Local

Propunere de interes pentru vrânceni: Indemnizația de creștere va fi stabilită în funcție de numărul copiilor

Ionel Sclavone
6 oct 2024 964 vizualizări

Indemnizația de creștere ar putea fi acordată în funcție de numărul copiilor. Un proiect legislativ, în acest sens, propune ca femeile să primească sume mai mari de bani pentru a-l doilea sau al treilea copil născut.

Măsura propusă face parte dintr-un proiect menit să încurajeze creșterea natalității la nivelul României. Valoara indemnizației de creștere va fi stabilită și în funcție de numărul copiilor născuți.

Aceste măsuri financiare au rolul de a sprijini familiile cu copii, inițiatorii motivând că este nevoie de o creștere a natalității, care nu se poate realiza decât prin încurajarea natalității. Inițiativa are în vedere instituirea unei indemnizații majorate pentru creșterea copilului până la vârsta de doi ani.

Propunerea prevede că persoanele persoanele care, în ultimii doi ani înaine de nașterea copilului, au realizat venituri pentru o perioadă de cel puţin 12 luni vor putea beneficia de indemnizații lunare mai mari. Suma primită pentru primul copil va fi de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului. Pentru al doilea copil născut, cuantumul indemnizației lunare ar urma să se majoreze cu 25, dacă proiectul va fi adoptat. În cazul celui de-al treilea copil, sum ava crește cu 35%.

Totodată, se mai propune ca valoarea minimă a indemnizaţiei lunare să nu fie mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință (ISR).

Indicatorul Social de Referință (ISR) este stabilit de Institutul Național de Statistică și se actualizează anual, prin aplicarea ratei medii a inflației din anul precedent. Anul acesta, de exemplu, valoarea ISR este de 660, pornind de la valoarea precedentă, la care s-a adăugat rata inflației pentru 2023, de 10,4%.

Dacă proiectul s-ar aplica, valoarea minimă a indemnizației de creștere ar fi de 660 X 2,5, respectiv 1.650 de lei.

Pe de altă parte, proiectul prevede ca indemnizația de creștere să fie plafonată la 9.000 lei. 

Proiectul de act normativ este jusitificat de nivelul scăzut al natalității în România. Pe termen lung, scăderea natalității are consecințe negative asupra societății românești.

Dacă va fi adoptat actul normativ ar intra în vigoare începând cu anul următor publicării sale în Monitorul Oficial. Astfel, ar permite autorităților să includă resursele financiare necesare în bugetul de stat fără a provoa dezechilibre.

Astfel, de politici au fost adoptate și în alte state ale Uniunii Europene, precum Franța, Ungaria sau Germania, iar impactul a fost pozitiv.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.