Proprietarii vrânceni de pisici de rasă comună ar putea fi obligați să le sterilizeze
Pisicile de rasă comună ar putea fi sterilizate obligatoriu, indiferent dacă au sau nu stăpân. Măsura este propusă într-un proiect de reglementare ce conține și măsuri financiare pentru sprijinirea inițiativei.
O propunere legislativă înregistrată recent propune extinderea obligativității sterilizării pentru pisicile de rasă comună, indiferent dacă au stăpân sau nu, precum și pentru metisi. De asemenea, se propun și măsuri financiare pentru sprijinirea acestei inițiative.
Proiectul extinde obligativitatea sterilizării și asupra pisicilor din rasele comune, cu sau fără stăpân, și prevede posibilitatea ca instituțiile statutului să sprijine financiar inițiativa.
Modificările vizează extinderea obligativității sterilizării și pentru pisicile, cu sau fără stăpân, din rasa comună, cât și metisii acestora. Excepție vor face animalele cu regim special, pentru care vor fi stabilite norme metodologice specifice.
„Este obligatorie sterilizarea câinilor şi pisicilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metisii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență”, prevede proiectul.
Dacă proiectul va fi adoptat, persoanele care dețin o pisică de rasă comună sau metis și nu respectă obligația de sterilizare prevăzută de lege riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Totodată, autoriățile publice vor putea aloca sprijin financiar și pentru campaniile de sterilizare a pisicilor de rasă comună sau metis, așa cum se întâmplă în cazul câinilor.
Banii vor putea fi alocați de la bugetul local, pentru sterilizarea, identificarea și înregistrarea câinilor și pisicilor cu stăpân care aparțin rasei comune sau metisilor acestora, pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale respective. De asemenea, consiliile locale și județene vor putea colabora și subvenționa organizațiile non-guvernamentale (ONG-uri) implicate în protecția animalelor, care vor fi responsabile pentru organizarea acțiunilor de sterilizare a câinilor și pisicilor. În acest sens vor fi asigurate serviciile medicale veterinare necesare.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în colaborare cu ANSVSA, va putea aloca fonduri de la bugetul de stat pentru susținerea programelor de sterilizare a câinilor și pisicilor fără stăpân. Sumele vor fi alocate în limita fondurilor disponibile și conform unor criterii stabilite prin ordin comun.
Propunerea de finanțare vizează gestionarea mai eficientă a populației de animale fără stăpân, cât și sprijinirea persoanele care nu își permit financiar să sterilizeze animalele de companie.