Preot paroh nou la biserica romano-catolică Focșani numit prin decret episcopal emis de PS Iosif Păuleţ Episcop al Diecezei de Iași
Conform precizărilor din decretele episcopale recent emise de Preasfinţitul Iosif Păuleţ Episcop al Diecezei de Iași, Biserica romano-catolică ”Sfinții Apostoli Petru și Paul” Focșani va avea începând din 15 iulie 2023 un preot paroh nou în persoana preotului Benone Butacu.Prin aceleași decrete actualul preot paroh Ioan Blaj va fi transferat în calitate de colaborator parohial la Tecuci iar preotul vicar Ionuţ Gabriel Giurgică în calitate de preot "fidel donum": la Cremona (Italia).Tot prin decretele episcopale menționate preotul Gabriel Ciobanu - a fost numit preot paroh al Bisericii romano-catolice Vizantea-Livezi.
Transferuri şi numiri în Dieceza de Iaşi (de la 15 iulie 2023)
Prin decrete episcopale, Preasfinţitul Iosif Păuleţ a procedat la următoarele transferuri şi numiri de preoţi în Dieceza de Iaşi, care vor intra în vigoare începând cu 15 iulie 2023:
-
Transferuri şi numiri de parohi:
-
Pr. Aenoaie Valentin - Cleja "Sfântul Francisc din Assisi"
-
Pr. Alecu Cristinel - Traian (Bc) **
-
Pr. Balan Ioan - Bacău "Fericitul Ieremia Valahul"
-
Pr. Budău Tiberiu - Sascut Sat
-
Pr. Burlacu Vincenţiu - Bacău "Inima Neprihănită a Mariei" **
-
Pr. Butacu Benone - Focşani *
-
Pr. Chelaru Marcelin - Şcheia **
-
Pr. Ciobanu Gabriel - Vizantea
-
Pr. Ciubotaru Claudiu - Câmpulung Moldovenesc
-
Pr. Iştoc Mihai - Fălticeni
-
Pr. Lucaci Florin-Ionuţ - Cotnari
-
Pr. Niculăeşi Paul-Cristian - Slănic Moldova *
-
Pr. Coşa Eduard-Mihai - Trebeş
-
Pr. Sociu Romică - Ştefan cel Mare
-
-
Colaboratori parohiali:
-
Pr. Blaj Ioan sr. - Tecuci
-
Pr. Păcurici Ioan - Bârlad
-
-
Parohi emeriţi:
-
Pr. Cobzaru Ionel
-
Pr. Gherghelaş Iosif
-
Pr. Temea Mărin
-
-
Preoţi "fidei donum":
-
Pr. Bordea Daniel - Pordenone (Italia)
-
Pr. Giurgică Ionuţ Gabriel - Cremona (Italia)
-
Luarea în posesie canonică a parohiilor se va face duminică, 16 iulie 2023.
* Luarea în posesie canonică a parohiei se va face duminică, 20 august 2023.
** Luarea în posesie canonică a parohiei se va face duminică, 17 septembrie 2023.
Cancelaria episcopală
Cine este noul preot paroh Benone Butacu al Bisericii romano-catolice ”Sfinții Apostoli Petru și Paul” Focșani
Preotul Benone Butacu, jr. este originar din Parohia Luizi-Călugăra.După ce a absolvit Şcoala Generală de 8 clase, în anul 1991, în satul natal a urmat Liceul şi Institutul Teologic Franciscan din Roman, fiind sfinţit preot la 29 iunie 2002, la Iaşi, de episcopul Petru Gherghel. A activat ca vicar la Hălăuceşti (1 august 2002 - 1 octombrie 2003), vicar la Târgu Trotuş (1 octombrie 2003 - 1 octombrie 2005), vicar la Huşi-Corni (1 octombrie 2005 - 15 septembrie 2008), paroh la Huşi-Corni (15 septembrie 2008 - 11 septembrie 2016) şi consilier administrativ în cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi (1 octombrie 2016 - 31 iulie 2017), preot paroh la Parohia romano-catolică Slănic Moldova
Instalarea noului paroh al Parohiei romano-catolice Slănic Moldovaa avut loc duminică, 6 august 2017, "în sărbătoarea Schimbarea la Faţa a Domnului Nostru Isus Cristos, ca un semn minunat sub strălucirea chipului Mântuitorului, spre a ne atrage pe toţi, ca un magnet uriaş pe muntele Domnului. (...) Comunitatea creştinilor catolici, împreună cu domnul Gheorghe Baciu, primar al comunităţii civile, l-a întâmpinat pe noul paroh, mai întâi la Cerdac, în biserica filială, în cadrul Liturghiei de la ora 9. Apoi, întreaga comunitate, cu mic cu mare, l-a primit pe părintele Benone, cu colac şi sare, la ora 11, în faţa bisericii parohiale din Slănic Moldova...". Cu acea ocazie, "părintele nou numit a prezentat programul pastoral ce cuprinde iniţiative şi proiecte spirituale adresate familiilor, copiilor, tinerilor, persoanelor vârstnice".
Având deja o bogată şi rodnică activitate administrativă în Parohia "Naşterea Sfintei Fecioare Maria" din Huşi, unde a coordonat lucrările de renovare a bisericii parohiale, încununate în ziua de duminică, 4 septembrie 2016, "prin "consacrarea altarului şi sfinţirea bisericii, de curând renovată prin strădania neobosită a părintelui paroh Benone Butacu jr.", merite recunoscute de Preasfinţitul Aurel Percă, care la finalul celebrării i-a înmânat distincţia "Crucea comemorativă «Fericitul Anton Durcovici»" din partea Episcopiei de Iaşi ca "o recunoaştere a eforturilor de renovarea a bisericii "Naşterea Sfintei Fecioare Maria" din Huşi-Corni", noul paroh de Slănic Moldova a întreprins şi aici unele lucrări de investiţie: schimbarea sistemului de încălzire din biserica din Slănic, înfrumuseţarea lăcaşurilor de cult din Slănic şi Cerdac, continuarea renovărilor din casa parohială şi casa de oaspeţi etc.
Nu lipsite de importanţă au fost iniţiativele pastorale derulate în Slănic Moldova şi Cerdac în aceşti ani, în favoarea copiilor, tinerilor, familiilor şi bolnavilor. La unele dintre acestea au fost prezenţi ierarhi ai Episcopiei Catolice de Iaşi, precum şi autorităţile civile. Între acestea se evidenţiază celebrarea Mirului, din 14 iulie 2018, când în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Slănic Moldova, "cei 25 adolescenţi şi tineri, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, au aşteptat nerăbdători venirea Excelenţei sale Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi" pentru a le conferi darurile Duhului Sfânt. Părintele paroh Benone Butacu a ţinut cuvântarea de bun venit, în care a subliniat că acea comunitate parohială se situează pe "pământ al Slănicului Moldovei" şi este "un semn al unităţii" Bisericii. Preasfinţitul Aurel a scos în evidenţă lucrarea Duhului Sfânt în viaţa creştinului şi a arătat cum putem trăi ca adevăraţi copii ai lui Dumnezeu, ajutaţi şi călăuziţi de Duhul Sfânt. Predica a avut şi un frumos dialog între episcop şi candidaţii de la Mir. Adolescenţii şi tinerii "au dat răspunsuri bune şi au primit aprecieri din partea episcopului".
La începutul misiunii sale, la 2 ianuarie 2018, Parohia Slănic Moldova, alături de cea din Cireşoaia, "pentru a facilita comunicarea cu centrul decanal", a fost trecută de la Decanatul de Moineşti la Decanatul de Trotuş.
La începutul anului 2020, am fost luate în evidenţă 280 de familii (139 întregi şi 141 jumătăţi), ce includ 536 de suflete, după ce în anul 2019 au avut loc 5 botezuri, au fost oficiate 6 căsătorii şi au trecut la cele veşnice 10 credincioşi.
Pe teritoriul Parohiei Slănic Moldova au activat şi au diferite case patru congregaţii feminine: Surorile "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", Surorile lui Isus Răscumpărătorul (din anul 1998), Surorile Benedictine ale Divinei Providenţe (din anul 1992) şi Surorile Providenţei (din anul 2003). Pentru copii orfani şi neajutoraţi, în anul 2000, Surorile lui Isus Răscumpărătorul au deschis Casa "Victorine"; iar pentru a găzdui diferite grupuri de copii, tineri şi persoane adulte, familii sau persoane particulare pentru întâlniri de formare, exerciţii spirituale, vacanţe şi concedii, Surorile SCMP au deschis Centrul "Buna-Vestire", ambele închise în prezent.
Pr. Alois Morar