Local

Halici și Toma acuză firmele lui Victor Roman că nu deszăpezesc conform contractului, drumurile județene din nordul Vrancei

Ziarul de Vrancea
31 ian 2023 4505 vizualizări
Atât prefectul de Vrancea, Nicușor Halici( foto stânga) cât și președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma( foto dreapta) acuză Asocierea de firme S C Sorirex SRL și SC Roman Impex Prest SRL conduse de fostul deputat PSD de Vrancea, Victor Roman( foto mijlic) că
Atât prefectul de Vrancea, Nicușor Halici( foto stânga) cât și președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma( foto dreapta) acuză Asocierea de firme S C Sorirex SRL și SC Roman Impex Prest SRL conduse de fostul deputat PSD de Vrancea, Victor Roman( foto mijlic) că "nu şi-a îndeplinit cum trebuie obligaţiile contractuale" în prima zi a avertizării meteo cod portocaliu de ninsori și viscol, respectiv vineri 27 ianuarie 2023, la deszăpezirea drumurilor județene din zona de nord a Vrancei

Prefectul de Vrancea Nicușor Halici a declarat sâmbătă, 28 ianuarie 2023 conform agerpres.ro că firmele care au contractat servicii de deszăpezire pe drumurile judeţene nu şi-au respectat angajamentele, astfel că în peste 85% din sectoarele de drum judeţean nu a existat activitate de deszăpezire. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, i-a dat dreptate în principiu prefectului Halici, precizând că una dintre firmele cu care Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea are încheiat un contract pentru deszăpezire „nu şi-a îndeplinit cum trebuie obligaţiile contractuale", dar administraţia judeţeană a reuşit să suplimenteze numărul de utilaje pentru a interveni eficient pe drumurile din judeţ. Declarația a fost făcută tot sâmbătă, 28 ianuarie 2023 de către preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma pentru agerpres.ro. Deși nu o spun direct, atât Nicușor Halici cât și Cătălin Toma acuză de fapt Asocierea de firme S C Sotirex SRL și SC Roman Impex Prest SRL conduse de fostul deputat PSD de Vrancea, Victor Roman că „nu şi-a îndeplinit cum trebuie obligaţiile contractuale"

Într-o declarație pentru agerpres.ro, prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, a declarat că firmele care au contractat servicii de deszăpezire pe drumurile judeţene nu şi-au respectat angajamentele, astfel că în peste 85% din sectoarele de drum judeţean nu a existat activitate de deszăpezire.

Toată noaptea am fost pe raza judeţului şi, dacă pe drumurile naţionale, cu aceeaşi oameni, cu aceleaşi tipuri de echipamente, s-a intervenit până în jurul orei 06,00 dimineaţa şi după aceea de la 07,00, cât au reuşit să se dezgheţe şi să se dezmorţească puţin, pentru că nu lucrează în schimburi, aceşti operatori pe maşini au început din nou deszăpezirea, pe drumurile judeţene nu a existat activitate în peste 85% – 90% cred din sectoarele de drum.Dacă pe zona de sud poate nu se putea interveni pe multe dintre sectoare şi e de înţeles, am închis inclusiv drumuri naţionale, pentru că, indiferent de intervenţie, la o oră se bloca automat, în zona de munte, de la Focşani oriunde am vorbi, că ne ducem spre Gura Caliţei, spre zona montană din Nereju, Tulnici şi Soveja, acolo nu s-a intervenit, repet, nefiind niciun viscol.Nici măcar nu adia vântul, cel puţin la orele unu dimineaţa, când am ajuns eu în zona respectivă. Şi nu au intrat deloc pe parcursul zilei de ieri. Astăzi (sâmbătă – n. r.) au început, timid, să intre. S-a ajuns ca anumiţi primari din aceste zone care au sectoare de drum judeţean să facă ei ceea ce trebuiau să facă cei care au semnat nişte angajamente, nişte contracte de prestări servicii”, a explicat, sâmbătă 28 ianuarie 2023, în cadrul unei conferinţe de presă, Nicuşor Halici.

Halici a menționat cu aceiași ocazie că a discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Cătălin Toma, despre această situaţie şi i-a cerut „să ia măsuri” şi să sancţioneze responsabilii.

Am fost în contact şi cu preşedintele CJ. I-am cerut să ia măsuri. Starea de alertă îl va ajuta, dacă crede că va fi nevoie, inclusiv să achiziţioneze servicii suplimentare de deszăpezire. Să vedem ce spune domnia sa. Eu i-am cerut să fie sancţionaţi toţi cei care se fac responsabili, pentru că aici nu mai vorbim doar de neîndeplinirea unor obligaţii contractuale, (…) vorbim de punerea în pericol a vieţilor.Dacă am fi avut anumite situaţii de urgenţă deosebită, era foarte complicat să ajungem în anumite zone, pentru că ei nu şi-au făcut treaba sau nu şi-au respectat nişte angajamente. (…) Nu spun că autorităţile nu sunt de vină. Am cerut şi poliţiei judeţului Vrancea, am cerut şi preşedintelui CJ să aplice sancţiuni tuturor celor vinovaţi, care nu şi-au îndeplinit, în primul rând, obligaţiile contractuale şi responsabilităţile asumate faţă de vrânceni.Pentru că nu se poate să punem în risc inutil. Înţeleg acolo unde este viscol, dar acolo unde nu adia vântul şi nu s-a intrat, acolo trebuie luate măsuri şi sancţionaţi”, a precizat Nicușor Halici.

Prefectul Nicușor Halici a susţinut că are cunoştinţă pentru a primit fotografii și filmulețe de la vrânceni inclusiv de cazuri în care utilajele de deszăpezire mergeau cu lama ridicată.„Am constatat, am şi câteva poze făcute aseară, filmuleţe unde pe drumul judeţean era zăpadă până la genunchi când coboram din maşină. Am primit şi poze şi filmuleţe care au surprins utilajele pe drumuri judeţene cu lama ridicată pe un drum judeţean. Din păcate, e o practică se pare în ultimii ani, la unii dintre manipulanţi, că merg cu lama ridicată ca să mai facă aşa o economie de combustibil, o inconştienţă crasă care pune în pericol vieţi”, a susținut prefectul de Vrancea, Nicuşor Halici citat de agerpres.ro.

Președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma i-a dat dreptate în principiu prefectului Halici, afirmând că una din firmele de deszăpezire nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale 

Una dintre firmele cu care Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea are încheiat un contract pentru deszăpezire "nu şi-a îndeplinit cum trebuie obligaţiile contractuale", dar administraţia judeţeană a reuşit să suplimenteze numărul de utilaje pentru a interveni eficient pe drumurile din judeţ, a declarat, sâmbătă, pentru agerpes.ro, preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma.

"Avem o firmă care nu îşi îndeplineşte cum trebuie obligaţiile contractuale şi care ne pune în mare dificultate. Firma nu prestează serviciile la nivelul care ar trebui comparativ cu nivelul de alertă meteo. Noi am trimis deja somaţii încă din cursul zilei de vineri, dar trebuie să respectăm paşii necesari. De tras la răspundere, cu siguranţă o vom face. Având în vedere starea de alertă de la acest moment, putem face astfel încât să suplimentăm numărul de utilaje şi să le distribuim într-un timp scurt acolo unde e nevoie. Am reuşit deja să găsim şi alte utilaje pentru a suplimenta intervenţia pe tronsoanele respective. Din păcate, şi vântul este extrem de violent. Trece freza şi, la zece metri în urmă, carosabilul se acoperă iarăşi cu zăpadă. E o luptă inegală cu natura, dar facem ce putem. Suntem într-o luptă contra-cronometru şi oamenii au aceste nemulţumiri, care sunt reale, într-adevăr", a  explicat  Cătălin Toma citat de agerpres.ro.

Preşedintele CJ Vrancea a mulţumit primarilor şi cetăţenilor care s-au implicat în procesul de deszăpezire, şi a făcut apel la populaţie să evite, pe cât posibil, deplasările.

"La aceste moment avem 12 drumuri judeţene blocate, cele mai multe parţial, astfel că se produc tot felul de confuzii. Depinde de rutele pe care le aleg oamenii. Nu vreau să acuz pe nimeni, pentru că oamenii doresc să ajungă într-un timp scurt acolo unde au nevoie. Din păcate, la acest moment nu reuşim să avem suficiente utilaje comparativ cu intensitatea vântului şi este o muncă aproape în zadar, dar insistăm. Şi vreau să îi asigur pe toţi cetăţenii că intervenim şi facem tot posibilul să fim cât mai eficienţi. Le mulţumesc foarte mult primarilor care au intervenit intempestiv şi cetăţenilor care au dat dovadă de spirit civic şi ne-au pus la dispoziţie utilaje proprii şi au ajutat la deszăpezirea unor porţiuni de drum. Fac apel către populaţie să evite pe cât posibil deplasările la momentul acesta, cel puţin până mâine, când va trece codul portocaliu şi vom avea şi posibilitatea să operăm în timp real şi eficient. Facem tot posibilul să asigurăm măcar accesul serviciilor care sunt foarte importante, respectiv salvare sau pompieri", a detaliat Cătălin Toma.

Preşedintele CJ Vrancea a recunoscut că ţine permanent legătura cu prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, şi se sprijină reciproc în acţiunile pe care autorităţile le întreprind la nivelul judeţului.

Cine-s firmele care se ocupă de deszăpezirea drumurilor județene din Vrancea pentru următorii patru ani

Reamintim că pe 16 noiembrie 2022 Consiliul Județean Vrancea anunța că este pregătit în ceea ce privește deszăpezirea drumurilor județene, în acest sens fiind deja încheiat acordul cadru pentru ”Combaterea poleiului și deszăpezire pe drumurile județene din administrarea Consiliului Județean Vrancea pe durata a 48 luni calendaristice”, pentru perioada 2022-2026.

Astăzi(n.r. miercuri 16 noiembrie 2022) au fost semnate contractele subsecvente pentru această iarnă cu cei doi operatori care se vor ocupa de deszăpezirea drumurilor județene (Asocierea SC Sotirex SRL & SC Roman Impex Prest SRL – pentru zona de nord a județului și SC Keyboard SRL – pentru zona de sud). În funcție de evoluția vremii, în următoarele zile va fi emis și ordinul de începere a prestării serviciilor.Contractul prevede împărțirea județului în două zone: Baza Sud (Suraia și Dumbrăveni) și Baza Nord (Vidra și Adjud). Firmele responsabile vor acționa cu lame, freze, autofreze, încărcătoare și au stocuri asigurate de material antiderapant.”, se menționa în comunicatul de presă făcut public anul trecut pe 16 noiembrie de Consiliul Județean Vrancea

 SC Sorirex SRL și SC Roman Impex Prest SRL sunt conduse de fostul deputat PSD de Vrancea, Victor Roman și vor împărți 16,3 milioane de lei cu firmele KeyBoard din Râmnicu Sărat și EDN Bigblue Farmer SRL, ultimele două fiind o premieră pe piața din Vrancea, având în vedere că de 20 de ani deszăpezirea s-a făcut doar prin societățile fostului deputat PSD.

Pentru zona de sud, firmele KeyBoard din Rm. Sărat și EDN Bigblue Farmer SRL au câștigat licitația pentru suma de 16,4 milioane de lei.

Pe zona de nord sunt 312 kilometri de drumuri județene, iar pe zona de sud sunt 284 de kilometri, ceea ce înseamnă că fiecare kilometru care va fi deszăpezit în iarna 2022-2023 va costa în jur de 13.000 de euro.

Practic, pentru următorii patru ani, deszăpezirea va costa peste 6,5 milioane de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.