Local

Proiecte de tineret cu ocazia Centenarului

Dan Chiriac
29 nov 2018 1409 vizualizări

Proiectul „A vrea și a face – exprimarea ta contează”organizat de Centrul de Tineret Focșani – Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea a continuat cu încă 3 activități, care au avut loc în săptămâna 19-25 noiembrie 2018.În data de 21.11.2018 s-a desfășurat activitatea Tinerii și Arta, la această activitate participând 7 elevi foarte talentați, de clasa a XI-a de la Liceul de Arte „Gheorghe Tattarescu” – Focșani, aceștia fiind coordonați de doamna profesoară Dumitru Laura și de domnul profesor Dumitru Ștefan. Cu ocazia acestei activități, tinerii inimoși au dat culoare Centrului de Tineret Focșani, schimbând imaginea acestuia și pregătindu-ne, astfel, pentru „Ziua Voluntarilor”. În data de 22 noiembrie 2018 s-a desfășurat încă o activitate, de data aceasta în colaborare cu Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu””Vrancea, poposind și la Centrul de Tineret Focșani filmul românesc istoric în „Gala Filmului Românesc Dedicat Centenarului Primului Război Mondial – Vrancea Eroică – Anul Mărăști, Mărășești, Oituz”. Au participat 30 de tineri de la DGASPC Vrancea, din Odobești și Focșani, coordonați și însoțiți de Paraschivescu Mihaela – Șef Centru Module Familiale – Odobești, Banu Raluca – Asistent social la Centrul Module Familiale – Odobești, Lovin Mihaela – Șef Centrul de Asistență și Sprijin – Focșani și Curte Paul – Psiholog la Centrul Module Familiale Odobești. În mijlocul acestora s-au aflat Daniela Atanasiu, bibliotecar la Secția de împrumut la domiciliu adulți din cadrul Bibliotecii Județene Vrancea și Emilia Atanasiu, muzeograf la Muzeul Vrancei-Mausoleul Mărășești, care au urmărit, împreună cu tinerii participanți, filmul „Ecaterina Teodoroiu, eroina poporului român” și au purtat discuții despre jertfele asumate în timpul Marelui Război, de către poporul român, întru realizarea idealului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 și datoria de recunoştință față de înaintașii noștri. În cadrul aceluiași proiect, sâmbătă, 24 noiembrie 2018, a avut loc ConferințaAtingerea Țelurilor, la care au participat 36 de tineri minunați, de la mai multe licee din județul nostru. Aceasta activitate a fost de dezvoltare personală, la care liceenii au învățat, printre altele, ce înseamnă cu adevărat să fii un lider și ce calități trebuie să aibă un lider, participanții plecând de la acest proiect mai hotărâți și cu mai multa încredere în ei, în forțele lor proprii. În mijlocul tinerilor s-a aflat domnul Marius Ulmeteanu, administratorul de la UMO Serv. 

Centenar Romania

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea a organizat miercuri proiectul de tineret „Centenar România”. Rezultatele finale au fost prezentate în Sala Mare a Inspectoratului Școlar al Județului Vrancea. 110 tineri vranceni s-au informat si documentat, au prelucrat informatii si documente privind realizarile, evenimentele, momentele marcante ale existentei Statului Roman, dupa Unirea tuturor Principatelor, de acelasi neam si fire, la 1 decembrie 1918, in cetatea Albei Iulia. Au fost stranse, insa, si documente privind sacrificiile statului român, pentru ca, fara acestea, imaginea României in lume ar fi fara substanta, fara drepturi si fara radacini, adanci, in cultura europeana, cel putin.  Actiunea tinerilor a fost initiata de catre DJST Vrancea, prin proiectul de tineret, propriu DJST Vrancea, finantat prin Programul de sustinere a actiunilor de tineret –P2 al Ministerului Tineretului si Sportului. Acest Program national, permite tinerilor cu varste cuprinse intre 14 si 35 de ani sa se implice in activitati din toate domeniile, prevazute in Strategia Nationala Anuala pentru Tineret, astfel incat sa se poata dezvolta personal.In primele 3 luni, martie- mai, s-au format 10 echipe de lucru, care si-au impartit, din cei 100 de ani, cate un deceniu. Coordonati de cate un profesor si sprijiniti de specialisti in domeniile cercetate, dupa mai multe sedinte ale echipei de proiect cu echipele de tineri, in iulie am organizat o intalnire de lucru. Au fost prezenti toti cei implicati si care au putut onora, cu pretioasa lor prezenta, activitatea de prezentare preliminara, a roadelor muncii echipelor. Apoi, s-au supus dezbaterii  toate materialele prezentate, s-au stabilit cateva reguli de prezentare, comune, pentru a se asigura uniformitatea documentului final – brosura si filmul documentar de tineret. In continuare, in perioada august-octobrie, s-a lucrat la completarea, simplificarea, ajustarea, reformularea unor informatii si documente. Trei echipe au renuntat, alte trei le-au inlocuit, aproape imediat, si … au lucrat mult mai rapid! Luna noiembrie am dedicat-o realizarii documentului final –brosura proiectului de tineret “Centenar România”. La finalul ei, astazi, 28 noiembrie, am prezentat, in sedinta publica, documentarul realizat, cu mult drag, de catre intreaga echipa. In continuare, pana la 6 decembrie 2018, filmul document va fi promovat in toate scolile partenere, reprezentate de catre toti tinerii implicati in proiect.Echipele participante si coordonatorii lor sunt urmatoarele:

Deceniul 1918-1928: Coordonator: profesor Răzvan Săcrieru de la Liceul de Artă ”Ghe. Tattarescu” si echipa tinerilor: Nectaria Guraliuc, Andreea Bratosin, Tatiana Alexandru, Diana Pașalău, Arthur Mang, Andrei Săcrieru, Dorinel Cocioabă, Ioana Munteanu, Bogdan Barbu și Nicolae Săcrieru.

Deceniul 1928-1938: coordonator, muzeograf, Dana Emilia Atanasiu de la Muzeul Vrancei si echipa tinerilor: Lucia Agherghini, Teodora Grigoraș, Marta Grigoraș, Madalina Arcan, Mădălina Constantin, Andreea Buture, Ionuț Constantin, Eugen Zdrîncu, Robert Păduraru și Cristian Cazacu.

DECENIUL 1938-1948: Coordonatori: profesorii Oana-Otilia Bouroș și Camelia Sandu de la SG Suraia si echipa tinerilor: Roxana Bichiu, Raluca Țucă, Octavian Petrea, Mihai Petrea, Răzvan Taban și Cosmin Cojocaru.

DECENIUL 1948-1958: Coordonator, profesor Ionela Chiriac la CN”E. Botta” si echipa tinerilor: Ștefania Andrieș, Miruna Bucur, Ștefania Ioniță, Alexandra Țîmpău, Sebastian Beloescu și Ciprian Lazăr.

DECENIUL 1958-1968: Coordonator, profesor Doina Andrieș Stratton de la Liceul ”S.Mehedinți”-Vidra si echipa tinerilor: Mihaela Adeaconiței, Cristina-Florentina Andrieș, Bogdan-Alexandru Caproș, Silvia-Georgiana Dănae, Mădălina Ghiuță, Nicoleta-Roxana Ghimpu, Vlad Cristian Marcu, Maricica Rață, Eugen Mihăilă și Daniel Stratton.

DECENIUL 1968-1978: Coordonatori: profesorii Cezarina Nicodei de la CT”I.Mincu” și Liviu Roman de la ȘG Păunești si echipa tinerelor: Gabriela Aniculi, Alina Saghin, Cătălina Magadan, Ionelia Cocioabă, Elena Cotîrlan, Iuliana Păun și Maria Lazăr.

DECENIUL 1978-1988: Coordonator: profesor Mariana Dascălu de la Liceul de Artă”Ghe. Tattarescu” si echipa tinerelor: Miruna Constantin, Ana-Maria Carabă, Lăcrămiora Ștefan și Oana Palade.

DECENIUL 1988-1998: Coordonator: Burduja Nicuța și Aurelia Avram  de la ȘG ”A.Saligny” si echipa tinerilor: Valentin Vlad, Rareș Cara, Andrei Avram, Șerban Motoc și Cristian Florea.

DECENIUL 1998-2008: Coordonator: profesor Camelia Sandu de la ȘG Suraia si echipa tinerilor: Alexandra Niță și Andrei Popa.

DECENIUL 2008-2018: Coordonator: profesor Marilena Găucan de la CEc.”M.Kogălniceanu” si echipa tinerilor: Cătălina Ciubotaru, Lăcrămioara Cătălina Gînju, Lidia-Gabriela Ivan, Andreea-Florentina Neagu și Vlăduț Scînteianu.

  Cu totii au redescoperit, pentru ei insisi si pentru viitor, o Românie bogata si demna de respect, un acasa unic.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.