Local

Printr-o decizie definitivă a instanței, fostul primar Neculai Ionescu este obligat să plătească 715.000 lei comunei Homocea

Ziarul de Vrancea
12 iun 2020 6004 vizualizări
Fostul primar al comunei Neculai Ionescu să plătească Unității Administrativ Teritoriale Homocea peste 715.000 cu titlul de daune
Fostul primar al comunei Neculai Ionescu să plătească Unității Administrativ Teritoriale Homocea peste 715.000 cu titlul de daune

Curtea de Apel Galați a admis miercuri, pe 10 iunie, apelul UAT Homocea și îi obligă pe fostul primar al comunei, Neculai Ionescu să plătească peste 715.000 cu titlul de daune. Suma provine dintr-un litigiu dintre UAT Homocea și o societate de servicii de internet și date, în urma unui contract încheiat pe vremea când Ionescu era primarul comunei. Pe mandatul actualului primar, Vasile Petrea, comuna Homocea a fost obligată de instanță să plătească cei peste 700.000 lei din cauza datoriilor și penalităților strânse către societatea din Harghita, pe un contract extrem de păgubos semnat de fostul primar Neculai Ionescu. Soluția pronunțată de instanță este definitivă. La Focșani, Primăria Homocea pierduse la fond, după ce fostul primar s-a apărat spunând că și-a uitat ochelarii acasă când a trebuit să semneze contractul păgubos cu societatea din Harghita.

Punct final în cea mai grea moștenire a actualei administrații de la Homocea de la fostul primar Neculai Ionescu. Cel din urmă este obligat de Curtea de Apel Galați să plătească comunei pe care a condus-o nu mai puțin de 715.000 lei, plus cheltuieli de judecată.

Admite apelul declarat de reclamanta Unitatea Administrativ Teritorială Homocea împotriva sentinţei civile nr.522/13.11.2019 a Tribunalului Vrancea. Schimbă în tot sentinţa civilă nr.522/13.11.2019 a Tribunalului Vrancea, în sensul că: Admite acţiunea formulată de Unitatea Administrativ Teritorială Homocea. Obligă pe pârâtul Ionescu Neculai la plata sumei de 715.977,28 lei către Unitatea Administrativ Teritorială Homocea, cu titlu de daune. Obligă pe pârât la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 3900 lei. Definitivă. Pronunţată azi 10.06.2020, soluţia va fi pusă la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei”, se arată în decizia de miercuri a Curții de Apel Galați.

Primarul Vasile Petrea consideră că acesta este un prim pas către normalitate, pentru că, deși hotărârea este definitivă, nu se așteaptă ca fostul primar să și plătească.

Când am ajuns la conducerea primăriei acum patru ani, problema cu această societate Impact era aproape lămurită în justiție. Cel mai important lucru pe care comuna l-a obținut pe mandatul meu a fost rezilierea contractului cu ei. Oricum, comuna a avut în 2016 și conturile blocate din cauza acestei societăți care nu a vrut o înțelegere amiabilă și ne-au obligat să le plătim. Nu au acceptat să le plătim în rate, decât dacă am fi renunțat la cererea noastră în instanță de reziliere a contractului. Când am obținut rezilierea contractului, ne-au pus imediat sechestru pe un teren din domeniul privat al comunei, de 12,6 ha, pe care, ulterior, prin executor judecătoresc, l-au și vândut. A trebuit să le plătim în total peste 700.000 lei, din cauza datoriilor acumulate de pe vremea fostului primar. Bani de la bugetul local, bani cu care se puteau face investiții.  Acum, poate acest Neculai Ionescu, care spune că vrea să candideze din partea PSD, va plăti întâi banii pe care îi datorează comunei. Cred că însă nu va face acest lucru și atunci va trebui să îl executăm silit și să recuperăm banii homocenilor”, a declarat primarul Petrea Vasile.

Acesta a mai spus că suma în cauză a făcut și obiectul verificărilor Camerei de Conturi Vrancea, care a dispus ca UAT Homocea să facă toate demersurile necesare pentru a recupera acești bani, pierduți din vina celor care au dat curs, au semnat și au acceptat condițiile contractuale care au fost clar în defavoarea autorității publice.

Povestea unui contract păgubos

În prima zi din septembrie 2008, la scurtă vreme după ce câștigase un nou mandat de primar, Neculai Ionescu semnează contractul între UAT Homocea - în calitate de beneficiară și  SC Impact Com SRL Sărmaş, din judeţul Harghita, în valoare de 7.314 euro, fără TVA, contract ”de furnizare de servicii WEB și servicii SAAD, întreținere resurse logice de tehnologie a informației” sub nr. 4530/01.09.2008, contract semnat și asumat de primarul la acea data, Neculai Ionescu și Carmen Cerasela Calfa, responsabilă de compartiment financiar - contabil.

Contractul conceput şi redactat în totalitate de firmă, în care cele două părţi au convenit asupra unui tarif lunar de 99 de euro, fără TVA, reprezentând contravaloarea abonamentului de servicii WEB, practic mentenanţa site-ului, a fost semnat de primarul comunei care, în procesul în care este acum obligat să plătească pagubele, s-a apărat susținând că nu a putut citi tot pentru că nu avea ochelarii.

Pârâtul I. N. a precizat că nu a reușit să lectureze acel contract motivat de faptul că era proaspăt posesor de ochelari, iar ochelarii au fost uitați acasă, însă domnul S (n.r. Eduard Solomon, responsabil pe achiziții publice la acel moment) l-a asigurat că nu sunt probleme și că l-a semnat. Pârâtul a precizat că a semnat contractul și l-a ștampilat având în vedere că a fost însușit inițial de compartimentul de achiziții publice prin semnătura dl. S. E. De asemenea, a susținut că după ce contractul a fost semnat și înregistrat de primar, dl. S. a trecut și pe la C. financiar-contabil unde a rugat-o pe responsabila acestui compartiment, pârâta C. C. C., să semneze acest contract, lucru care s-a și produs”, scrie în motivarea Tribunalului Vrancea din dosarul 324/91/2018 și unde judecătorii vrânceni au respins cererea UAT Homocea. 

Astfel că, odată cu semnarea contractului, primarul s-a angajat în mod obligatoriu ”să achite operatorului în cazul unei facturi neplătite la termen, penalităţi de întârziere de 1,19% pe zi calendaristică, calculate asupra contravalorii facturii, până la data achitării integrale a debitului”.

O altă clauză păguboasă pentru primărie, care a afectat denunţarea unilaterală a contractului din partea beneficiarului, prevedea că denunţarea “se face la expirarea perioadei contractuale în curs (…) cu preaviz din partea beneficiarului şi cu condiţia achitării tuturor obligaţiilor de plată de către operator stabilite prin contract”.

Contractul fusese semnat pe o perioadă inițială de cinci ani, dar acesta se prelungea automat. Primăria Homocea ar fi constatat că firma din Sărmaş nu-şi îndeplineşte obligaţiile asumate, refuzând astfel plata unor facturi emise de aceasta sau a început să plătească cu întârziere, notificând societatea cu privire la denunţarea unilaterală a contractului. Prevalându-se de clauzele încetării contractului firma nu a fost de acord cu rezilierea şi a cerut în instanţă onorarea la plată a facturilor emise, plus penalităţi de întârziere.

În instanţele de contencios, firma din Sărmaş a avut câştig de cauză. Mai mult decât atât, în acest caz a fost administrată şi proba cu expertiză tehnico-judiciară pe specializarea informatică, realizată de un expert tehnic, din  care a rezultat că prestatorul şi-a îndeplinit obligaţia contractuală.

În total au fost nu mai puţin de şase dosare pe rol pe această speţă, judecate la Tribunalul Vrancea şi Curtea de Apel Galaţi iar concluzia a fost că Primăria Homocea a fost obligată prin sentinţe definitive la plata sumei totale de 575.145 de lei, din care 516.976 de lei au fost doar penalităţile de întârziere (aproximativ 130.000 de euro). Conturi blocate şi executate Prin urmare, firma Impact Com a apelat la un executor judecătoresc pentru punerea în executare a sentinţelor civile, obligând astfel Primăria la plata sumelor menţionate. Executorul judecătoresc a înfiinţat popriri asupra conturilor pe care Primăria le avea la bănci şi la Trezorerie şi a declanşat şi procedura de urmărire silită asupra mai multor imobile aflate în proprietatea comunei. Astfel, un teren în suprafaţă de peste 13 hectare a fost vândut la licitaţie cu suma de 138.100 de lei.

Conform presei locale din Harghita, fostul primar al comunei Homocea, împreună cu alţi edili de oraşe şi comune din ţară, care se pare au încheiat la rândul lor contracte păguboase pentru bugetele localităţilor, s-au adresat Parchetului din Topliţa-Harghita, solicitând efectuarea de cercetări faţă de această firmă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

Cercetarea penală in rem a arătat faptul că “fapta nu există” şi dosarul a fost clasat. Așa se face că, după un audit propriu și dublat de constările Curții de Conturi, UAT Homocea s-a îndreptat împotriva fostului edil. Tribunalul Vrancea a decis în toamna anului trecut să respingă ca neîntemeiate pretențiile, însă, uzând de calea de apel, Homocea a obținut pe 10 iunie 2020 o soluție favorabilă care însă va trebui pusă în executare pentru recuperarea banilor. (Z. V.)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.