toma prin care se propune: „Transmiterea sub condiție suspensivă a investiţiei «Alimentare cu apă a localităţilor Ciorăşti, Mihălceni şi Spătăreasa din comuna Ciorăşti » şi a investiţiei «Alimentare cu apă a localităţii Salcia Veche din comuna Ciorăşti » , din domeniul public al judeţului Vrancea și administrarea S.C. CUP S.A. Focșani în domeniul public al comunei Ciorăşti, județul Vrancea.”

„Primăria Ciorăști nu a aprobat niciodată ca sistemul de alimentare cu apă din satele Mihălceni, Spătăreasa, Ciorăști și Salcia Veche să fie dat Consiliului Județean. Cu toate acestea, sub conducerea lui Marian Oprișan, Consiliul Județean a forțat legea și a preluat rețeaua în realitate încă de la începutul anilor 2000.

În cele patru sate a fost construită o rețea de alimentare cu apă în baza HG 687/1997, prin firma israeliană Solel Boneh. Pe scurt, Guvernul de la vremea respectivă a luat un credit de la Banca Mondială pentru realizarea de sisteme de alimentare cu apă în mediul rural de către Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, prin intermediul consiliilor județene. Acest lucru s-a întâmplat și în Vrancea. La final, investițiile care deserveau o singură unitate administrativă, cum a fost la Ciorăști, trebuiau predate acestora.

La Ciorăști, rețeaua din satele Mihălceni, Spătăreasa, Ciorăști și Salcia Veche a fost construită în urma emiterii Autorizației de construcție nr. 1 din 2003, după ce Consiliul Local Ciorăști și-a dat acordul. După realizarea proiectului, rețeaua trebuia predată Primăriei Ciorăști pentru a fi înscrisă în inventarul public al comunei. Acest lucru nu s-a mai întâmplat însă.

Rețeaua de apă a ajuns în exploatarea Serviciului Public Exploatarea Sistemului Rurale de Alimentare cu Apă, aflat în subordinea Consiliului Județean Vrancea, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local Ciorăști, pentru că nu a fost găsit un asemenea document. Ulterior, Consiliul Județean a devenit acționar majoritar al Companiei de Utilități Publice (SA), care a preluat acest serviciu, cu sistemele de apă pe care le avea în administrare. De la realizarea investiției de la Ciorăști, până la ajungerea acesteia la Consiliul Județean nu există niciun document care să arate acest lucru.

Parcursul normal era următorul:

• După construcția rețelei aceasta trebuia predată UAT Ciorăști.

• Rețeaua din cele patru sate ar fi trebuit introdusă în inventarul comunei.

• Consiliul Județean trebuia să solicite pentru a prelua în administrare rețeaua.

• Consiliul Local Ciorăști trebuia să aprobe solicitarea.

Nu s-au găsit în arhivele Primăriei Ciorăști documente care să ateste acest lucru. Nici în hotărârea Consiliului Județean Vrancea prin care a o fost preluat sistemul de alimentare cu apă nu se regăsesc asemenea documente.

Primăria Ciorăști vrea să intre în posesia rețelei de apă din cele patru sate deoarece aceasta a ajuns la Consiliul Județean Vrancea și la CUP fără acordul autorităților locale și fără documente. Obiectivul nostru nu este doar să fim proprietarii sistemului, ci să asigurăm un serviciu de calitate pentru cetățeni. În jumătatea de comună unde Primăria Ciorăști furnizează apă, calitatea acesteia este foarte bună, în timp ce în satele unde furnizorul este CUP calitatea lasă de dorit.

Facem apel încă o dată către Consiliul Județean Vrancea să ia considerare acest lucru și să întreprindă demersurile necesare pentru ca UAT Ciorăști să preia sistemul de alimentare din satele Mihălceni, Spătăreasa, Ciorăști și Salcia Veche”, se menționa în textul postat pe 9 aprilie 2021 pe contul de facebook Uat Comuna Ciorasti.

Cu o săptămână înaintea acestei solicitări, pe 2 aprilie 2021, primarul Nicolae Baricău al comunei Ciorăști ieșise public cu o declarație de război cu acuzații tăioase la adresa șefilor CUP și ai CJ Vrancea. Iată ce spunea atunci primarul Nicolae Braicău:

În urma ședinței convocate de Consiliul Județean Vrancea în data de 01.04.2021, ora 10,00, formulăm următoarele:

Comuna Ciorăști nu are nevoie de apa neconformă furnizată de Compania de Utilități Publice!

Joi 01.04.2021, am participat la ședința Consiliului Județean Vrancea cu privire la investițiile pentru apă și canalizare în județul Vrancea, la care a fost prezent și directorul CUP SA. Din păcate, se pare că noi (Comuna Ciorăști), conducerea administrației județene și CUP SA, vorbim două limbi diferite.

În acest sens am adus la cunoștință următoarele:

1. În jumătate din cele șapte sate ale comunei Ciorăști, apa este furnizată de CUP SA, iar în cealaltă jumătate de administrația locală, în speță UAT Comuna Ciorăști.

2. În timp ce UAT Comuna Ciorăști are autorizație de la DSP Vrancea și furnizează apă de o calitate foarte bună, CUP SA nu deține autorizație din partea DSP Vrancea, iar „apa potabilă” furnizată de către CUP SA este neconformă, lucru care se vede chiar și cu ochiul liber.

3. UAT Comuna Ciorăști a încercat, printr-un proces, să recupereze sistemul de apă administrat de CUP SA, însă societatea a folosit informații false cu privire la instalația de apă potabilă, aflată în comuna Ciorăști, cum că deservește și comunele învecinate. Folosindu-se de această informație falsă CUP SA a căștigat procesul.

4. În cadrul ședinței am cerut să ni se facă dreptate, iar sistemul de alimentare cu apă să revină la propritarul de drept și anume UAT Comuna Ciorăști, dar pentru toate problemele ridicate fie nu am primit răspuns, fie am primit răspunsuri evazive sau care nu aveau legătură cu problemele reale.

Deși Marian Oprișan a pierdut alegerile, la CUP SA  e același director și am senzația că nu s-a schimbat nimic. Am fost nevoit să-l ascult cum a luat partea CUP SA și pe vicepreședintele Ionel Cel – Mare, cel care l-a sprijinit pe Marian Oprișan să fie ales vicepreședinte al Consiliului Județean și care era vicepreședinte și când această instituție și CUP SA își băteau efectiv joc de comuna Ciorăști.

Vreau să reamintesc acestor oameni de ce UAT Comuna Ciorăști nu vrea să colaboreze cu CUP SA, în cazul în care au uitat:

- De când sunt PRIMAR al COMUNEI CIORĂȘTI, am fost și sunt preocupat permanent să asigur apă potabilă de calitate cetățenilor mei, în timp ce reprezentanții CUP SA și cei ai Consiliului Județean Vrancea făceau presiuni pentru predarea în administrare către CUP SA și pentru restul sistemului de alimentare cu apă, care se află în administrarea UAT Comuna Ciorăști. Sistem de apă modernizat de către UAT Comuna Ciorăști.

- La noi curgeau controalele și sancțiunile, deși am demonstrat de fiecare dată, cu probe că avem o apă de o calitate foarte bună datorită investițiilor făcute în sistemul apă potabilă al UAT Comuna Ciorăști. În tot acest timp, apa furnizată de către CUP SA, aproape că nu se putea consuma de către beneficiari care plătesc serviciul de furnizare a apei potabile, din păcate furnizorul CUP SA, nu a fost sancționat.

- Încă din anul 2015 UAT Comuna Ciorăști a demarat procedurile pentru finantarea proiectului "Înființare sistem de canalizare a apelor uzate în comuna Ciorăști, judeţul Vrancea" cu fonduri nerambursabile, cu șanse mari pentru finanțare. Cine s-au opus? Consiliul Județean și CUP SA. Aveam nevoie de un aviz emis CUP SA, nu l-am primit, iar proiectul a avut de suferit.

Persoanele care ne-au făcut aceste probleme în perioada în care Marian Oprișan era președinte al Consiliului Județean Vrancea sunt și astăzi în aceleași funcții, ceea ce pune un mare semn de întrebare și naște o nouă dezamăgire.”teaxt informații :Uat Comuna Ciorasti 

Ce a răspuns CUP după acuzațiile primarului comunei Ciorăști, Nicolar Braicău

 Ca urmare a mesajului transmis de UAT Ciorăști prin intermediul paginii de Facebook, astăzi 02.04.2021, vă informăm următoarele:

  1. Prezentarea generală a situației

Începând cu anul 2002, Consiliul Județean Vrancea a demarat procesul de realizare a sistemelor de alimentare cu apă într-o serie de comune, printre care și UAT Ciorăști.

La finalizarea proiectului investițional, pentru a putea exploata sistemele realizate, Consiliul Județean a înființat Serviciul Public de Exploatare a Sistemelor Rurale de Alimentare cu Apă (SPESRAA).

Facem precizarea că sistemul de alimentare cu apă a localităților Ciorăști, Mihălceni, Spătăreasa și Salcia a fost predat, pe baza proceselor-verbale, de către Ministerul Transportului și Turismului către Consiliul Județean Vrancea, care, în calitate de primitor, a preluat în deplină proprietate și folosință totalitatea construcțiilor și instalațiilor ce compun obiectivul de investiții.

În anul 2013, în vederea introducerii sistemelor de alimentare cu apă din zona rurală în noile programe investiționale, cât și pentru realizarea de sisteme de colectare a apelor uzate menajere, SPESRAA a fost preluată de Compania de Utilități Publice SA Focșani.

Pentru asigurarea calității apei și pentru a elimina orice eventuală problemă a apei asigurată prin proiectul inițial, CUP SA a prevăzut lucrări prin actualul program investițional. În urma verificărilor periodice, am sesizat că sunt anumite probleme legate de calitatea apei din puțurile existente. Tocmai din acest motiv, pentru a asigura locuitorilor din comuna Ciorăști apă în condiții de garanție maximă, am prevăzut, în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, alimentarea cu apă a comunei Ciorăști din magistrala Focșani - Milcovul – Vîjietoarea (comuna Tătăranu).

De asemenea, CUP SA are prevăzută realizarea unui rezervor suplimentar în Sistemul de Gospodărire a Apei și un sistem de monitorizare a presiunii în rețeaua publică, pentru depistarea eventualelor disfuncționalități.

UAT Ciorăști a declanșat o acțiune în instanță îndreptată împotriva Consiliului Județean Vrancea în scopul revendicării și preluării în administrare proprie a sistemului de alimentare cu apă. Nu ne este cunoscut stadiul dosarului.

În plus, fără absolut nicio legătură cu postarea de pe rețeaua de socializare menționată anterior, UAT Ciorăști a deschis un alt dosar împotriva Companiei de Utilități Publice în luna mai 2020, pentru sistarea lucrărilor începute și pe teritoriul comunei la sistemul de monitorizare a presiunii.

CUP SA Focșani a sistat lucrările pentru punctul de monitorizare și a depus la instanță documentele justificative, astfel că la Tribunalul Vrancea a fost respins dosarul pe suspendare, decizia rămânând definitivă în urma soluționării apelului la Curtea de Apel Galați. În prezent se judecă fondul dosarului la Tribunalul Vrancea.

Menționăm faptul că UAT Ciorăști dorește preluarea întregului sistem de alimentare cu apă și nu a dorit să fie parte a proiectelor investiționale viitoare derulate de compania noastră, care cuprindeau și lucrări pentru înființarea unui sistem de colectare, transport și epurare a apelor uzate menajere.

CUP SA Focșani nu se opune exploatării sistemului de către această entitate, astfel că nu am prevăzut alte investiții în localitate. Însă, atât timp cât sistemul aparține Consiliului Județean Vrancea, CUP SA Focșani va continua să opereze servicii iar în momentul în care se va schimba proprietarul, CUP SA nu va împiedica în nici un fel explodarea sistemului de către UAT Ciorăști.

2. Mențiuni privind mesajul publicat pe rețeaua de socializare

Contrar afirmațiilor care pierd baza rațională ce justifică existența cauzei, lansate în spațiul public de către edilul comunei Ciorăști, tocmai pentru faptul că au fost identificate probleme ale alimentării cu apă existente, CUP Focșani care deține toate autorizațiile necesare funcționării, a vrut să aducă apă în comuna Ciorăști din magistrala Focșani - Milcovul – Vîjietoarea.

Referitor la afirmația conform căreia ”UAT Comuna Ciorăști a încercat, printr-un proces, să recupereze sistemul de apă administrat de CUP SA, însă societatea a folosit informații false cu privire  la instalația de apă potabilă, aflată în comuna Ciorăști, cum că deservește și comunele învecinate. Folosindu-se de această informație falsă CUP SA a câștigat procesul”, procesul la care face referite domnul primar nu a avut ca obiect recuperarea sistemului administrat de Compania de Utilități Publice SA Focșani, ci anularea și desființarea lucrărilor de construcții referitoare la sistemul de monitorizare a presiunii.”-Departament Relatii cu Publicul al CUP SA Focsani

Cert este că la 3 luni după toate aceste schimburi de replici și acuzații tăioase în ședința ordinară a Consiliului Județean Vrancea de miercuri, 21 iulie 2021 , președintele Cătălin Toma a inițiat un proeict de hotărâre prin care solicită:

„Transmiterea sub condiție suspensiva a investiţiei

«Alimentare cu apă a localităţilor Ciorăşti, Mihălceni şi Spătăreasa din comuna Ciorăşti

»

şi investiţiei

«Alimentare cu apă a localităţii Salcia Veche din comuna Ciorăşti

»

din domeniul public al judeţului Vrancea și administrarea S.C. CUP S.A. Focșani în domeniul public al comunei Ciorăşti, județul Vrancea”.

Altfel spus, „răscoala publică” a primarului Nicolae Braicău al comunei Ciorăști împotriva CUP și a CJ Vrancea se conturează că va avea final victorios!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.