Primarul Misăilă spune că le-a cerut șefilor Guvernului și Senatului României eliminarea obligativității taxei de iluminat public
Primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a anunțat luni, 10 februarie 2025, că a solicitat președintelui Senatului, Ilie Bolojan, și Prim-ministrului Marcel Ciolacu eliminarea prevederilor din Legea 230/2006, care obligă autoritățile locale să impună o taxă de iluminat public.
Solicitarea a fost făcută în cadrul unei întâlniri organizate de Olguța Vasilescu, în calitate de Președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR), având ca obiectiv modificarea legilor privind serviciile comunitare de utilități publice.
Misăilă: „Legea trebuie modificată”
„Am adus în discuție taxa de iluminat din municipiul Focșani, impusă prin act de control al Curții de Conturi, care a generat nemulțumiri în rândul cetățenilor. Consider că legea trebuie modificată astfel încât autoritățile locale să decidă introducerea unei astfel de taxe, nu să fie impusă de alte instituții”, a declarat primarul.
De asemenea, edilul a explicat că, începând cu 2018, administrația locală a contestat în instanță obligativitatea taxei, însă în martie 2024, printr-o decizie definitivă a Tribunalului Vrancea, s-a stabilit că municipalitatea trebuie să aplice prevederile legii.
Taxa de iluminat public – contestată și în instanță
Fostul șef al Serviciului Taxe și Impozite al Primăriei Focșani, Meluș Nazâru, a contestat în instanța de contencios administrativ această taxă, argumentând că modul de calcul este inechitabil și nu respectă prevederile Codului Fiscal.
„Taxa este stabilită ca o suprataxă asupra averii, asupra proprietăților. Dacă cineva are cinci proprietăți, plătește cinci taxe, ceea ce nu este echitabil”, a declarat Nazâru într-o intervenție televizată la Focus TV.
Acesta a mai subliniat că taxa nu ține cont de realitatea utilizării serviciului: „Avem locuințe nelocuite de ani de zile, iar proprietarii sunt obligați să plătească taxa, deși nu beneficiază efectiv de iluminatul public”.
Primul termen în procesul intentat de Meluș Nazâru este stabilit pentru atăzi, miercuri, 11 februarie 2025, când acesta a solicitat suspendarea aplicării taxei până la clarificarea situației în instanță.
Ce urmează?
Primarul Cristi Misăilă speră ca solicitarea sa să fie susținută de Asociația Municipiilor din România, prin Olguța Vasilescu, și de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), condusă de Ionel Tescaru. În cazul în care modificarea legislativă nu va fi aprobată, taxa de iluminat public va rămâne în vigoare, iar municipalitatea va trebui să o aplice conform dispozițiilor legale existente.
Citiți și:Postarea activată de primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, luni 10 februarie 2025 după întâlnirea organizată de către Olguța Vasilescu, în calitate de Președinte al AMR în aceiași zi la București la la sediul Camerei Deputaților
„Astăzi( n.r. luni 10 februarie 2025), la sediul Camerei Deputaților am cerut Președintelui Senatului, Ilie Bolojan și Primului ministru Marcel Ciolacu anularea prevederilor din legea 230/2006 prin care autoritățile publice locale sunt obligate să impună o taxă de iluminat.Am făcut această solicitare la întâlnirea organizată de către Olguța Vasilescu, în calitate de Președinte al AMR, întâlnire care a avut ca scop tocmai modificarea legilor serviciilor comunitare de utilități publice.Am adus în discuție taxa de iluminat din municipiul Focșani, impusă prin act de control de către Curtea de Conturi și care a creat atât de multe discuții și nemulțumiri în rândul cetățenilor.Consider că legea trebuie modificată în așa fel încât să fie lăsată la latitudinea autorității locale decizia introducerii unei astfel de taxe și nu să fie impusă de o altă instituție, cum s-a întâmplat în cazul Municipiului Focșani.Am încredere că Președintele AMR, primarul Olguța Vasilescu va susține cu tărie acest demers, împreună cu președintele ANRSC, Ionel Tescaru.”-Cristi Valentin Misăilă