Procedura a devenit oficială și în școlile din Vrancea: Violențele și consumul de droguri vor putea fi semnalate anonim
Elevii (și nu numai) vrânceni care observă violențe sau persoane care consumă droguri în școală sau în vecinătatea acesteia vor putea semnala astfel de cazuri în mod anonim, fără să-și decline identitatea. O procedură în acest sens a fost oficializată și va fi aplicată în toate unitățile de învățământ.
Procedura care permite semnalare anonimă a cazurilor de violență sau a suspiciunilor de consum de droguri în școli pune accent pe protecția identității persoanei care transmite sesizarea. Măsura este prevăzută în Ordinul 4.200/2025 emis de Ministerul Educației și Cercetării care stabilește cadrul de reglementare ce se aplică în astfel de cazuri a intrat în vigoare pe 3 iunie și acoperă o gamă largă de fapte care pot fi semnalate anonim.
Sesizările pot fi transmise într-o cutie fizică, prin intermediul unui formular electronic, pe site-ul instituției sau prin intermediul unui e-mail dedicat. Reglementarea vizează faptele de violență fizică sau verbală, cazurile de bullying, comportamentul inadecvat al personalului, consumul de droguri, suspiciune de port sau folosire fără drept a unor obiecte periculoase cuțite, arme de foc etc.), suspiciune de implicare în infracțiuni grave (furt, tâlhărie), suspiciune de violență comisă asupra copilului în afara mediului școlar etc.
Prin procedură sunt instituite trei căi de comunicare prin care sesizările pot fi făcute anonim. În primul rând, în fiecare școală va fi amplasată, la loc vizibil și accesibil, o cutie în care vor fi depuse sesizările. Școala este obligată să pună la dispoziție formulare de sesizare anonimă pentru cei interesați.
O a doua cale de sesizare este un formular electronic, disponibil pe site-ul unității de învățământ care va putea fi completat și transmis în mod anonim.
Cea de-a treia posibilitate avutî în vedere este o adresă de e-mail dedicată acestor sesizări. Utilizarea adresei trebuie făcută prin intermediul unui canal electronic securizat care, la solicitarea utilizatorului, să nu salveze adresa celui care a formulat sesiarea.
Procedura mai prevede posibilitatea ca, în situația în care sesizarea este făcută cu indicarea datelor de personale, autorul să poată solicita anonimizarea și asigurarea confidențialității identității sale.
Aici trebuie spus că orice încercat de a identifica și, implicit, de a intimida, de a pune presiune sau de a exercita represalii asupra celui care a făcut sesiarea, va fi cosiderată abatere disciplinară și va fi sancționată conform legii.
Sesizările primite anonim vor fi analizat de o comisie școlară care va stabili dacă se impun sancțiuni disciplinare sau dacă vor fi sesizate și se va cere intervenția altor instituții abilitate, precum poliția, Protecția copilului, Parchetul etc.