Local

Procuratorul Cosor a câștigat procesul în care pusese sechestru pe autoturismele și utilajele Prefecturii și Direcției Silvice Vrancea

Ziarul de Vrancea
9 dec 2022 3313 vizualizări

Soluția a fost dată marți 29 noiembrie 2022 de judecătorii Traibunalului Brăila și o puteți citi în continuare.De menționat că acum, după sentința Tribunalului Brăila, care a respins apelul ca nefondat, s-a ajuns în aceeași situație, din luna mai 2022 când s-a instituit  sechestru pe autoturismele și utilajele Prefecturii și Direcției Silvice Vrancea.Cu precizarea că  Prefectura Vrancea nu mai are altă cale de atac, decât una extraordinară. Fiind vorba conform hotărârii instanței rămasă definitivă de ”penalităţi datorate reclamantei de către pârâtele RNP Romsilva - Direcția Silvică Vrancea şi Prefectura Vrancea - Comisia Județeană Vrancea pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor, în solidar, în sumă de 2.096.273,79  lei, rezultă clar că teoretic, se poate ajunge din nou la situația din luna mai 2022 când s-a pus sechestru pe mașinile instituțiilor.Conform informațiilor Ziarului de Vrancea, Prefectura Vrancea  a fost reprezentată în instanță chiar de prefectul Nicușor Halici.Acesta însă, iată, nu a reușit să convingă judecătorii că are dreptate.

Reamintim că  în luna mai 2022  a apărut o situație fără precendent în județul nostru, după ce cunoscutul procurator autohton Marcel Cosor a obținut sechestru în contul unor despăgubiri restante pe toate autoturismele din dotarea Prefecturii și Direcției Silvice Vrancea, iar pentru aceasta din urmă și pentru o parte din utilaje, în cadrul unui proces de retrocedare a unei suprafețe de pădure în instanță. Pentru instituirea sechestrului Cosor a apelat la un executor din Târgu Bujor, județul Galați. Prin intermediul acestuia mașinile Prefecturii și Direcției Silvice Vrancea, dar și o parte din utilajele acestei din urmă instituții au fost puse atunci sub sechestru pentru o datorie de două milioane lei într-un proces de retrocedarea a unei suprafețe de pădure a familiei Apostoleanu. Au fost atunci sechestrate atât autoturismele de serviciu dar și mai multe utilaje folosite la lucrări silvice de Direcția Silvică Vrancea. S-a ajuns în această situație în urma unui proces prin care cumpărătorii de drepturi litigioase pentru pădurile care au aparținut familiei Apostoleanu au cerut și obținut plata unor penalități de 2,09 milioane lei pentru că pădurile nu au fost retrocedate pe vechile amplasamente. Conform informațiilor g4media în contul datoriei menționate s-ar fi obținut inclusiv sechestrarea unor autoturisme de filaj și operațiuni speciale ale Ministerului Afacerilor Interne. Întreaga activitate de teren a silvicultorilor vrânceni este afectată de această decizie a instanţei, la fel şi în ce priveşte Instituţia Prefectului Vrancea. Nicușor Halici, prefectul județului, cere anchetă pentru a se afla cine a transmis, oficial, date executorului, despre autoturismele pe care să se pună sechestru.

Suprafață pentru care s-au obținut depăgubirile care au dus la instituirea acestor sechestre este de 2358 ha teren cu vegetaţie forestieră pe raza localităţilor Fitioneşti, Jitia, Soveja, Străoane. Conform soluției judecătorilor de la Judecătoria Focșani, despăgubirea obținută ar trebui plătită în solidar de DS Vrancea și Prefectură – Comisia Județeană Vrancea Pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor.

”Informaţii generale

Nr. unic (nr. format vechi) :    14890/300/2020

Data inregistrarii    27.11.2020

Data ultimei modificari:    29.03.2022

Sectie:    Sectia civila

Materie:    Civil

Obiect:    autorizarea executării obligaţiei de a face (art. 580 ind.2 C.p.c. / art.903 NCPC) aplicare penalitaţi - 906 cpc

Stadiu procesual:    Fond

Nume    Calitate parte

APOSTOLEANU TATIANA CECILIA LA CAB. AV. OLTEANU ŞTEFAN

    Intervenient

MALIAN ELISABETA CECILIA    Reclamant

RNP ROMSILVA    Pârât

RNP ROMSILVA - DIRECTIA SILVICA VRANCEA    Pârât

PREFECTURA VRANCEA - COMISIA JUDETEANA VRANCEA PT STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATA ASUPRA TERENURILOR    Pârât

Şedinţe

04.03.2022

Ora estimata: 09:00

Complet: Completul C10M2

Tip solutie: Admite in parte cererea

Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei MALIAN ELISABETA CECILIA ELISABETA invocată de intervenienta APOSTOLEANU TATIANA CECILIA ca neîntemeiată. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei RNP ROMSILVA invocată de pârâta RNP ROMSILVA - DIRECȚIA SILVICĂ VRANCEA. Respinge cererea formulată de reclamanta MALIAN ELISABETA CECILIA ELISABETA în contradictoriu cu pârâta RNP ROMSILVA ca fiind formuzlată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite în parte cererea formulată de reclamanta MALIAN ELISABETA în contradictoriu cu pârâtele RNP ROMSILVA - DIRECȚIA SILVICĂ VRANCEA şi PREFECTURA VRANCEA - COMISIA JUDEȚEANĂ VRANCEA PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATĂ ASUPRA TERENURILOR. Stabileşte cuantumul definitiv al penalităţilor datorate reclamantei de către pârâtele RNP Romsilva - Direcția Silvică Vrancea şi Prefectura Vrancea - Comisia Județeană Vrancea Pentru Stabilirea Dreptului De Proprietate Privată Asupra Terenurilor, în solidar, la suma de 2.096.273,79 de lei. Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Respinge ca neîntemeiată cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenienta APOSTOLEANU TATIANA CECILIA. Definitivă. Pronunţarea s-a făcut prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, data de 04.03.2022.

Document: Hotarâre  2000/2022  04.03.2022”

Sentința a fost emisă, așa cum se poate constata, la începutul lunii martie 2022, iar executorul judecătoresc a obținut sechestrul autovehiculelor la mai puțin de trei luni de zile, nu în termenul de șase luni care este dispus pentru instituțiile publice pentru plata titlurilor executorii. Această situație era reclamată de prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, care a anunțat la acea vreme că a cerut deja o anchetă pentru a stabili cum a ajuns lista cu autoturismele Prefecturii la executorul judecătoresc. Mai mult, Prefectura Vrancea a făcut apel la decizia prin care era obligată la plata penalităților menționate mai sus.“Sigur, eu nu pun la îndoială o hotărâre judecătorească, pe care oricum am contestat-o, dar aici evidențiez două aspecte. Primul este că, din câte știu, domnul Cosor nu mai are calitatea de reprezentant al familiei Apostoleanu, descendenta renunțând la serviciile dânsului acum ceva timp. În al doilea rând, sunt foarte curios, și voi cere verificări, în ce bază legală au transmis funcționarii de la Direcția de Evidență a Autoturismelor, către executorul judecătoresc, lista cu autoturismele pentru care să se ceară sechestru. Mai mult, potrivit OUG 22, noi aveam la dispoziție 6 luni pentru a plăti daunele, timp în care sechestrul nu opera”, a declara prefectul Nicușor Halici citat de g4media.

Actul normativ invocat de prefectul Nicușor Halici menționează faptul că instituțiile publice au un termen de șase luni în care să facă demersurile necesare pentru a plăti creanțele stabilite prin titluri executorii, dacă nu au sumele prevăzute în buget. Acesta ar fi aplicabile deci și în cazurile Prefecturii și Direcției Silvice Vrancea. Dacă executarea creanţei stabilite prin titluri executorii nu începe sau continuă din cauza lipsei de fonduri, instituţia debitoare este obligată ca, în termen de 6 luni, să facă demersurile necesare pentru a-şi îndeplini obligaţia de plată. Acest termen curge de la data la care debitorul a primit somaţia de plată comunicată de organul competent de executare, la cererea creditorului, se arată în OUG 22 din 2002.

”I-am spus la cunoştinţă şi ministrului, i-am trimis o informare. Este un dosar început de prin 2007. Ajungem în situaţia în care instanţele emit astfel de sentinţe care au un efect de domino care afectează instituţiile. În momentul care tu pui sechestru, ca sechestru, pe bunuri şi mai nou pe conturile instituţiei, blochezi activitatea unei instituţii fundamentale” a declara miercuri, 25 mai 2022 reporterilor prefectul Nicuşor Halici, conform adevarul.ro.

La Direcția Silvică Vrancea, unde a fost pus sechestru atât pe autoturisme cât și pe câteva utilaje folosite la lucrări forestiere, situația este dificilă, conform precizărilor directorului Lucian Zamfir: ”Toate maşinile noastre şi ale celor patru ocoale silvice. Sunt 19 maşini de teren şi utilaje, suntem blocaţi, încercăm să de descurcăm cum putem. Nu înţeleg de ce s-a ajuns aici”

Procuratorul vrâncean Marcel Cosor(Foto) a cumpărat, de la descendenta familiei boierului Gheorghe Apostoleanu stabilită acum în Canada, drepturile de moștenire a zeci de mii de hectare de pădure, dar și a imobilului din Focșani unde s-a semnat armistițiul cu Puterile Centrale. Gheorghe Apostoleanu a fost un important latifundiar născut la Focșani – jurist, avocat şi om politic important pe plan local în secolul XIX. Este de notorietate că retrocedările pădurilor familiei Apostoleanu au făcut obiectul mai multor acțiuni în instanță de-a lungul anilor după 1989. Acțiunile au fost inițiate de către Tatiana Cecilia Apostoleanu și fostul său procurator, Maricel Cosor. Conform soluțiilor dispuse în aceste dosare procuratorul vrâncean Maricel Cosor își adjudecase, inițial, proprietățile familiei Apostoleanu în contul unor presupuse datorii, evaluate la 24 milioane lei. Ulterior, magistrații i-au dat dreptate Tatianei Cecilia Apostoleanu și au desființat cele două dosare de executare silită prin care fusese preluată averea de către procurator. Procuratorul Maricel Cosor a adus la instituțiile silvice un document semnat cu Elisabeta Cecilia Malian. Prin acesta se arăta că încă din 2007, Maricel Cosor, ca procurator al Tatianei Apostoleanu, a vândut drepturile litigioase către Elisabeta Cecilia Malian contra sumei de 2000 euro. Actul a fost contestat în instanță dar magistrații i-au respins acțiunea Tatianei Apostoleanu.

Se va vedea care vor fi acum efectele câștigării  procesului la Tribunalul Brăila de către părțile care în luna mai 2022 instituise sechestru în contul unor despăgubiri restante pe toate autoturismele din dotarea Prefecturii și Direcției Silvice Vrancea, iar pentru aceasta din urmă și pentru o parte din utilaje.De menționat că acum, după sentința Tribunalului Brăila, care a respins apelul ca nefondat, s-a ajuns în aceeași situație, din luna mai 2022 când s-a instituit  sechestru pe autoturismele și utilajele Prefecturii și Direcției Silvice Vrancea.Cu precizarea că  Prefectura Vrancea nu mai are altă cale de atac, decât una extraordinară. Fiind vorba conform hotărârii instanței rămasă definitivă de ”penalităţi datorate reclamantei de către pârâtele RNP Romsilva - Direcția Silvică Vrancea şi Prefectura Vrancea - Comisia Județeană Vrancea pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor, în solidar, în sumă de 2.096.273,79  lei, rezultă clar că teoretic, se poate ajunge din nou la situația din luna mai 2022 când s-a pus sechestru pe mașinile instituțiilor.Conform informațiilor Ziarului de Vrancea, Prefectura Vrancea  a fost reprezentată în instanță chiar de prefectul Nicușor Halici.Acesta însă, iată, nu a reușit să convingă judecătorii că are dreptate 

Citiți și:VIDEO | Avem ce n-am mai avut! Sechestru pe autoturismele și utilajele Prefecturii și Direcției Silvice Vrancea;

Prefectura Vrancea a obținut ridicarea sechestrului instituit de procuratorul Marcel Cosor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.