Local

Un preot din Focșani a transformat un punct termic dezafectat într-un centru de zi pentru copiii defavorizați

Ziarul de Vrancea
27 sep 2018 21173 vizualizări

Un punct termic dezafectat din Focșani a devenit centru de zi pentru copiii defavorizați, la inițiativa preotului Eduard Daniel Bran. Acesta este paroh la biserica Pogorârea Sf. Duh din Focşani, iar în timpul liber este voluntar la Asociaţia "Sf. Spiridon - Ocrotitorul Copiilor". Sub patronajul organizației neguvernamentale menționate, a luat naştere centrul de zi care se adresează copiilor dintr-o zonă defavorizată a Focşaniului.

"Centrul de zi activează în cadrul unui fost punct termic dezafectat, primit de la Primăria Focşani în folosinţă gratuită pe o perioadă de 15 ani. Era o clădire goală, de dimensiuni impresionante. Am reuşit să amenajăm aici un centru medical-educaţional, de 280 de metri pătraţi, structurat pe două nivele. La parter sunt cabinetele medicale, iar la demisol două săli de activităţi educaţionale", a declarat preotul Eduard Daniel Bran, paroh la biserica Pogorârea Sf. Duh din Focşani, pentru Agerpres


"Zona în care este aşezământul nostru este o zonă defavorizată, cu multe familii rome, dar şi familii de condiţie modestă. În cartierul Sud sunt mulţi tineri pentru că locuinţele au un preţ mai mic decât în alte cartiere din Focşani. Am ales această zonă pentru că sunt foarte mulţi copii care provin din familii cu posibilităţi financiare reduse", a mai spus preotul Bran, citat de Agerpres.

Trebuie menționat că în centrul de zi nou înființat serviciile pentru copii sunt toate oferite gratuit, fie că vorbim de cele medicale sau educaţionale. Mai mulți medici, psihologi şi profesori au devenit  voluntari ai centrului care la rândul lui s-a adaptat rapid cerinţelor zonei.

"Este un centru de zi cu două valenţe, medical şi educaţional. Pe partea educaţională, facem pregătire cu elevii pentru principalele examene naţionale, de capacitate şi bacalaureat. De curând, la cererea copiilor din zonă, s-au deschis şi câteva grupe de pregătire la clasele primare, unde se studiază în grupe a câte 10 copii. Pentru petrecerea timpului liber, avem trei cluburi, unul de desen, un club de handmade şi altul de engleză",  explică părintele Eduard Daniel Bran pentru Agerpres.

Pentru examenul de capacitate, elevii sunt pregătiţi la limba română şi matematică, iar pentru cel de bacalaureat la română, matematică, istorie şi geografie şi, având în vedere că activitatea de pregătire începe de la 1 octombrie, doritorii pot veni încă la centru pentru înscriere.

Pentru moment, activitatea medicală a centrului se desfăşoară în două cabinete. Unul este de pediatrie şi celălalt de psihologie. Aici un psiholog şi un logoped acordă servicii specializate copiilor şi adolescenţilor. Un cabinet de medicină internă, al aceluiași centru îşi aşteaptă, însă, voluntarii.

Preotul Eduard Daniel Bran, citat de Agerpres:"Un medic pediatru oferă consultaţii gratuite micuţilor şi uneori, le cumpără chiar şi reţeta. Avem un psiholog care oferă copiilor consultaţii de diagnostic şi tratament pentru adolescenţi şi un altul care oferă ore de logopedie gratuit. Este aşteptat un medic internist care să îşi ofere serviciile gratuit, pentru copiii din comunitate".

Motivul pentru care centrul a devenit în scurt timp după ce a lua ființă foarte căutat și apreciat de copii este acela că în zonă, posibilităţile de petrecere a timpului liber sunt puține. De asemenea, numeroase familii din această zonă a Focșaniului nu-şi permit să plătească meditaţii în particular pentru copiii lor. La fel şi servicii medicale.

Sursă text informații + fotografii:agerpres.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.