Local

VIDEO | Programul Casa Verde Fotovoltaice vine cu noutăți pentru vrânceni. Zilele în care vor putea depune proiectele

Ionel Sclavone
8 mai 2023 3844 vizualizări

Vrâncenii care doresc să se înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice, destinat persoanelor fizice, vor avea la dispoziție patru zile ca să depună documentațiile. În acest an, autoritățile au stabilit ca înscrierea să se facă pe regiuni. În plus, o altă noutate cu care vine programul vizează locașurile de cult. Astfel, parohiile se vor putea înscrie în programul care va permite obținerea unei finanțări pentru instalarea sistemelor fotovoltaice.

O nouă sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice este programată să fie lansată în această lună, după cum a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Spre deosebire de sesiunile trecute, cei interesați vor putea să se înscrie pentru a obține finanțarea de 20.000 de lei, destinată instalării sistemelor fotovoltaice în anumite perioade, în funcție de regiunile în care vor să implementeze proiectele.

Conform anunțului oficial, programul va fi lansat pe 19 mai, însă vrâncenii vor avea la dispoziție, pentru a se înscrie, trei zile, luna viitoare, în iunie. În acest an, persoanele fizice, interesate să-și instaleze sisteme fotovoltaice pentru generarea de energie electrică din surse total ecologice, se vor înscrie personal în program.

Programul prevede că vrâncenii își pot înscrie aplicațiile în perioada 9, 12 și 13 iunie 2023, alături de solicitanți din celelalte județe ale Regiunii Sud-Est, respectiv, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi şi Tulcea.

Anul acesta, persoanele fizice se vor înscrie personal în cadrul programului prin intermediul aplicației informatice, conform calendarului publicat pe site-ul instituției, fiind alocate câte trei zile lucrătoare pentru fiecare regiune, pentru a preveni un blocaj din cauza suprasolicitării aplicației informatice”, au anunțat reprezentanții AFM.

Finanțarea de la stat pentru instalarea de sisteme fotovoltaice poate acoperi costuri eligibile de până la 20.000 de lei, cu condiția ca beneficiarul să suporte o contribuție proprie de 2.000 de lei. În cazul în care valoarea proiectului depășește această sumă, beneficiarul trebuie să acopere diferența, rezultată din factura primită de la firma care se ocupă cu instalarea sistemului, din propriile surse.

Sunt considerate cheltuieli eligibile și vor fi decontate din finanțarea alocată de stat, de 20.000 de lei pe proiect, cele cu achiziţia sistemului complet de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kW (principalele părţi componente: panouri fotovoltaice, invertor, structura de susţinere a sistemului, tablou electric curent continuu/ curent alternativ); cheltuielile cu montajul sistemului de panouri fotovoltaice; TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Bisericile vor avea dreptul să aplice

De menționat că începând cu această sesiune, vor beneficia de finanțare, de la stat, și unitățile de cult. Acestea vor avea o singură perioadă de înscriere, indiferent de regiunea în care se află. Concret, parohiile se vor putea înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice între 27 și 29 iunie 2023.

Pentru a putea beneficia de finanțare, parohiile trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Astfel, nu trebuie să aibă obligaţii restante la bugetul de stat și bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare.

În al doilea rând se vor obliga să permită accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice şi verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanţat.

De asemenea, unitățile de cult se vor obliga să respecte legislaţia în domeniu privind livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.

Citiți și:VIDEO | Casa Verde Fotovoltaice 2023 porneşte cu o amânare. Aplicaţia informatică nu este gata

Casa Verde Fotovoltaice 2023 se loveşte, încă din start, de o amânare de două săptămâni. Aplicaţia informatică nu e gata încă, aşa că programul va fi lansat pe 19 mai. Înscrierile se vor derula din trei în trei zile, pe fiecare regiune în parte. Iar bugetul pe judeţe va fi diferit. După acceptarea în program, solicitanţii vor avea 90 de zile la dispoziţie să îşi aleagă o firmă care să le instaleze panourile fotovoltaice

VIDEO:Stirile TVR Online

 

Anunţat iniţial pentru data de 5 mai, Casa Verde Fotovoltaice va începe, de fapt, pe 19 mai.

Cei care îşi doresc panouri solare cu sprijin financiar de la stat au la dispoziţie aproape şase săptămâni pentru a se înscrie în program, mai exact până pe 26 iunie.

DIANA DUMITRAŞCU, jurnalist TVR: Noutatea din acest an este înscrierea etapizată în program. Practic, locuitorii din fiecare regiune în parte vor avea la dispoziţie 3 zile pentru depunerea documentelor. Prima regiune cu drept de înscriere este regiunea Bucureşti - Ilfov, iar ultima regiune va fi regiunea de Vest, mai exact judeţele Arad, Hunedoara, Caraş Severin şi Timiş.

Şi bugetul alocat va fi unul diferit de la o regiune la alta.

Cei mai mulţi bani vor fi alocaţi regiunii Sud Muntenia şi regiunii Nord Vest.

Anul acesta, în premieră, pot depune solicitări şi unităţile de cult. Cererile acestora vor putea fi depuse în perioada 27 - 29 iunie.

Programul întârzie, şi în acest an, tot din cauza aplicaţiei informatice.

TANCZOS BARNA, ministrul Mediului: Se lansează în perioada în care putem asigura o derulare optimă a programului la care Administraţia Fondului pentru Mediu este pregătită din toate punctele de vedere de a gestiona acest program foarte complex.

În cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice, statul decontează 20.000 de lei, cu o condiţie: aceea ca solicitanţii să contribuie cu 10% pentru sistemul de panouri solare cu o putere de 3 kW.

DAN TUDOSE, reprezentant firmă panouri fotovoltaice: Se pot instala sute de sisteme pe lună sau chiar mii de sisteme fotovoltaice pe lună, nu avem nevoie decât de puţină transparenţă. Astfel încât să punem şi noi, la rândul nostru, comenzi către furnizori, să avem un calendar clar de implementare şi un calendar clar de decontare. Astăzi, acum multe riscuri sunt în sarcina instalatorilor, să ne asigurăm că, de exemplu, documentele pe care le încarcă în aplicaţie sunt valide.

Anul acesta, programul are un buget de 2 miliarde de lei, bani suficienţi pentru aproape 90.000 de gospodării, spun autoritățile.

Text informații:stiri.tvr.ro 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.