Local

Profesorul universitar Adrian Gabor a trecut la Domnul

Romeo-Valentin MUSCĂ
4 iun 2017 18154 vizualizări
Pr prof  Adrian Gabor
Pr prof Adrian Gabor

În acest sfârșit de săptămână a plecat dintre noi istoricul bisericesc Adrian Gabor, una dintre cele mai sclipitoare minți ale generației sale. Născut în 1960, în satul răzășesc Voloșcani, din comuna Vidra, Adrian Gabor a urmat cursurile Seminarului din Buzău, ale Facultății de Teologie din București, încheindu-le cu un doctorat la Universitatea din Strasbourg. Din 1991 a fost cadru didactic la Facultatea de Teologie din București, parcurgând toate treptele până la aceea de profesor universitar. Discipol al faimosului bizantinolog Emilian Popescu, coleg și prieten de studii cu IPS Varlaam Ploieșteanul, actualul episcop vicar patriarhal, Adrian Gabor a publicat volume de referință despre istoria bisericească universală, despre persecuțiile religioase sub comuniști și clerul din Vrancea în lumea catacombelor. Îndrăgostit de lumea de vis a copilăriei a redactat un studiu consistent despre satul și Biserica din Voloșcani și s-a numărat printre cei care au contribuit decisiv la rectitorirea bisericii din localitatea natală, târnosită în 2011.

 


 

A trăit intelectual cât alții într-o mie de ani

 

Temperament vulcanic, exploziv în dezbateri, furtunos ca un uragan dezlănțuit când își exprima argumentele, sincer ca un copil, lipsit de ură și mereu dispus la polemici pe temele cele mai diverse, preotul Adrian Gabor a ținut legătura cu Vrancea, publicând cel mai important studiu scris vreodată despre ctitoriile domnești din Focșani. Implicat activ în viața Bisericii după 1989, participant la transformările societății, de la mișcările anti-comuniste din Piața Universității și până astăzi, Adrian Gabor s-a mistuit ca o flacără prea devreme în fiecare provocare, punând suflet și energie în cea mai mică discuție și cel mai insignifiant subiect. A trăit intelectual cât alții într-o mie de ani și lucrările sale sunt o mostră de inteligență aplicată. Cu toate acestea, după știința noastră, nicio asociație, fundație sau altă instituție din Vrancea, laică sau religioasă, nu a găsit oportun să-l invite conferențieze la Focșani de pildă, pe temele pe care le stăpânea mai bine ca nimeni altul. Vin însă  săptămânal în Focșani să ne dea lecții de viață și cultură civică tot felul de nulități, prezentate de mass-media și societatea civilă ca ”oameni de succes” și ne întrebăm de ce Vrancea este și din această perspectivă, ”rușinea României”! Te vom păstra veșnic în amintire dragă părinte Adrian Gabor, cu energia ta impetuoasă, cu stilul tău inconfundabil, plin de speranță și optimism, așa cum te-am cunoscut la începutul anilor ´90, când credeai că ideile și faptele noastre vor schimba România! (Romeo-Valentin MUSCĂ)                                          


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.