Procedura prin care vrâncenii neasigurați pot beneficia de investigații pentru diagnosticarea cancerului
Vrâncenii care nu sunt asigurați în sistemul public de sănătate pot beneficia de diferite servicii medicale totuși. Între acestea se numără și investigațiile care permit depistarea precoce a cancerului. Pentru a beneficia de asemenea investigații, persoanele neasigurate trebuie să parcurgă mai mulți pași.
Pacienții vrânceni care nu sunt asigurați în sistemul de sănătate publică pot beneficia de investigații medicale pentru depistarea cancerului, conform unor reglementări ale adoptate în vară. Diagnosticarea și tratamentul pentru afecțiuni oncologice sunt gratuite, prin programele guvernamentale de sănătate.
Fondurile necesare pentru decontarea serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate sunt asigurate printr-o alocare separată de la bugetul de stat.
Totuși, pentru a beneficia Pentru aceasta, pacienții trebuie să urmeze o procedură birocratică. În primul rând, pentru a beneficia de servicii de prevenție, depistare și diagnosticare a bolii, persoanele neasigurate trebuie să se înscrie pe lista unui medic de familie. Poate fi un medic nou sau cel pe care persoana l-a avut în perioada în care a fost asigurată în sistemul public.
Conform reglementărilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pacienții care nu sunt asigurați în sistemul public au dreptul la un număr de consultații decontate de stat, în funcție de vârstă: două consultații pe an pentru pacienții cu vârsta între 18 și 39 ani; până la trei consultații pe an pentru cei vârsta de peste 40 de ani care nu sunt luate în evidență cu afecțiuni cronice; până la două consultații pe an pentru persoanele de peste 40 de ani care nu sunt în evidența medicului de familie cu afecțiuni cronice.
Pentru a putea beneficia de servicii medicale în vederea diagnosticării bolii, persoana trebuie să primească o trimitere de la medicul de familie, în urma unei consultații. Acesta evaluează riscul ca pacientul să sufere de o boală ascunsă, fără simptome, și decide dacă are nevoie de investigații și analize medicale gratuite.
În baza trimiterii, pacientul poate efectua analize medicale gratuite, radiografii, ecografii, iar rezultatele vor fi interpretate de medicul de familie. Dacă acesta decide, pacientul este trimis la un medic specialist pentru consultații în ambulatoriu.
De asemenea, tot medicul de familie decide dacă este cazul trimiterii pacientului la internare în regim de spitalizare de zi.
În baza biletului de trimitere, care, în cazurile suspecte oncologic, este marcat cu SO, medicul specialist poate acorda persoanei neasigurate consultații pentru depistarea bolii. Dacă diagnosticul se confirmă, iar pacientul suferă de o formă de cancer, va fi tratat gratuit în cadrul Programului național de oncologie.