Local

Primarii din Suraia și Gugești învață eficiența în cheltuirea banului public: Taxă de curs de 714 lei și cheltuieli de cazare de 2.900 lei

Ionel Sclavone
7 iun 2017 3502 vizualizări

Pentru a-și asigura participarea la un curs care costă 714 lei, Vasile Grosu și Vasile Vatră, primarii din Suraia și Gugești au achitat din buget servicii hoteliere de aproape 2.900 lei. Banii s-au dus în conturile unor firme surori, Faxmedia Consulting și Faxmedia Tour care funcționează sub umbrela Asocației Comunelor din România (ACoR). Evenimentul se va desfășura la o locație de patru stele, de la Costinești, Vox Maris Grand Resort. Participarea la curs a fost o condiția impusă pentru a putea lua parte la o altă manifestare a ACoR, adunarea generală. Președintele organizației, Emil Drăgici este unul din lectorii care va susține prelegeri.

Pentru a-și asigura participarea la un stagiu de perfecționare care costă 600 de lei plus TVA (714 lei), primarii din Suraia și Gugești au achitat din bugetul local servicii hoteliere de 2.650 de lei la care se adaugă TVA (2.888,5 lei). În perioada 2-7 iulie, Vasile Grosu și Vasile Vatră se vor instrui la cursul „Principalii factori de risc în activitatea autorităților publice locale: legalitatea actelor administrative; implementarea politicilor fiscale; corupția și frauda în achizițiile publice“. Cele două primării au publicat pe SEAP, portalul guvernamental de achiziții, anunțurile de atribuire pentru contractele de servicii.

Taxa de înscriere, 714 lei, a fost plătită unei firme din Ploiești, Faxmedia Consulting SRL, iar contravaloarea serviciilor de cazare și masă, aproape 2.900 lei, a fost achitată agenției de turism Famedia Tour SRL, sora celei dintâi. O afacere de familie în legătură cu care ne rezervăm dreptul de a vă da detalii mai jos.  

Faxmedia Consulting SRL funcționează ca prestator de servicii de formare profesională și este condusă de directorul general Mircea Alexandru Matei. În cei 14 ani de activitate, reprezentanții companiei se laudă că au pregătit peste 50.000 de cursanți lucru posibil și datorită faptului că în echipa de lectori au fost cooptați funcționari publici din primării și ministere.  

Evenimentul la care vor lua parte primarii se va desfășura la Costinești, de unde și costurile pipărate pentru cazare și masă. Vreme de cinci zile, ei vor fi găzduiți la un complex de patru stele, Vox Maris Grand Resort și, cireașa de pe tort, pentru aceiași sumă își vor putea aduce și câte un însoțitor. Practic, vorbim de o vacanță de cinci zile, pentru două persoane, plătită din banii primăriilor.

Vasile Grosu confundă bugetul local cu nota de plată la restaurant

Vasile Grosu, primarul comunei Suraia a confirmat că va participa la perfecționarea de la Costinești. Deși s-a declarat convins că noțiunile pe care le va afla îi vor folosi în viață, n-a știut să spună și ce anume va învăța. A ținut să sublinieze, însă, că are anumite așteptări: „Nu cunosc problematica ce va fi discutată dar am anumite așteptări. Vreau să văd despre ce este vorba, cum se pune problema. De fiecare dată când am participat la cursuri am învățat ceva“.

Legat de prețul pipărat achitat plătit de primărie pentru a-i ostoi setea de noutăți, Vasile Grosu a precizat că are o importanță secundară. El a comparat situația cu o friptură mâncată la restaurant:

„Când mănânci o friptură la restaurant plătești un preț iar când îți cumperi carne sau când crești un porc și îți faci friptura acasă plătești un alt preț, mai mic. Dar asta nu înseamnă că nu mai mergem la restaurant dacă ne face plăcere. Pe mine mă interesează mai mult acest curs (despre care nu știe nimic – n.r.) decât costurile cazării“.

Din punctul său de vedere, soluția pentru a evita risipa din bani publici ar fi ca asemenea cursuri să nu se mai organizeze. Nici nu-și pune problema că ar putea lua parte la perfecționări care ar costa mai puțin: „Dacă sunt costuri prea mari și asta este o problemă, atunci să nu se mai organizeze cursuri. Să rămână omul așa cum a fost ales în funcție, să nu se mai pregătească“.

Vasile Vatră s-a înscris la adunarea ACoR și plătește cursul Faxmedia

Inițial, Vasile Vatră, primarul din Gugești, a negat că va participa la cursul de pe Litoral. Omul părea foarte convins că anunțul din SEAP este o greșeală. Abia când a aflat cine sunt organizatorii, a avut o idee despre ce ar fi vorba. A cerut răgaz câteva minute, să se documenteze, și a revenit cu lămuriri:

„Într-adevăr, voi participa la curs. Nu mi-am dat seama la ce vă referiți deoarece se suprapune cu Adunarea Generală a Asociației Comunelor, care are loc tot atunci, la Costinești și care este organizată tot de Faxmedia.  De fapt, m-am înscris, ca participant la adunare, puteți verifica“.

În ce privește tematica abordată la curs, primarul a ridicat din umeri, ca și colegul din Suraia, recunoscând că în afară de titulatură nu are alte informații. Remarcând că una din temele se referă la achiziții publice, a ieșit din încurcătură explicând că are câteva probleme pe care ar dori să le lămurească și că de aia ține să fie prezent.

 

Prezența la ședința ACoR condiționată de participarea la curs

Mergând pe pista deschisă de Vasile Vatră, am descoperit că, într-adevăr, conform unui anunț de pe site-ul www.acor.ro, al Asociației Comunelor (ACoR), între 2 și 7 iulie, la Vox Maris Grand Resort  Costinești se vor ține și lucrările Adunării Generale Extraordinare. Întrunirea este convocată printr-o dispoziție, nr. 13 din 13 martie 2017 și are pe ordinea de zi, între altele, analiza alegerilor locale și discuții despre problemele cu care se confruntă comunele. Conform aceleaiși dispoziții, lucrările sunt integrate în programul de formare „Principalii factori de risc în activitatea…“ (art.1, alin. 5), organizat de Faxmedia Consulting.

Participarea la adunarea ACoR este condiționată de prezența la stagiul de formare. Cei doritori să ia parte la lucrările ACoR sunt îndrumați, pe website, să completeze un formular care, surpriză, poartă antetul Faxmedia Consulting și prevede înscrierea la cursul sus pomenit.

O afacere privată de succes sub umbrela Asociației Comunelor

Prelegerea despre „Principalii factori de risc în activitatea autorităților publice“, pentru care membrii asociației plătesc taxa de 714 lei și servicii hoteliere de aproape 2.900 de lei, va fi susținută de Emil Drăgici, președintele ACoR. El este lector în cadrul Faxmedia din 2006. Și pentru ca cercul să se închidă, trebuie spus că secretarul șef al ACoR este Liliana-Margareta Moisescu manager la Faxmedia Consulting.

De unde am tras concluzia, cum spuneam mai sus, că este o afacere de familie sau o situație de conflict de interese. Fie Faxmedia Consulting și Faxmedia Tour sunt două căpușe conectate la ACoR și de pe urma cărora profită, în ultimă instanță, Emil Drăgici, Liliana Moisescu și alte persoane din structura asociației. Ori, Asociația Comunelor a fost gândită ca o structură prin care banii se scurg din conturile primăriilor, sub formă de cotizații, taxe și cheltuieli de participare la diverse evenimente, în conturile celor două companii surori și, mai departe, în buzunarele unor băieți deștepți.

Ceea ce, fie vorba, este cam același lucru.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.