Local

Primăria a scos la licitație documentația tehnică pentru Casa Longinescu

Ionel Sclavone
12 nov 2018 2169 vizualizări

Primăria caută un proiectant care să elaboreze documentația tehnică necesară începerii lucrărilor de reabilitare și refacere pentru Casa Longinescu pentru aproximativ 10.000 de euro. Imobilul este ocupat de chiriași romi și se află într-o stare avansată de degradare. Conform celor prezentate în tema de proiectare, după reabilitare, clădirea va fi transformată în muzeu memorial dedicat familiei Longinescu. Primăria va apela, pentru reabilitare, la bugetul local, astfel că este de așteptat ca lucrările să se întindă pe o perioadă mai îndelungată de timp.

Primăria caută un proiectant care să elaboreze documentația tehnică necesară începerii lucrărilor de reabilitare și refacere pentru Casa Longinescu. Valoarea prestației a fost estimată la 39.000 de lei plus TVA, aproximativ 10.000 de euro. Contractul se va derula pe o perioadă de 52 de zile de la data atribuirii. Firmele interesate pot depune oferte până la data de 6 decembrie, urmând ca acestea să fie evaluate până în luna martie.

Casa Longinescu este o clădire de patrimoniu de interes local, care apare și pe lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii care a fost transformată în locuință socială pentru mai multe familii de romi. Datorită proastei exploatări, starea tehnică, finisajele interioare și exterioare ale imobilului sunt foarte proaste.

Conform caietului de sarcini și a temei de proiectare propusă de Municipalitate, în această fază, proiectantul selectat va trebui să întocmească studiile geotehnic, topografic și istoric, expertiza tehnică și auditul energetic, documentația de avizare a lucrărilor de intervenții(DALI), precum și toate celelalte documente necesare obținerii avizelor și acordurilor.

Documentația tehnică va trebui să aibă în vedere refacerea elementelor de structură, a șarpantei și a acoperișului, lucrări pentru păstrarea aspectului și a stilului arhitectural, zugrăveli interioare și exterioare precum și refacerea și punerea în evidență a elementelor decorative exterioare. De asemenea, proiectantul va avea în vedere și realizarea unei instalații de iluminat exterior arhitectural care să pună clădirea în valoare.

La final, clădirea va fi transformată în muzeu memorial și pusă la dispoziția vizitatorilor.

Spre deosebire de Consiliul Județean care a apelat la fonduri europene pentru a reabilita clădiri monument istoric aflate în proprietatea sa, Primăria și-a propus să refacă imobilul din fonduri locale. Din acest motiv, având în vedere situația precară a bugetului municipalității, probabil că lucrările nu vor începe imediat și se vor derula pe o perioadă mult mai lungă de timp.

 

Reședința familiei Longinescu a ajuns o ruină

Fosta reședință a savantului G.G. Longinescu, situată pe Bulevardul Gării se află de mulți ani într-o stare de degradare avansată. Casa a fost construită undeva la finalul secolului XVIII de familia Longinescu, comercianți de profesie și a supraviețuit timpului.

Construcția are doar parter, având în partea de vest un beci în suprafață de 13 metri pătrați. Structura de rezistență este de cărămidă iar acoperișul din șarpantă din lemn cu învelitoare de teablă. Clădirea are o suprafață desfășurată de 250 de metri pătrați și este amplasată pe un teren de 388 metri pătrați.

Încadrată ca locuinţă socială, administrată de Municipalitate, este locuită de mai multe familii de romi. Cu pereţii coşcoviţi şi cu geamurile sparte, imobilul a ajuns o ruină, stârnind sentimente de revoltă trecătorior care îi cunosc trecutul și pe foștii locatari.

În anul 2007, Municipalitatea a preluat imobilul de la CUP SA, societatea care s-a ocupat până la momentul respectiv cu administrarea acestuia iar acum după opt ani face primele demersuri pentru a începe lucrările de reabilitare.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.