Local

Proiect de interes și pentru vrânceni: Medicii vor trebui să faciliteze accesul pacienților la specialiști pentru a doua opinie medicală

Ionel Sclavone
9 iun 2025 1813 vizualizări
Sursa foto: CNAS
Sursa foto: CNAS

Medicii ar putea fi obligați să faciliteze accesul pacienților la alți specialiști în vederea obținerii unei a doua opinii medicale. De asemenea, vor trebui să-i ajute să se programeze la investigații ulterioare, necesare în procedura de stabilire a diagnosticului.

Una dintre problemele cu care se confruntă pacienții vrânceni și nu numai, este aceea de a avea acces la o a doua opinie medicală în contextul în care sunt diagnosticați cu o anumită afecțiune. În foarte multe cazuri, medicii curanți nu acceptă ca pacienții pe care îi îngrijescă să apeleze și la un alt specialist, pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului.

Aceștia consideră că, astfel, le sunt puse la îndoială expertiza și cunoștințele și li se aduce un prejudiciu din punct de vedere profesional. Sunt doctori care, din orgoliu, merg până acolo încât interzic, sub amenințarea scoaterii de pe lista pacienților, consultarea unei a doua opinii.

În asemenea situații, de teamă, bolnavii acceptă ceea ce li se impune chiar dacă au îndoieli cu privire la veridicitatea diagnosticului sau a tratamentului primit. Sau, consultă pe ascuns un al doilea medic, pentru confirmarea diagnosticului, reluând investigațiile și analizele pe care le-a făcut deja, la care nu au acces.

Dreptul la o a doua opinie medicală este o practică recunoscută la nivel internațional deoarece conferă pacientului posibilitatea de a consulta un alt specialist fără a fi obligat să repornească întregul proces de investigații și evaluare.

Cea de-a doua opinie este considerată relevantă pentru pacienți mai ales în cazul unor boli grave sau a unor diagnostic complexe, în situații în care există incertitudine, de natură subiectivă sau obiectivă, cu privire la diagnosticul stabilit și a tratamentului propus.

Drept urmare, un proiect de lege își propune să reglementeze și astfel de situații în sistemul de sănătate românesc. Modificarea vizează articolul 11 al Legii 46/2003 privind drepturile pacientului. În acest sens este introdus un alineat nou (2), care garantează pacienților asigurați prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) dreptul la o nouă consultație, cu scopul de a obține a doua opinie medicală. Noua opinie va fi formulată pe baza investigațiilor medicale deja efectuate și, în caz de necesitate, pe baza altora, suplimentare, solicitate.

Obiectivul urmărit este consolidarea încrederii în actul medical și facilitarea unei decizii informate a pacientului cu privire la diagnostic și opțiunile terapeutice disponibile.

O altă prevedere inrodusă în legea privind drepturile pacientului stipulează că bolnavul are dreptul de a fi direcționat și programat la următoarea consultație sau investigație necesară stabilirii diagnosticului de către medicul curant.

Autorii proiectului susțin că numeroși pacienți se confruntă cu dificultăți în accesarea etapelor subsecvente din procesul de diagnosticare, fiind adesea constrânși să-și facă singuri programările necesare, de multe ori, fără nici o indicație, fapt ce generează frecvent întârzieri în stabilirea diagnosticului și inițierea tratamentului adecvat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.