Local

Dificultăți pentru Prunache, „minunatul om de afaceri” prosper din contracte pe bani publici pe vremea „domniei” lui Oprișan

Ziarul de Vrancea
4 ian 2023 10446 vizualizări

Dificultăți pentru Corneliu Prunache „minunatul om de afaceri” din vremea „domniei” baronului Oprișan. La acea vreme, firmele sale aproape că monopolizau contractele importante pe bani publici din județul Vrancea. În plus, cei doi, Prunache și Oprișan, „au la activ” tranzacții incredibile cu foste active ale statului despre care puteți citi în continuare în articolele republicate în cotidianul nostru.

Pentru început însă, citiți în continuare despre problemele actuale ale lui Corneliu Prunache și ale firmelor sale.

Conform informațiilor Ziarului de Vrancea, firma AISPA STARS SRL a lui Corneliu Prunache este executată silit în contul unei datorii pe care această societate comercială o are către Impuls Leasing România I.F.N. S.A. De asemenea, pe rolul Judecătoriei Focșani se mai află un dosar de validare poprire pentru omul de afaceri Corneliu Prunache, debitor (datornic) și mai multe din firmele sale terți popriți, acțiune judecătorească intentată de firma Naturevo.

Conform documentrlor intrate în posesia cotidianului nostru, un executor judecătoresc din Galați are în derulare o procedură de executare silită în baza încheierii de încuviințare a executării silite nr FN  DIN 03.08.2020 și a titlului executoriu Contract de leasing financiar nr 91756 din data de 17.12.2018 și ÎNCHEIEREA  nr 679/2020 din 14.08.2020 prin care se dispune obligarea debitoarei AISPA STARS SRL (..) la plata sumei de  57.616,60 lei. În contul acestei datorii Biroul Executorului Judecătoresc Cosmin Caraman din Galați anunță vânzarea la licitație publică pe data de 12.01.2023 la ora 12:30 la sediul său a imobilului situat în Odobești, județul Vrancea compus din teren împrejmuit în suprafață de 6296 m2, împreună cu construcțiile edificate pe acest teren C 1- în suprafață de 169 m2 , având destinație de vinotecă birou, C2-în suprafață de 12 m2 având destinație de cabină pompă apă, C3 -în suprafață de 86 m2 având destinație de clădire cu acces beton -82,12 m2 , C4 -în suprafață de 12,5 m2 având destinație WC, proprietatea debitoarei AISPA STARS SRL. Prețul la care a fost evaluat imobilul și de la care va porni licitația este de 378.900 lei fără TVA    

Se pare că nu aceasta este, însă, singura problemă pe care o are actualmente în afaceri Corneliu Prunache cu firmele sale. Astfel, pe rolul Judecătoriei Focșani se mai află un dosar de validare poprire pentru Corneliu Prunache debitor (datornic) și mai multe din firmele sale terți popriți, acțiune judecătorească intentată de firma Naturevo.

Naturevo este o companie cu capital privat, integral romanesc, înființată în anul 1999. Compania distribuie la nivel național inputuri pentru producția agricolă: îngrășăminte pentru sol, semințe, produse pentru protecția plantelor, fertilizanți foliari, bioregulatori etc. și asigură suportul tehnic pe tot parcursul vegetației. Distribuția produselor se face în paralel cu know-how-ul necesar. Clienții sunt fermieri din toată țara (cultivatori), distribuitori locali, procesatori de produse agricole. Micii fermieri sunt deserviți fie prin magazinul propriu, fie prin intermediul magazinelor sau a distribuitorilor locali. Naturevo identifică nevoile fermierilor din România, cărora le recomandă soluții de calitate sub marca tehnologiilor FLEXITECHagro pentru agricultură. Naturevo sprijină fermierii pentru a obține producții mai mari, mai curate și produse de o calitate superioară, în condițiile menținerii și îmbunătățirii ecosistemelor. Compania asigură fermierilor sprijin în desfacerea produselor agricole către piețele interne și internaționale. Naturevo oferă valoare adăugată produselor din portofoliu prin asigurarea consultanței pentru problemele fermierilor din toate zonele țării. Naturevo contribuie la creșterea nivelului de trăi și asigură accesibilitate la cele mai noi informații în domeniul nutriției și protecției plantelor.”, se precizează pe site-ul naturevo.ro în legătură cu activitatea acestei firme

Cine este Corneliu Prunache

Pentru a a avea o imagine cât mai fidelă despre cine este Corneliu Prunache republicăm un pasaj dintr-un articol apărut în Ziarul de Vrancea în luna mai 2005:

„Odiseea” lui Prunache

Aispa Stars '95 (n.r  firma care-i aparținea lui Corneliu Prunache) și-a facut simțită prezența în aproape toate domeniile de afaceri. Unul dintre acestea a fost blocurile construite prin ANL. La Panciu, fostul primar a fost cercetat de Curtea de Conturi deoarece a plătit aproape cinci miliarde de lei firmei lui Corneliu Prunache fără a avea acoperire în lucrări. La Adjud, fațada blocurilor făcute de Aispa Stars '95 a început să se crape după finalizare, iar la Odobești a fost nevoie de peste trei ani pentru ridicarea unicului bloc construit prin ANL, care număra doar șase apartamente.

Aceeași firmă a dărâmat și vechea și istorica Gară din Focșani. Din cauza scandalului iscat de modalitatea cel puțin dubioasă în care lucrarea estimată la peste cinci milioane de dolari a încăput pe mâna lui Corneliu Prunache, aceasta i-a fost încredințată unei alte firme. Tot printr-o licitație dubioasă, ținută în spatele ușilor închise, Aispa Stars '95 și-a adjudecat construcția Catedralei ortodoxe din Focșani. În patru ani de zile, investiția a ajuns la nivelul zero, iar din cele 18 miliarde de lei alocate prin Fondul Național de Solidaritate s-au cheltuit numai 11. În 2000, la început de mandat, pesediștii promiteau că vor continua și finaliza alimentările cu gaze în opt localități din Vrancea, printre care Panciu și Odobești. Cum era de așteptat, aceeași „polivalentă” firmă Aispa Stars '95 a câștigat licitațiile în cinci localități unde au demarat lucrările. La Cîmpineanca, de exemplu, firma a concurat cu Mecanoserv, o altă firmă a lui Corneliu Prunache.

Drumurile comunale din Vrancea au reprezentat o altă sursă de bani de zeci de miliarde de lei. Balastările au constat aproape fără excepție în câteva remorci de pietriș aruncat în praful drumului, care s-au dus la primele ploi. Alimentările cu apă au avut aceeași soartă în cea mai mare parte. În 2003, Aispa Stars '95 și-a adjudecat în subantrepriză construcția a nouă din cele zeci săli de sport care ar fi trebuit să se ridice în Vrancea, o afacere de 127 de miliarde de lei. Dintre acestea au fost terminate doar trei, iar restul i-au fost luate din cauza întârzierilor.

Bubele lui Prunache

Protecția politică de care s-a bucurat Corneliu Prunache s-a văzut în faptul că până în 2005 a fost de neatins. În anul 2001, el a fost implicat împreună cu Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea la acea vreme, în afacerea Crama Calciu. Aceasta, deși era revendicată, a fost vândută de Casa Județeană de Pensii Vrancea cu 950 de milioane de lei către Aispa Stars '95. Crama a fost revândută lui Marian Oprișan cu 375 de milioane de lei (n.r. prețul unui apartament cu 2 camere la acea vreme). La rândul său, președintele CJ a  revândut-o cu patru miliarde de lei. La sfârșitul anului 2003, Corneliu Prunache a plătit peste trei miliarde de lei cu cecuri fără acoperire pentru achiziționarea de materiale pentru sălile de sport. De altfel, omul de afaceri a fost cercetat în trei dosare de IPJ Vrancea pentru utilizarea de cecuri fără acoperire, dar care nu au „trecut" de Parchet. În 2005, PNA (n.r denumirea de atunci a DNA) a început anchetarea lui Prunache în dosarul "Sănătatea", alături de actualul și de fostul director al Casei de Asigurări de Sănatate Vrancea. Aispa Stars '95 a câștigat licitația pentru construcția noului sediu al CAS Vrancea, deși nu îndeplinea condițiile cerute. Sediul a fost construit în proporție de 70 la suta, iar pentru el s-au platit până în prezent 22 de miliarde de lei.

Lucrări rămase fără constructor

Falimentul Aispei Star '95 i-a scutit pe câțiva dintre beneficiarii lucrărilor sale să caute un motiv pentru rezilierea contractelor. În acest moment (n.r luna mai 2005), teoretic, firma lui Corneliu Prunache ar mai trebui să ducă la bun sfârșit câteva zeci de investiții. Pe lista lucrărilor se află la aceasta data ridicarea Catedralei "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Focșani, alimentările cu gaze din patru localități, constructia noului sediu CAS Vrancea, pietruiri de drumuri comunale, blocuri ANL în Cotești și Golești, rețele de alimentare cu apă. Aceste investiții se află în diferite stadii, iar în unele cazuri la ele se lucrează în "gol" de ani de zile. Corneliu Prunache nu mai are în acte legatură cu acționariatul Aispa Stars '95, din care face însă parte și soția sa, care este administrator. Omul de afaceri ocupă însă funcția de director general. Dupa ce a început cercetarea sa de către PNA, Corneliu Prunache s-a "îmbolnavit" brusc și s-a internat o vreme în secția de psihiatrie a Spitalului Militar Central București. De altfel, de suparat ce este, Corneliu Prunache nu mai răspunde la telefon decât apropiaților săi.” 

Pentru a avea o imagine în legătură pe relația pe care o avea „minunatul om de afaceri” vrâncean Corneliu Prunache cu baronul Marian Oprișan, pe vremea când acesta deține puterea politică în județul nostru, citiți articolele de mai jos publicate în Ziarul de Vrancea, în septembrie 2002 și respectiv în iunie 2015. Facem precizarea că Ziarul de Vrancea a fost singurul din presa locală care a scris despre aceste subiecte la vremea respectivă.

Crama Calciu, ultimul tun al lui Oprișan - articol publicat în Ziarul de Vrancea pe 02.09.2002 

După ce a cumpărat-o de la Prunache, în speța de la Aispa Stars '95, cu doar 375 de milioane de lei, președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, a revândut Crama Calciu cu aproape 4 miliarde de lei. Potrivit unor surse demne de încredere, tranzacția care a băgat în buzunarul lui Oprișan peste 3,5 miliarde lei a fost până acum ținută la mare secret. Se pare că ultimul cumpărator al fostei ferme a Romvitis-ului i-a girat lui Prunache un credit de peste 2 miliarde de lei, credit contractat la Banc Post Focșani. Sumele succesive la care a fost "evaluată" una dintre cele mai importante active ale falimentarei Romvitis Odobești (n.r. Crama Calciu) sunt următoarele: 910 milioane evaluarea de către organul de executare silită - Casa Județeană de Pensii, 950 milioane vânzarea directă către Aispa Stars, 375 milioane vânzarea de la firma lui Corneliu Prunache către Marian Oprișan, aproape 4 miliarde lei vânzarea de către Marian Oprișan, cel puțin 2 miliarde de lei evaluarea făcută de specialiștii băncii, pentru recuperarea creditului. Care este valoarea reala a Cramei Calciu ramâne încă un mister și nu este exclus ca aceasta veritabilă inginerie financiară să mai ascundă și alte necunoscute.

Falimentat și vândut pe nimic, IAS-ul de la Odobești a încăput pe mâna unor afaceriști care își pot scoate investiția vânzând câteva dintre bunurile pe care le-au găsit în incinta fermelor cumpărate "la licitație". Utilaje și vase de vin, construcții, ceva teren, sârmă, șpalierii și plantația de vie care au adus după ele și concesionarea terenului pe o jumătate de secol, asigură ”noilor ciocoi” care au luat în stăpânire dealurile Odobeștiului un început promițător pentru afacerile cu vin. O fermă luată la prețul unui apartament ajunge astfel să aducă un profit de câteva miliarde investitorului agreat de instituția care are de recuperat pentru bugetul de stat datorii de zeci de mii de miliarde. Sau, în cazul de față, intermediarului pe la care trece bunul spre destinația finală, lăsându-i în cont un procent mai mult decât mulțumitor, fără ca acesta să ridice un pai.

Calciu pentru buzunarele "baronului"

Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, a cumpărat Crama Calciu pe 5 decembrie 2001, de la SC Aispa Stars '95 SA. Firma lui Corneliu Prunache o achiziționase cu mai mult de o lună înainte de la Casa Județeană de Pensii Vrancea, ca bun sechestrat, scos la vânzare în contul datoriilor Romvitis Odobești. Dacă Prunache a dat pe ea 950 milioane de lei, conform actelor de executare silită, el i-a vândut-o lui Oprișan pentru doar 375 milioane de lei (n.r.sâc!, un preț  mai mic decât al unui apartament cu 2 camere în Focșani, la acea vreme) care nu acoperă nici jumătate din investiție. Cel puțin așa se arată în contractul de vânzare cumpărare nr. 4635/5.XII.2001, autentificat de notarul Rodica Tănase. "Subsemnatele părți, declarăm pe proprie răspundere, cunoscând consecințele ce privesc falsul în declarații și cele cu privire la evaziunea fiscală, că prețul declarat și menționat în prezentul act este cel real", se menționează în contractul semnat de Corneliu Prunache și Marian Oprișan.

Crama Calciu, unul dintre cele mai valoroase active din patrimoniul falimentarei Romvitis Odobești, a intrat în proprietatea lui Prunache alături de Vinoteca și de sistemul de apă de la Vîrteșcoiu. Evaluatorii spun că, în realitate, orice cramă, oricât de veche, costa pe puțin câteva miliarde de lei, din cauza potențialului și a valorii intrinseci a obiectivului.

Potrivit specialiștilor bancari care lucrează în mod curent cu astfel de informații, Crama Calciu a fost evaluată inițial la cel puțin 3 miliarde de lei. Numai instalațiile și vasele în care se tratează și se depozitează vinul sar simțitor de această sumă. "Ca să faci din nou o crama costă 6-7 miliarde de lei, dar un astfel de obiectiv, oricât de vechi, face pe puțin 100.000 de euro. Asta pentru că, în afară de terenuri și imobile, investiția presupune și nenumarate alte active", ne declara, în urmă cu câteva săptămâni un evaluator focșănean în temă, care a preferat anonimatul.

Povestea Cramei Calciu dovedește, dacă mai era nevoie, legătura strânsă între președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan și afaceristul Prunache. Numai așa se explică motivul pentru care acesta din urma a făcut o "afacere" vânzindu-i șefului CJ Vrancea, Crama Claciu de trei ori mai ieftin! Revânzarea ei a băgat în buzunarul lui Oprișan peste 3,5 miliarde de lei, așa, cât ai bate din palme. Semne de întrebare se ridică și asupra achiziționării de către Prunache a activului de la Casa de Pensii Vrancea, valoarea lui - 950 de milioane - atingând ridicolul preț a două apartamente în Focșani. (Mircea NISTOR, Radu TOMESCU)

Cât de greu recuperezi un bun luat cu japca de Prunache şi Oprişan-articol publicat în Ziarul de Vrancea pe data de 08 iunie 2015

Gălăţeanul Virgiliu Nicolau a obţinut anularea actelor prin care a fost înstrăinată Crama Calciu de la Vîrşteşcoiu după ani în şir de procese. Moştenitorul nu a putut intra în posesia proprietăţii familiei din cauza politicienilor şi afaceriştilor locali. Marian Oprişan a câştigat în 2002 aproape 4 miliarde lei vechi după ce a vândut crama la un preţ mai mare de 11 ori decât cel la care o cumpărase de la Prunache. Acum, moştenitorul vrea să pună în executare deciziile instanţei, după 14 ani de procese. "Am ajuns să mi se facă rău şi când văd o maşină cu număr de Vrancea”, ne-a spus moştenitorul proprietarului de la Galaţi

Celebra Cramă Calciu, de la Vîrteşcoiu, care a fost şi în proprietatea social-democratului Marian Oprişan, a ajuns la fostul proprietar după un proces istovitor, care a durat mai bine de 14 ani. Tergiversarea restiturii proprietăţii a fost cauzată de afacerea prin care Marian Oprişan a câştigat câteva miliarde de lei vechi în anul 2002, când PSD deţinea de unul singur puterea politică şi administrativă în judeţ. Deşi notificată că urmaşii fostului proprietar au cerut acest bun, Casa Judeţeană de Pensii nu s-a împiedicat de acest detaliu la acea vreme când vindea la licitaţie pe nimic afaceriştilor de partid tot ceea ce executa din patrimoniul statului. Crama Calciu a ajuns de la Romvitis SA la afaceristul Corneliu Prunache, a trecut la Marian Oprişan pentru un câştig frumos, după care, prin tot felul de intermediari, a fost controlată indirect tot de Prunache. Chiar dacă afaceristul pierde crama, acesta nu pierde, de fapt, nimic, pentru că datorită acestui activ valoros firmele pe care controla indirect au făcut tot felul afaceri sau au luat credite. După ce au câştigat definitiv procesul în anul 2013, iar ulterior au mai anulat două acte de vânzare – cumpărare între firmele controlate de Corneliu Prunache, moştenitorii se pregătesc să pună în aplicare sentinţele judecătoreşti să-şi ia proprietatea înapoi. E posibil ca operaţiunea să fie una liniştită, după cum este posibil să iasă un mare scandal. Chiar dacă disputa juridică s-a încheiat în favoarea moştenitorului, CEDO i-a admis acţiunea acestuia depusă pentru tergiversarea procesului.

Prunache a rămas proprietar prin intermediari

Crama Calciu a aparţinut falimentarei Romivitis Odobeşti SA, fostul IAS Odobeşti. În 2001, în contul datoriilor acumulate, a fost vândută de Casa Judeţeană de Pensii, pentru suma de 950 de milioane de lei vechi, către Aispa Stars ’95. Firma lui Corneliu Prunache i-a vândut în pierdere Crama Calciu lui Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, pe 5 decembrie 2001, pentru suma de 375 de milioane lei vechi. Şeful CJ a vândut în anul 2002 cu 4 miliarde lei vechi lei proprietatea către Lucian Rădoi. Numele acestuia nu apare întâmplător în afacere, deoarece în calitate de asociat al firmei Cardinal Exim a fost implicat şi în vânzarea altor bunuri ale fostei IAS Odobeşti. În 2004, Crama Calciu este achiziţionată de firma Romvit Stars, în spatele căreia se afla acelaşi afacerist Prunache. La data de 14 octombrie 2010, proprietatea este achiziţionată de Daniel Oancă, din Galaţi. Motivul vehiculat la vremea respectivă este că Prunache ar fi împrumutat bani pentru achiziţionare de struguri de la populaţie şi a pierdut crama pentru că nu i-a dat înapoi la timp. Pe 24 iunie 2005, crama îşi găseşte un nou proprietar, firma Vinrom – Mar. Societatea era deţinută, din informaţiile noastre, de o rudă a lui Corneliu Prunache, iar de administrare se ocupa un om de încredere al acestuia, Ion Pasăre. Afaceristul de partid era în spatele firmei şi a fost văzut ocupându-se de bunul mers al acesteia. Se pare că în această perioadă Vinrom – Mar a obţinut şi un credit garantat cu Crama Calciu, de peste 100.000 de euro. Pe 7 martie 2011, în scenă apare un nou proprietar al firmei, Domeniile Viticole Odobeşti, cu sediul în Vîrteşcoiu, unde asociat este Ion Pasăre, din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Ultimele două tranzacţii s-ar fi situat în jurul cifrei de 50.000 de euro.

A pierdut procesele în Vrancea şi Galaţi

Între timp, Virgiliu Nicolau s-a judecat din anul 2001 până în anul 2013 pentru a obţine Crama Calciu. Aceasta cu toate că acest bun a fost moştenit direct, fără a fi implicaţi copii, iar preluarea de către statul român în anul 1946 s-a făcut fără acte. Eleonora Calciu, soţia doctorului Calciu, i-a lasat, în anii ’70, lui Dimitrie Calciu toate bunurile sale. Acestea le-a lăsat moştenire Elisabetei Nicolau, de unde au ajuns la Victoria Nicolau, iar de aici la Virgiliu Nicolau. Acesta a pierdut în primă fază la instanţele din Vrancea şi Galaţi.

Crama Calciu a fost câştigată de fostul proprietar după 14 ani de procese, timp în care a fost în centrul mai multor scandaluri

În 2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat decizia Curţii de Apel Galaţi, iar procesul s-a reluat. De această dată, Virgiliu Nicolau a câştigat la toate instanţele, ultima sentinţă fiind cea din 30 mai 2013 de la instanţa supremă. Odiseea Cramei Calciu nu s-a încheiat însă aici. După ultima sentinţă, Virgiliu Nicolau a trebuit să deschidă un nou proces, pentru anularea ultimelor două contracte de vânzare – cumpărare. Procesul a fost tergiversat pentru că s-a descoperit, după ce dosarul a fost la Judecătoria Focşani, că această instanţă nu era competentă, întrucât era vorba de bunuri cu o valoare mare. După ce a început din nou procesul, acesta s-a finalizat în mai 2015. “În acest timp, eu nu am putut să mă apropii de proprietate, nici măcar până la poartă, deşi am câştigat procesul. Mie îmi pare rău că această cramă avea o altă valoare în anul 2000. Atunci poate făceam o afacere, poate investeam în vinificaţie. Acum nici nu vreau să mai aud de Vrancea, am ajuns să mi se facă rău şi când văd o maşină cu număr de Vrancea”, a spus Andi Nicolau, fiul lui Virgiliu Nicolau, cel care s-a ocupat de proces în ultima perioadă.

Oprişan nu a explicat de ce a luat mai mulţi bani

Toate tranzacţiile ce au vizat Crama Calciu de la Vîrteşcoiu s-au făcut în jurul lui Corneliu Prunache. Marian Oprişan a luat la vremea respectivă suma de 3,75 miliarde lei vechi, iar afaceristul său de casă a folosit Crama Calciu pentru viticultură şi credite bancare şi a scos astfel bani buni de pe urma ei. În acest timp, moştenitorul a fost ţinut prin procese costisitoare pentru a-şi câştiga dreptatea. În concluziile depuse de Marian Oprişan la dosarul său de la Judecătoria Cluj,  baronul de Vrancea a justificat şi preţul foarte mic cu care a cumpărat crama de la Prunache, despre care procurorii DNA au spus că a fost "un cadou" pentru ca afaceristul să primeaască lucrări pe bani publici de la Consiliul Judeţean Vrancea. Pe scurt, baronul spune că afaceristul a luat crama cu instalaţii vinicole şi i-a vândut-o fără ele. “Având în vedere că la data de 5 decembrie 2001 am achiziţionat numai un imobil, fără ca acesta să includă instalaţiile de specialitate pe care SC Aispa Stars 95 SA le-a achiziţionat prin licitaţie de la SC Romvitis SA, este evident că faţă de valoara acestor instalaţii, preţul de 375,509 milioane lei vechi este unul real”, a explicat Marian Oprişan, prin intermediul avocatului său Gheorghiţă Mateuţ. Şeful CJ nu a spus însă în continuare cum de a reuşit să vândă acest bun, dacă preţul de achiziţionare era real pentru că nu avea instalaţii de vinificaţie, la un preţ de 11 ori mai mare. Ca să nu mai amintim de exploatarea cramei timp de aproape 15 ani. (Mihai BOICU) 

Citiți și alte articole publicate de-a lungul timpului în Ziarul de Vrancea despre Corneliu Prunache și lucările firmelor sale pe finanțări din fonduri publice în județul Vrancea:

Crama Calciu, ultimul tun al lui Oprișan;

Din miliardar, Prunache a ajuns falimentar;

Prunache a fost trimis in judecata de DNA;

Afaceristul Prunache se bucură de prescripţia faptelor în dosarul “Cordun”;

Cât de greu recuperezi un bun luat cu japca de Prunache şi Oprişan;

Prunache - condamnat şi la Bucureşti la 4 ani de închisoare


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.