Local

Proiect pentru realizarea unui complex social în Focșani, destinat femeilor abuzate, copiilor orfani și persoanelor vârstnice

Ziarul de Vrancea
16 apr 2021 2218 vizualizări

Proiectul pentru realizarea unui complex social în Focșani, destinat femeilor abuzate, copiilor orfani și persoanelor vârstnice pentru asigurarea unor servicii de asistență medicală, educațională și socială corespunzătoare nevoilor acestor categorii, proiect care ar putea fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost depus de grupul de consilieri locali PNL din Consiliul Local. Informația cu mai multe amănunte apare într-o postare pe facebook a consilierei focșănence ​Alina Drumea.

”Am depus la primăria municipiului Focșani, alături de colegii mei consilieri, o inițiativă pentru un proiect ce prevede înființarea unui Complex Social - destinat femeilor abuzate, copiilor orfani și persoanelor vârstnice, pentru asigurarea unor servicii de asistență medicală, educațională și socială corespunzătoare nevoilor acestor categorii, proiect care ar putea fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul propus implică Pilonul 4” Coeziunea socială și teritorială „ componenta 1 Fondul de reziliență pentru localități, componenta 3 Infrastructură socială și cămine de bătrâni și componenta 5 România atractivă.

Proiectul vizează ariile prevăzute în PNNR incluzând ,regenerarea urbană a zonelor centrale, zonelor gărilor, zonelor industriale, zonelor cu mari ansambluri de locuit, zonelor aferente cursurilor de apă ;Construirea, dotarea și asigurarea funcționării unor centre pentru persoane vârstnice, pe baza unor prototipuri de centre rezidențiale pentru vârstnici.

Centru integrat îngrijire persoane cu probleme sociale: copii, femei, vârstnici...

COMPLEX SOCIAL

✅ Expunere de motive

Sistemul de îngrijire socială a copiilor orfani , femeilor victime ale violenței în familie și a persoanelor vârstnice din municipiul Focșani nu este adaptat pentru asigurarea unor servicii de asistență medicală, educațională și socială corespunzătoare nevoilor acestor categorii. Lipsa unor condiții corespunzătoare de locuire, lipsa sau insuficiența dotărilor, fac ca aceste centre sa nu fie niște spații primitoare care sa poată fi considerate o nouă casă pentru aceste categorii de persoane vulnerabile.

Problema este cu atât mai îngrijorătoare cu cât ne confruntăm, atât cu creșterea abandonului familial, cu niveluri ridicate de violență în familie cât și cu o îmbătrânire demografică accelerată, cu o creșterea alarmantă a ratei sărăciei și excluziunii sociale, coroborat cu provocările generate de pandemia de COVID-19.

Prin intermediul acestui proiect vizăm creșterea calității și gradului de acoperire cu servicii sociale rezidențiale adresate persoanelor care intră în aceste categorii de risc de la nivelul municipiului Focșani. Tratarea integrată a problemelor cu care se confruntă copii, femeile expuse violenței în familie cât și vârstnicilor poate fi cea mai potrivită soluție de realizare a unei infrastructuri sociale adecvate care să răspundă acestor probleme sociale atât din perspectiva optimizării costurilor cât mai ales din perspectiva interacțiunii sociale între aceste categorii, care poate conduce la rezultate pozitive din punct de vedere al sprijinirii și compasiuni reciproce cât și a reintegrării sociale a persoanelor aparținând acestor categorii diferite.

Avem în vedere construcția și dotarea unui centru social integrat( tip complex) adresat copiilor, femeilor victime ale violenței în familie cât și a persoanelor vârstnice. Centrul va cuprinde zone de cazare separate pentru fiecare categorii în parte, un corp cantina comun, cât și spatii comune de petrecere a timpului liber și de agrement acoperite și în aer liber. De asemenea acest complex social va cuprinde și un centru educațional(teorie+practică=activități multiple) dedicat copiilor cât și femeilor din categoriile vulnerabile care pentru reintegrarea în societate au nevoie de programe de formare profesionala. Acest proiect are menirea de a oferi o soluție integrată pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă aceste categorii sociale vulnerabile : copii, femei victime ale violentei în familie și a persoanelor vârstnice din municipiul Focșani dar în același timp prin infrastructura amplă pe care o presupune va avea un rol și în crearea de noi locuri de muncă.

Sursa de finanțare este reprezentată de Programul Național de Redresare și Reziliență care în cuprinsul său și alocări financiare generoase pentru soluționarea corespunzătoare a problemelor cu care se confrunta acest sector.

✅Principiile specifice care stau la baza acestui centru:

-respectarea și promovarea cu prioritate a interesului persoanei beneficiare;

-protejarea și promovarea drepturilor persoanelor beneficiare în ceea ce privește egalitatea de șanse și tratament, participarea egală, autodeterminarea, autonomia și demnitatea personală, intreprinderea de acțiuni nediscriminatorii și pozitive cu privire la persoanele beneficiare;

-asigurarea protecției împotriva abuzului și exploatării persoanei beneficiare;

-deschiderea către comunitate;

-asistarea persoanelor fără capacitate de exercitiu în realizarea si exercitarea drepturilor lor;

-asigurarea în mod adecvat a unor modele de rol și statut social, prin încadrarea în unitate a unui personal mixt;

-ascultarea opiniei persoanei beneficiare și luarea în considerare a acesteia, ținându-se cont, după caz, de vârsta și de gradul de maturitate, de discernamant și capacitate de exercițiu;

-facilitarea menținerii relațiilor personale ale beneficiarului și a contactelor directe, după caz, cu frații, alte rude, prieteni precum și cu alte persoane față de care acesta au dezvoltat legături de atașament;

-asigurarea unei îngrijiri individualizate și personalizate a persoanei beneficiare;

-preocuparea permanentă pentru identificarea soluțiilor de integrare in familie sau, după caz, în comunitate,

-asigurarea unei intervenții profesioniste, prin echipe pluridisciplinare;

-asigurarea confidențialității și a eticii profesionale;

În cadrul acestui centru o să fie formate grupuri speciale unde persoanele care au trecut prin experiențe asemănătoare să poată interacționa și prezenta experiențele lor. Toate aceste activități o sa fie coordonate de către personal specializat în astfel de situații care o să-i ajute să depășească problemele cu care se confruntă.

Acest Centru reprezintă o oportunitate pentru municipiul Focșani deoarece o să creeze și noi locuri de muncă.”

Text informații + foto:Alina Drumea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.