Local

Preot vicar nou la biserica romano-catolică „Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Focșani

Ziarul de Vrancea
3 aug 2022 4436 vizualizări
Începând de la 1 august 2022 prin decretul episcopului Diecezei de Iași, Iosif Păuleț, noul preot vicar al bisericii romano-catolice ”Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Focșani, a fost numit, părintele, Ionuț-Gabriel Giurgică(foto dreapta) fost până acum aproape 3 ani, capelan-vicar la Torino, în Italia, la biserica de pe Via Del Carmine.Preotul Octavian -Iulian Nistor( foto stânga) a fost transferat, printr-un decret episcopal similar, începând de la aceiași dată ( 1 august 2022) ca preot vicar în parohia Dărmănești, județul Bacău.
Începând de la 1 august 2022 prin decretul episcopului Diecezei de Iași, Iosif Păuleț, noul preot vicar al bisericii romano-catolice ”Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Focșani, a fost numit, părintele, Ionuț-Gabriel Giurgică(foto dreapta) fost până acum aproape 3 ani, capelan-vicar la Torino, în Italia, la biserica de pe Via Del Carmine.Preotul Octavian -Iulian Nistor( foto stânga) a fost transferat, printr-un decret episcopal similar, începând de la aceiași dată ( 1 august 2022) ca preot vicar în parohia Dărmănești, județul Bacău.

Conform transferurilor şi numirilor dispuse prin decretul episcopal al Preasfinţitului Iosif Păuleț în Dieceza de Iaşi, de la 1 august 2022, noul preot vicar al bisericii romano-catolice Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Focșani va fi Ionuț-Gabriel Giurgică.

Printr-un decret episcopal similar, preotul Octavian-Iulian Nistor a fost transferat începând de la aceeași dată ( 1 august 2022) ca preot vicar în parohia Dărmănești, județul Bacău.

Citiți și:VIDEO | Noul preot vicar al bisericii romano-catolice din Focșani a oficiat prima slujbă, duminică 01 septembrie 2019

Reamintim că preotul Octavian-Iulian Nistor a oficiat prima slujbă în calitate de preot vicar al bisericii romano-catolice „Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Focșani pe data de 1 septembrie 2019. Octavian-Iulian Nistor i-a luat locul atunci fostului preot vicar Claudiu-Bogdan Hușanu care a fost transferat în aceeași poziție (de preot vizcar), începând din 1 septembrie 2019, în parohia Barticești, județul Neamț. Fostul de acum preot vicar al bisericii romano-catolice din Focșani, preotul Octavian-Iulian Nistor, este originar din Bacău și a fost hirotonit preot în anul 2014. Până în 2019, preotul Octavian-Iulian Nistor a oficiat tot ca vicar în parohia Dărmănești, județul Bacău, unde se întoarce iată începând din 1 august 2022, conform decretului episcopal al Preasfinţitului Iosif Păuleț. 

Cine este Ionuț-Gabriel Giurgică, noul preot vicar al bisericii romano-catolice „Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Focșani  

Hirotonit preot în anul 2018, părintele Ionuţ-Gabriel Giurgică și-a încheiat pe 24 iulie 2022, după aproape trei ani de slujit, mandatul de capelan-vicar la Torino, în Italia.

Citiți și:Torino: Liturghie de mulţumire pentru slujirea pr. Ionuţ-Gabriel Giurgică

Comunitatea română din Torino s-a adunat la Sfânta Liturghie de duminică 24 iulie 2022 în jurul părintelui Ionuţ-Gabriel Giurgică, la încheierea mandatului de capelan-vicar la Torino, în Italia. De la 1 august 2022, el a fost numit vicar în Parohia Focşani.

Părintele capelan Iulian Herciu împreună cu părintele Adrian Stoica şi părintele Alexandru Răchiteanu au concelebrat, împreună cu părintele Ionuţ-Gabriel Giurgică, ultima Liturghie a acestuia în calitate de capelan-vicar la Torino. Au fost prezenţi la Sfânta Liturghie şi directorul Biroului pentru Pastorala Migranţilor, Sergio Durando şi alţi doi reprezentanţi ale aceleiaşi instituţii, în dorinţa de a sublinia importanţa prezenţei şi continuităţii comunităţii noastre în Dieceza de Torino.

În dorinţa de a-i fi alături şi de a-l încuraja în noua misiune care i-a fost încredinţată, dar şi din dorinţa de a-l asigura de recunoştinţa şi de rugăciunea comunitară, credincioşii catolici români din Torino au participat, cu vădită nostalgie, la proclamarea cuvântului şi la jertfa euharistică. Credincioşii au primit totodată cuvintele pe care părintele Gabriel le-a rostit în cadrul omiliei şi învăţăturile transmise de acesta: ne-am regăsit cu toţii împreună, fraţi ai aceluiaşi Tată, uniţi în rugăciunea comunitară şi personală, rugăciune pe care Isus a lăsat-o apostolilor şi care atinge patru lucruri fundamentale ale vieţii noastre: laudă Creatorului, mulţumire pentru darurile primite, iertarea aproapelui, conştientizarea propriei condamnări ("ne iartă nouă... precum şi noi iertăm").

Dorind parcă să sublinieze importanţa acestei învăţături, corul dirijat de Octavian Matei a încântat auzul atât cu notele celebrei partituri ale lui Ciprian Porumbescu, "Tatăl Nostru", dar şi prin acordurile armonioase ale cântecelor propuse la Sfânta Liturghie.

La sfârşitul celebrării, părintele Ionuţ-Gabriel Giurgică a mulţumit întregii comunităţi pentru acest "drum împreună": în primul rând copiilor, atât de dragi sfinţiei sale, tinerilor, cu care a avut un parcurs de creştere spirituală, familiilor, pentru exemplul de credinţă şi comuniune de care dau dovadă, cateheţilor, tuturor credincioşilor, feciorilor de biserică, lui Piergiorgio şi părintelui capelan Iulian Herciu pentru sprijinul acordat şi frumoasele cuvinte de încurajare. O mulţumire deosebită s-a îndreptat de asemenea către corul comunităţii.

A urmat o agapă frăţească, cu bucurie, cu voie bună, în dorinţa parcă de a continua acest moment de frăţie şi de a ne bucura din plin unii de alţii.

Mulţumindu-i bunului Dumnezeu pentru prezenţa sa la Torino timp de aproximativ trei ani, comunitatea îi doreşte părintelui Ionuţ-Gabriel Giurgică să nu înceteze niciodată a se considera "un creion în mâna lui Dumnezeu" capabil de a scrie şi în alte comunităţi pagini de viaţă creştină exemplară.

* * *

Cuvântul de rămas-bun al comunităţii:

Preacucernice părinte Gabriel,

Astăzi, atât sfinţia voastră cât şi comunitatea noastră, se află la un moment de răscruce, de rămas bun.

Aţi sosit aici la Torino la un an după hirotonirea ca preot, într-un moment de mare dificultate pentru noi, pentru unitatea noastră. Ne place să credem că am crescut împreună, că ne-am modelat reciproc, chiar dacă poate nu ne-a fost uşor întotdeauna: drumul împreună a fost un drum cu urcuşuri, cu coborâşuri, câteodată lin, altădată cu piedici...

"Pregăteşte cuvântul şi vei fi ascultat, adună învăţătura şi răspunde". Cuvintele alese de către sfinţia voastră la diaconat au fost cu siguranţă puse în practică şi aici la Torino: atenţia la importanţa desfăşurării Sfintei Liturghii dar mai ales importanţa proclamării învăţăturilor prin predicile pe care ni le-aţi "ţinut", pentru noi au fost o adevărată comoară.

Credem că multora dintre noi, astăzi, le-ar face plăcere să vă salute cu un "dragă Gabriel", mai ales pentru că aţi fost mai mult decât un simplu "vicar" pentru mulţi dintre noi: un fiu, un frate mai mare, un prieten, naş, cumătru, "distribuitorul de bomboane", cel care spune lucrurilor pe nume.

Suntem conştienţi de munca imensă şi asiduă pe care aţi făcut-o aici, printre noi, de toată dăruirea şi pasiunea pe care le-aţi pus în tot ceea ce aţi făcut şi pentru aceasta vă spunem, din toată inima, un mare: Mulţumesc!

Suntem totuşi la fel de conştienţi că: "Secerişul este mult, dar lucrătorii sunt puţini": ne rugăm bunului Dumnezeu, ca prin exemplul pe care l-aţi dat tinerilor şi copiilor din această comunitate, să se nască vocaţii pentru viaţa consacrată.

Ştim, de asemenea, că misiunea principală a sfinţiei voastre, ca şi preot, este aceea de a "merge în lume şi de a predica Evanghelia": vă dorim să nu vă pierdeţi entuziasmul şi bucuria proclamării Împărăţiei cerurilor, dorind ca şi comunitatea din Focşani să culeagă roade bune prin prezenţa sfinţiei voastre în mijlocul ei.

Cu siguranţă vă vom păstra un loc deosebit în inima noastră şi veţi fi mereu bine-venit în mijlocul nostru. Ne luăm rămas bun de la sfinţia voastră cu aceleaşi cuvinte cu care v-aţi început drumul preoţesc:

"Şi acum, binecuvântaţi-l pe Dumnezeul a toate, care face lucruri măreţe oricând!"

Vă mulţumim!

Text informații +foto:ercis.ro  

Citiți și:

  Transferuri şi numiri în Dieceza de Iaşi (de la 1 august 2022)

 

 

Prin decrete episcopale, Preasfinţitul Iosif Păuleţ a procedat la următoarele transferuri şi numiri de preoţi în Dieceza de Iaşi, care vor intra în vigoare începând cu 1 august 2022:

 • Transferuri de vicari:

  • pr. Adam Andrei - Mărgineni "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

  • pr. Amariei Paul-Eduard - Tămăşeni

  • pr. Antili Liviu-Leonard - Ploscuţeni

  • pr. Balan Valeriu - Iaşi "Adormirea Maicii Domnului"

  • pr. Budău Tiberiu - Răchiteni

  • pr. Cazacu Marian - Oţeleni

  • pr. Cucuteanu Corneliu - Pustiana

  • pr. Dămătărc Toma - Barticeşti

  • pr. Dămoc Sergiu-Marian - Bacău "Înălţarea Sfintei Cruci"

  • pr. Farcaş Cătălin jr. - Bacău "Fericitul Ieremia Valahul"

  • pr. Gherghel Iulian-Robert - Bacău "Sfântul Nicolae"

  • pr. Giurgică Ionuţ-Gabriel - Focşani

  • pr. Herciu Alin-Petrică - Huşi "Sfântul Anton de Padova"

  • pr. Huşanu Claudiu-Bogdan - Valea Mare

  • pr. Lucaci Florin-Ionuţ - Cleja "Sfântul Francisc din Assisi"

  • pr. Miclăuş Ciprian - Moineşti

  • pr. Nistor Octavian-Iulian - Dărmăneşti

  • pr. Păuleţ Marian - Gioseni

  • pr. Tală Daniel - Bacău "Sfântul Nicolae"

 • Numirile preoţilor nou-sfinţiţi:

  • pr. Albu Alexandru - Răducăneni

  • pr. Chichiriţă Mihai - Lespezi

  • pr. Enăşoae Bogdan - Roman "Inima Neprihănită a Mariei"

  • pr. Relea Eusebiu-Iulian - Tuta

  • pr. Robu Alexandru-Sergiu - Iaşi "Sfântul Anton"

  • pr. Sescu Octavian - Bacău "Sfântul Nicolae"

Cancelaria episcopală

Text informații:ercis.ro  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.