Local

Primăria Focșani nu dă bani pentru susținerea părinților cu copii mici

Ionel Sclavone
31 mai 2020 2490 vizualizări

Focșănenii care au nevoie de ajutor pentru supravegherea copiilor și se bazau pe ajutorul de bonă pe care urmau să-l încaseze după intrarea în vigoare a Legii nr.34/2020 pot să-și pună pofta în cui. Primarul Cristi Misăilă nu a propus nici un leu spre aprobare Consiliului Local și nici nu are bani prinși în buget pentru acordarea acestui ajutor. În schimb, Misăilă s-a îngrijit ca patru biserici din municipiu să primească 2,1 milioane de lei, ajutor financiar din partea Municipalității.

În ședința din 29 mai, consilierii locali au adoptat „metodologia pentru acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă”. Acest document, deși este prevăzut de Legea nr.35/2020, privind acordarea ajutorului de bonă, nu servește la nimic. Conform legii mai sus menționate, până pe 31 mai, Consiliul Local Focșani ar fi trebuit să adopte nu doar metodologia specială ci și hotărârea prin care erau repartizate fonduri necesare plății ajutorului de bonă.

Or, primarul Cristi Misăilă a omis să supună aprobării Consiliului Local și un buget estimativ pentru acoperirea ajutoarelor.

Ajutoarele pentru bonă sunt acordate doar în condițiile în care Primăriile au bani prinși în bugetul local pentru această acțiune. Dacă primăriile nu alocă fonduri, părinții nu pot cere ajutorul de bonă.

Adoptarea metodologiei fără buget, de către Consiliul Local Focșani, face ca întregul demers să fie egal cu zero. Chiar dacă îndeplinesc condițiile impuse de lege și vor solicita ajutorul, focșănenii nu-l vor primi deoarece Primăria nu are un buget estimativ aprobat de Consiliul Local.

Misăilă s-a inspirat din „Ziarul de Vrancea”

Mai grav este că primarul Cristi Misăilă și subordonații săi nu au mișcat un deget pentru a strânge informațiile cu privire la numărul focșănenii care au dreptul la acest sprijin financiar și pentru a face o estimare a sumelor necesare. Aceasta deși au avut la dispoziție aproximativ trei luni, de la adoptarea legii și până la intrarea ei în vigoare.

De altfel, întreaga documentație care a stat la baza întocmirii proiectului de hotărâre pentru aprobarea metodologiei speciale a fost întocmită pe ultima sută de metri, cu doar o zi înainte de ședință, pe 28 mai, la o zi după ce „Ziarul de Vrancea” a publicat un articol pe tema legii ajutorului de bonă. N-ar fi de mirare ca primarul Cristi Misăilă să fi aflat chiar din articolul de presă despre noul act normativ și tocmai de aceea să fi inițiat proiectul de hotărâre.

Am solicitat atât primarului Cristi Misăilă cât și biroului de presă al Primăriei Focșani un punct de vedere pe acest subiect, însă ambele entități au refuzat să răspundă, deși răspunsurile ar fi clarificat situația.

Ajutoare pentru biserică

Același Cristi Misăilă, care a omis să supună aprobării Consiliului Local un buget pentru susținerea părinților cu copii mici, a inițiat un proiect de hotărâre prin care a alocat aproxiamtiv 2,1 milioane de lei pentru Catedrală și pentru alte trei biserici din Focșani.

Consiliul Local a aprobat, în aceeași ședință un ajutor de 2.000.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Cuvioasa Parascheva" și încă 70.000 pentru alte trei biserici: „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” (15.000 de lei), Sf. Ierarh Teodosie (35.000 de lei) și „Buna Vestire”- Castelul de apă (20.000 de lei).

Luna trecută, la ședința din aprilie, același Consiliului Local a alocat 100.000 de lei pentru reparația sediului Protoieriei Focşani I.

De altfel, nu mai este un secret pentru nimeni că primarul Cristi Misăilă caută să se dea bine cu reprezentanții Bisericii, oferindu-le sposorizări generoase în speranța că va primi susținerea, clericilor pentru alegerile viitoare.

Chiar și în timpul pandemiei de coronavirus, Cristi Misăilă s-a bazat mai mult pe intervenția divină decât pe regulile științifice de combarere a COVID-19. Încă de la începutul stării de urgență, s-a declarat un adept convins al pupării icoanelor și al împărtășaniei din aceeași linguriță, măsuri care îi ocrotește de boală, susținea el, pe adevărații credincioși.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.