Local

Proiect finanțat din fonduri europene la Ciorăști, blocat de Ministerul Dezvoltării pentru că lucrările sunt efectuate de firma primăriei

Ziarul de Vrancea
8 oct 2021 2484 vizualizări

În comuna Ciorăști din județul Vrancea, condusă de un primar liberal, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) dintr-un guvern cu prim ministru liberal blochează un proiect finanțat din fonduri europene, cel al modernizării Școlii Gimnaziale ”Ionel Sîrbu” Ciorăști. Cu justificarea că lucrările din acest proiect sunt efectuate de o societate aflată în subordinea primăriei, SC Prestări Servicii Ciorăști SRL. Uat Comuna Ciorasti explică pe Facebook blocajul la care s-a ajuns și cum s-a întâmplat acest lucru.

Modernizarea Școlii Ciorăști este blocată de Ministerul Dezvoltării, pentru că Primăria Ciorăști lucrează cu firma proprie

Unul dintre cele mai importante proiecte din comuna Ciorăști, modernizarea Școlii Gimnaziale ”Ionel Sîrbu”, este blocat de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional, din cadrul Ministerul Dezvoltării. Motivul invocat este acela că Primăria Ciorăști lucrează cu societatea aflată în subordinea sa, SC Prestări Servicii Ciorăști SRL.

Este pentru a doua oară când AMR POR pune piedici unui proiect al Primăriei Ciorăști, pentru că a refuzat decontarea lucrărilor și la construirea unui centru de zi pentru persoanele vârstnice. Atunci, AMR POR a cerut un punct de vedere al Comisiei Europene, care nu i-a dat dreptate, având în vedere că legislația privind achizițiile publice permite autorităților locale să lucreze cu firmele proprii.

Acum, AM POR a emis o notă de conformitate pentru o corecție financiară de nu mai puțin 3,139 milioane lei, care înseamnă blocarea investiției de la Școala Gimnazială Ciorăști. Autoritățile locale au contestat această notă și au cerut revocarea ei.

”Este efectiv de neînțeles pentru noi cum este posibil ca o instituție, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, să se înverșuneze într-o asemenea măsură asupra unei comunei mici ca a noastră. Primăria Ciorăști a înființat o firmă proprie tocmai a reduce costurile cu investițiile, pentru ca lucrările să fie executate la o calitate ridicată, iar profitul obținut să se întoarcă în comunitate. Iată însă că în loc să fim sprijiniți de o instituție care în ființa ei este pentru a ajuta dezvoltarea comunităților locale, ni se pun piedici din motive inventate”, Nicolae Braicău.

AM POR susține că Primăria Ciorăști nu ar fi avut dreptul să lucreze cu societatea proprie, din trei motive: nu a justificat alegerea derogării de la achizițiile publice, nu ar fi demonstrat îndeplinirea condițiilor art. 31, lit. b, din Legea 98/2016 și nu a fost analizată oportunitatea în etapa de planificare generală a achizițiilor.

Primăria a demonstrat în documentația trimisă că a respectat toate cerințele:

- Raportul preț – calitate este unul avantajos, iar costurile sunt mai mici decât într-o procedură competitivă de achiziție publică. Au fost realizate până acum șase investiții cu fonduri guvernamentale și europene cu firma noastră, în condiții foarte bune, pentru care nu au fost niciun fel de obiecții

- În Legea 98/2016 este impusă condiția ca 80% din veniturile firme proprii să provină de la primărie. Primăria a depus la AMR POR o expertiză contabilă extrajudiciară prin care se demonstrează că ponderea veniturilor obținute de SC Prestări Servicii Ciorăști SRL de la Primăria Ciorăști din total este mai mare de limita de 80% cerută de lege: 97,62% in anul 2017, 94,99% in anul 2018, 95,27% in anul 2019. În mod curios, această expertiză nu a fost luat în considerare.

- Achiziția a fost inclusă a fost inclusă în Planul anual de achiziții al comunei, iar acest lucru a fost la cunoștința AMR POR

Primăria Ciorăști a solicitat revocarea Notei de neconformitate din toate motivele enumerate, la care se adaugă și altele:

-Nu este asumată prin semnătură de persoana care a întocmit-o;

-Comunicarea întârziată a Notei de neconformitate faţă de data aprobării. Aceasta a fost emisă pe 27 august 2021 și a fost primită prins SMIS pe 23 septembrie 2021.

-În legătură cu Nota de neconformitate nu ni s-a solicitat nici un punct de vedere;

- A fost verificată procedura de achiziţie publică pentru atribuirea unui contrat de servicii în loc de atribuirea unui contract de lucrări;

- Nu există procedură internă a AM POR pentru verificarea modului de atribuire a contractelor în baza art. 31 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice;

- Inducerea in eroare cu privire la formularea de contestaţie prin indicarea unui temei legal eronat (art. 42 din OUG nr. 66/2011).

Firma Primăriei Ciorăști, SC Prestări Servicii Ciorăști SRL, a executat până acum consolidarea clădirii școlii și s-a oprit la acoperiș deoarece nu mai sunt fonduri disponibile la bugetul local.

”Primăria Ciorăști este pusă într-o situație extrem de neplăcută, prin care i se blochează o investiție doar pentru că anumite persoane vor acest lucru. Am muncit din greu pentru a obține finanțare pentru modernizarea școlii și îndeplinim toate condițiile pentru a lucra cu societatea primăriei.

Pur și simplu nu înțelegem care sunt motivele pentru care ni se refuză finanțare, întrucât Legea 98/2016 ne permite să lucrăm cu firma noastră și noi am demonstrat că respectăm toate cerințele legale. Noi am înființat o firmă pentru a avea costuri mai reduse și o calitate mai bună a lucrărilor.

Vom merge până la capăt pentru a demonstrat că avem dreptate, inclusiv până la a cere pedepsirea persoanelor responsabile pentru blocarea proiectului”,Nicolae Braicău, primarul comunei Ciorasti.

Text informații:Uat Comuna Ciorasti


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.