Local

Primarii UAT-urilor din Vrancea, mediul rural, pot depune proiecte pentru racordarea localităților la rețeaua de alimentare cu gaze naturale

Ziarul de Vrancea
8 oct 2020 3438 vizualizări

Parlamentul României a votat Ordonanța Guvernului prin care se dublează numărul de gospodării din țară racordate la rețeaua de gaze naturale. Amănunte despre cum se pot depune proiectele, precum și detalii despre termenul limită, au fost transmise, pe Facebook, de Ion ȘTEFAN, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Vești bune pentru comunitățile rurale din Vrancea!

- Parlamentul României a votat Ordonanța Guvernului prin care se dublează numărul de gospodării din țară racordate la rețeaua de gaze naturale. Avem la dispoziție bani europeni, un miliard de euro, pentru a realiza această modernizare a satului românesc.

- Astfel, reprezentanții comunelor din Vrancea care nu beneficiază de acest serviciu au timp, până pe 17 decembrie, să transmită către Ministerul Fondurilor Europene, proiectele de conectare a gospodăriilor la rețeaua de gaze. Fiecare proiect va putea avea o valoare maximă de 25 milioane euro.

- Pot depune proiecte: ADI-uri care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației sau autoritățile publice locale din regiunile mai puțin dezvoltate ale României, individual, sau în parteneriat cu alte autorități publice locale.

- Pentru a devein eligibile, aceste proiecte trebuie să îndeplinească o serie de cerințe între care: să racordeze cel puțin 1.000 de noi gospodării ( prin acest număr, UAT-urile sunt încurajate să se asocieze) și racordarea efectivă la rețeaua de gaze să se facă până în decembrie 2023. Nu se acceptă prelungire pentru viitoarea perioadă de programare.

- Banii europeni la dispoziția României pentru extinderea rețelelor de gaze naturale pot fi utilizați pentru:

- construirea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale;

- construirea stațiilor de reglare, măsurare – predare a gazelor naturale și a racordului la Sistemul de Transport existent;

- construirea rețelelor interioare de distribuție a gazelor naturale pentru clădirile administrative publice branșate la rețeaua inteligentă distribuție a gazelor naturale propusă prin proiect (școli, grădinițe, centre sociale, sediul primăriei, etc), acolo unde se desfășoară activități non – economice;

- construirea branșamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietății publice.

- Zona de sud a județului Vrancea va fi racordată la conducta pe direcția Ghergheasa-Focșani, cea care va deservi peste 25.500 de consumatori casnici, 535 de instituții publice și aproape 864 de agenți economici.

- TransGaz a realizat o documentație prin care se analiza posibilitatea înființării a încă patru rute de alimentare cu gaze care să conecteze majoritatea comunelor din județ.

-Votul din Parlament vine după ce în această vară, Guvernul Ludovic Orban a declarat rețeaua care va traversa Vrancea proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale.

Text informații + foto:Ion ȘTEFAN


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.