Local

Profesorii vrânceni care dau meditații trebuie să plătească impozit. Procedura de autorizare și declarare a veniturilor

Ionel Sclavone
23 sep 2021 4434 vizualizări
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Andreaobzerova – Dreamstime.com
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Andreaobzerova – Dreamstime.com

Profesorii vrânceni care fac meditații cu elevii, la domiciliu, sunt obligați să-și declare veniturile obținute din această activitate și să le fiscalizeze, oricare ar fi valoarea lor. Asta presupune, conform legii, autorizarea ca PFA sau întreprindere individuală și, ulterior, depunerea declarației unice.  În urma autorizării, meditatorul intră oficial în rândul contribuabililor care plătesc impozit pentru activitățile independente (și eventuale contribuții sociale).

Odată cu începerea școlii încep și pregătirile pentru examenele de final de an și nu numai. Fie că este vorba despre Evaluarea Națională sau de Bacalaureat, mulți elevi recurg la ore de pregătire suplimentară pentru a-și asigura reușita. Aceasta cu atât mai mult cu cât perioada de pandemie și cursurile online au dus la o reducere a nivelului calitativ al actului de educație.

Una dintre variantele de pregătire pentru elevi, în afara orelor de clasă, este meditația cu un profesor particular, contra cost. În aceste condiții, așa cum era și normal, autoritățile fiscale atrag atenția asupra obligativității declarării veniturilor și a plății taxelor și impozitelor aferente. 

Profesorii vrânceni care obțin venituri din meditații trebuie să se înregistreze la Fisc și să plătească impozit și eventuale contribuții pentru acei bani.

Reprezentanții ANAF reamintesc profesorilor români că aproape orice venituri obținute, fie și din activități independente, trebuie taxate. De aceea, pentru a putea da meditații în condiții de legalitate, aceștia trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului, ca persoane fizice autorizate (PFA) ori ca întreprindere individuală.

Apoi trebuie să completeze declarația unică în care să estimeze veniturile pe care le vor obține din activitatea de meditații. Iar până în luna mai a anului viitor, aceștia vor trebui să-și plătească și dările aferente.

„Reamintim persoanelor fizice care realizează venituri din meditații că au obligația de a se înregistra fiscal și de a îndeplini obligațiile declarative și de plată, în condițiile legii. Veniturile din meditații se încadrează în categoria veniturilor din activități independente, fiind reglementate de prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Titlul IV - Capitolul II)”, au transmis reprezentanții ANAF, într-un comunicat de presă.

Procedura de declarare a veniturilor estimate și de plată a impozitelor

După autorizare, profesorul trebuie să completeze declarația unică. Potrivit sursei citate, persoanele care înregistrează venituri din meditații trebuie să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). Codul fiscal prevede că aceasta se depune în termen de maximum 30 de zile de la data de la care încep să se obțină venituri din meditații. Prin declarație, aceștia estimează cam ce venituri vor obține anul acesta și, în funcție de asta, cam ce ar avea de plătit.

„Persoanele care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activității, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate în condițiile legii, funcție de situația fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declarației)”, se arată în comunicatul de presă.

Dacă veniturile pe 2021 depășesc 12 salarii minime brute, atunci profesorii vor trebui să plătească nu doar cei 10% impozit, ci și contribuții sociale (25% pensii și 10% sănătate).

Ce se întâmplă cu cei care nu-și declară veniturile

ANAF-ul are dreptul să verifice situația fiscală a cadrelor didactice. În cazul în care sunt descoperite venituri care nu au fost declarate și impozitate, organele fiscale vor emite decizii de impunere și vor percepe și dobânzile și penalitățile aferente.

Codul de procedură fiscală stabileşte că organul fiscal are dreptul de a controla dacă o persoană are venituri nedeclarate, printr-o verificare fiscală prealabilă. Verificarea constă într-o comparație între veniturile declarate de contribuabil și situația fiscală personală a acestuia.

 Orice venituri constatate de organele fiscale, a căror sursă nu este identificată (pentru acestea, cel verificat va fi pus să aducă justificări), vor fi impozitate cu 10%, dar în mod complementar, se vor stabili și penalizările.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.