Local

Primăria Focșani și Inspectoratul Școlar au ratat banii europeni pentru dotarea școlilor cu echipamente IT

Ionel Sclavone
12 nov 2020 3516 vizualizări

Primăria Focșani intenționează să depună un proiect pentru obținerea de fonduri europene destinate dotării școlilor cu echipamente informatice pe o linie pentru care banii s-au epuizat încă de săptămâna trecută, din 4 noiembrie. Este vorba de Programul Operațional Competitivitate – acțiunea 2.3.3. Pe de altă parte, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, care putea depune un proiect pentru dotarea tuturor școlilor din județ, nici nu știa de acest program. Și, astfel, s-a mai ratat o șansă ca școlile din Vrancea și din Focșani să fie dotate cu echipamente informatice moderne.

Proiectul inițiat de Primăria Focșani a fost trecut spre aprobare, pe ordinea de zi a ședinței extraordinare care urmează să aibă loc marți, 10 noiembrie. Acesta va fi supus aprobării consilierilor locali, urmând ca mai apoi să fie depus online pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.  

Conform documentului justificativ ce însoțește proiectul de hotărâre care urmează să fie adoptat de noii aleși locali, primăria intenționează să achiziționeze din fonduri europene, prin Programul Operațional Competitivitate, echipamente informatice necesare dotării celor 20 de școli de pe raza municipiului.

„Apelul de proiecte a fost deschis în data de 2 noiembrie 2020, conform Ordinului Ministrului Fondurilor Europene nr. 1186 din 19.10.2020 pentru modificarea și completarea Ghidului Solicitantului aferent Acțiunii 2.3.3 – îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC, sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e sănătate și e-cultură (…)”, se arată în documentul justificativ întocmit de primărie.

Proiectul pe care intenționează să-l depună Municipalitatea se numește „Îmbunătăţirea Infrastructurii Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) a unităților de învățământ preuniversitar din Municipiul Focșani” și are o valoare totală de 8.727.879,13 de lei cu TVA inclus. Din aceasta, 8,551 milioane de lei reprezintă valoarea nerambursabilă, iar diferența de 176.517,58 lei este formată din cofinanțarea pe care trebuie să o asigure Primăria și cheltuielile neeligibile.

Prin acest proiect ar trebui să fie achiziționate 525 de sisteme „all in one, 525 table interactive, 520 de camere web pentru videoconferinţă şi 525 tablete grafice.

Primăria a ratat șansa să ia banii

Ghidul solicitantului, așa cum se arată și în documentul justificativ, a fost lansat încă de pe 19 octombrie, iar linia de finanțare a fost deschisă pe 2 noiembrie 2020. Spunem acest lucru deoarece funcționarii Primăriei Focșani au avut suficient timp la dispoziție să elaboreze proiectul în timp utill, pentru a fi depus în prima zi, astfel încât să aibă șanse la finanțare.

De exemplu, Consiliul Local al Sectorului 3 a fost convocat dumincă, pe 1 noiembrie 2020, pentru a aproba hotărârile necesare, astfel încât luni, 2 noiembrie 2020, la deschiderea liniei de finanțare să poată depune proiectul.

Problema este că Primăria Focșani a inițiat acest proiect de hotărâre abia pe 6 noiembrie și va fi adoptat în ședința de marți, 10 noiembrie 2020, în condițiile banii s-au terminat încă din 4 noiembrie a.c.

Mai mult, chiar și după terminarea banilor, școlile, primăriile și inspectoratele școlare au continuat să depună proiecte, așa cum au fost îndemnate chiar de ministrul Educației, Monica Anisie, într-o postare pe Facebook.

Conducerea ISJ Vrancea nu știa de program

Și ca să împărțim responsabilitatea, trebuie să spunem că nici Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, condus de Gabriela Marchitan (PNL) nu a fost interesat de acest program lansat de Ministerul Fondurilor Europene: Aceasta deși, cu banii pe care i-ar fi putut obține se puteau dota toate școlile din județ cu echipamente informatice, nu doar cele din Focșani. De altfel, Gabriela Marchitan nici măcar nu știa că inspectoratul școlar pe care îl conduce este eligibil pentru acest program de finanțare.

„Nu cred că am depus vreun proiect pe această linie de finanțare. Nu știu…Nici nu știu dacă eram eligibili (Inspectoratul Școlar Județean – n.red.). O să verific și o să vă comunic, dar aproape sigur nu am depus vreun proiect”, a declarat Gabriela Marchitan, șefa Inspectoratului Școlar județean.

Conform Ghidului Solicitantului aferent acestei măsuri, sunt eligibile:

„a) unitățile de învățământ preuniversitar de stat care desfășoară activități didactice pentru elevi, cu condiția ca acestea să aibă personalitate juridică pentru încheierea de contracte de achiziție publică în condițiile legii;

b) autoritățile publice locale pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat de pe raza unității administrativ-teritoriale care desfășoară activități didactice destinate elevilor;

c) parteneriatul dintre beneficiarii prevăzuți la lit. a) și b);

d) parteneriatele între inspectoratele școlare și unitățile de învățământ”.

Banii s-au epuizat doar în trei zile

Într-o postare pe Facebook, pe 4 noiembrie, la trei zile după lansarea programului, Monica Anisie, ministrul Educației Naționale a anunțat că fondurile pentru această linie de finanțare s-au epuizat doar în trei zile.

„Inspectoratele școlare și autoritățile publice locale s-au mobilizat extraordinar în această perioadă pentru accesarea fondurilor europene (150 de milioane de euro), în vederea achiziției de tablete, laptopuri, tableinteligente pentru dotarea unităților de învățământ din România. În trei zile, de la momentul deschiderii apelului, s-a depus, peste bugetul alocat, un număr de 193 de proiecte, în valoare de 184 de milioane de euro. Cu toate acestea, vreau să anunț inspectoratele și autoritățile publice locale care nu au depus încă proiectele că apelul rămâne deschis până pe 2 februarie!”, spunea pe 4 noiembrie, Monica Anisiei.

În aceeași postare Monica Anisie mai spunea că va avea o întâlnire cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș pentru identificarea de soluții în vederea suplimentării bugetului.  

„Voi avea zilele acestea o întâlnire cu domnul ministru al fondurilor europene, Marcel Ioan Boloș, pentru a găsi soluții în vederea suplimentării #bugetului! Felicitări inspectoratelor școlare, unităților de învățământ și autorităților publice locale pentru felul în care s-au organizat în scrierea și depunerea proiectelor!”, a mai scris Monica Anisie.

De menționat că toți cei interesați de acest program, fie că a fost vorba de primării, Inspectorate școlare sau școli, s-au grăbit și au depus proiecte încă din primele zile, cei mai mulți din 2 noiembrie, data lansării.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.