Local

Procedura prin care vrâncenii pot beneficia de tratamente medicale în străinătate

Ionel Sclavone
7 ian 2025 1679 vizualizări

Vrâncenii care au nevoie de tratamente medicale, ce nu pot fi furnizate de sistemul public de sănătate, pot solicita acordarea acestora într-o altă țară a Uniunii Europene. Costurile sunt acoperite de statul român, la cerere, cu aprobarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Pacienții care au nevoie de tratamente medicale în străinătate trebuie să urmeze o procedură birocratică pentru a obține avizul autorităților române. Trebuie precizat că statul acoperă costurile necesare acestor îngrijiri medicale, într-un sistem public din Uniunea Europeană, din Spațiul Economic European (SEE), Confederația Elvețiană sau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, doar pentru persoanele asigurate în sistemul public de sănătate.

Persoanele asigurate pot solicita să fie tratate în străinătate dacă tratamentul necesar nu poate fi acordat într-un termen rezonabil în România, din motive medicale, iar serviciile sunt acoperite de legislația națională.

Cei care doresc să beneficieze de asemenea tratamente, în străinătate trebuie să urmeze o procedură conformă cu Regulamentele (CE) nr. 883/2004 și nr. 987/2009 care implică și completarea unui formular, Documentul Portabil S2, ce trebuie aprobat de autoritățile române.

Solicitanții trebuie să depună o cerere la Casa de asigurări de sănătate, care o va analiza în termen de cinci zile lucrătoare, după care va emite autorizația necesară, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de reglementările în vigoare.

Documentul Portabil S2, cunoscut și ca Formularul European E 112, este eliberat de casa de asigurări de sănătate și permit asiguraților să primească îngrijiri medicale într-un alt stat membru al UE, în condiții similare cu cele de care beneficiază cetățenii statului respectiv.

Cum se obține Documentul Portabil S2

Eliberarea Documentului Portabil S2 presupune ca solicitanții să depună o serie de documente prevăzute de legislația în vigoare. Este vorba, în primul rând, de actul de identitate/certificatul de naștere.

De asemenea, solicitanții trebuie să depună dosarul medical care să conțină un raport emis de un medic specialist care să conțină informații despre diagnostic și despre tratamentul ce trebuie urmat. Raportul medical trebuie să explice detaliat și argumentat de ce tratamentul solicitat nu poate fi acordat de o clinică românească, într-un interval rezonabil, ținând cont de starea de sănătate a pacientului și de evoluția bolii. Din raport trebuie să reiasă că serviciile solicitate sunt incluse în pachetul de bază la care au dreptul asigurații din sistemul românesc.

Pe lângă toate acestea, solicitanții trebuie să mai prezinte și o confirmare scrisă din partea clinicii medicale, din străinătate, unde urmează să efectueze tratamentul, din care să rezulte disponibilitatea de a acorda servicii medicale în baza formularului S2.

După depunerea documentelor cerute, casa de asigurări de sănătate va analiza cererea, verificând dacă tratamentul solicitat face parte din pachetul de servicii reglementat de legea românească și dacă nu poate fi acordat într-un termen rezonabil în România. În funcție de rezultatul analizei, va fi eliberat și Documentul Portabil S2 în termen de cinci zile lucrătoare.

De menționat că Documentul Portabil S2 nu acoperă cheltuielile legate de transport, cazare şi eventualele coplăţi existente în statul străin în care va fi administrat tratamentul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.