Local

Primăria începe reabilitarea rețelelor termice cu ENET în insolvență

Ionel Sclavone
4 oct 2019 2696 vizualizări

În această toamnă vor începe lucrările de reabilitare a rețelelor de termoficare de pe raza municipiului Focșani, faza a doua a proiectului finanțat din fonduri europene. La licitația organizată de Primărie s-a prezentat un singur ofertant, o asociere condusă de Elsaco Electronic SRL din Botoșani, o mai veche cunoștință a focșănenilor. Firma s-a ocupat de reabilitarea unor rețele de termoficare și în cadrul primei etape a proiectului de la Focșani. În vreme ce Municipalitatea reabilitează conductele termice, ENET SA a intrat în insolvență pentru datoriile acumulate care ajung la peste 145 de milioane de lei.

Primăria a atribuit contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de reabilitare la rețeaua de termoficare, faza a doua a proiectului finanțat din fonduri europene. La procedura de licitație s-a înscris un singur ofertant, în ciuda valorii foarte mari a contractului, aproximativ 55,5 milioane de lei plus TVA. Este vorba de asocierea formată din firmele Elsaco Electronic, Consix Construcții SRL și Sicor SRL.

Investiția prevede modernizarea a aproximativ 3 km de coloane de transport principale, a 11 km de rețele secundare și a nouă 9 puncte termice. Vor fi înlocuite conductele și celelalte elemente componente ale rețelelor de termoficare, vechi de zeci de ani, și va fi realizat un sistem de monitorizare a avariilor. Conductele noi vor fi montate pe traseele existente, pe culoarele libere, create prin dezafectarea celor vechi.

Elsaco Electronic, liderul asocierii este parte a grupului de firme Elsaco din Botoșani, condusă de Valeriu Iftime. În 2018, Elsaco Electronic, firma, și doi dintre reprezentanții săi, Aurelian Anghelache şi Ovidiu Butnaru au fost trimiși în judecată de DNA Suceava într-un dosar vizând fapte de abuz în serviciu. În rechizitoriu, procurorii au reținut că între SC Modern Calor SA (societatea de termoficare din municipiul Botoşani) şi o asociere al cărei lider era Elsaco Electronic SRL a fost încheiat un contract de mentenanţă a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare) cu încălcarea dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice şi la un preţ supraevaluat. Întrucât asocierea nu avea posibilităţile tehnice de a presta serviciile, le-a subcontractat, unei alte firme, la un preţ mai mic faţă de cel pe care urma să-l încaseze.

Consix Construcții SRL din București pare să fie și firma cu cea mai mare expertiză în domeniul  reabilitării conductelor, având la activ mai multe lucrări. Societatea a fost înființată de patru asociați: Micu Daniel Sandu, Paul Sandu, Marian Coman și Ion Roșioru. Acesta din urmă deține 60% din acțiuni și se ocupă de administrarea activității.

ENET a intrat în insolvență pentru datorii de 145 de milioane de lei

Contractul de reabilitare a rețelei de termoficare a fost atribuit chiar în ziua în care Tribunalul a aprobat intrarea în insolvență a ENET SA Focșani, societatea de distribuție a energiei termice. Judecătorii l-au desemnat pe Ștefan Bordea ca administrator judiciar, acesta urmând să se ocupe de reorganizarea societății pentru un onorariu de 15.000 de lei pe lună și un bonus de succes de 5% din sumele recuperate pe parcursul procedurii.  

Prin declararea insolvenței, până la încheierea procesului de reorganizare, activitatea ENET nu va putea fi acționată în instanță și nici executată silit pentru datoriile acumulate. De asemenea, creditorii nu mai au dreptul să perceapă dobânzi și penalități de întârziere. Decizia este executorie, intrând în vigoare imediat dar poate fi atacată cu apel în 7 zile de la comunicare.

Așa cum Ziarul de Vrancea a arătat, datoriile totale ale ENET la jumătatea anului, se ridicau la 145.537.188 lei din care 97.277.193 lei, reprezentând 66,84%, erau debite istorice.

Principaul creditor este Ministerul Finanțelor Publice cu 62.450.143 lei, reprezentând dobânzi și penalități aferente creditelor cu garanție guvernamentală pe care le-a obținut ENET de-a lungul vremii pentru a-și acoperi facturile pentru gaze naturale. Urmează Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) – 14.897.479 lei, CUP SA Focșani care are de recuperat 12.305.211 lei, Rompetrol SA cu 7.624.360 lei.

Diferența rămasă, 48.259.995 lei sunt debite curente, acumulate la bugetul de stat și diverși furnizori. ENET are de achitat celor de la ENGIE, pentru gazele livrate în perioada martie – august 2019, suma 14,5 milioane de lei.

Citiți și:ENET Focșani a intrat în insolvență, prin decizia de joi, 3 Octombrie 2019, a Tribunalului Vrancea

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.