Local

Enet Focșani se laudă că a plătit 4,2 milioane de lei din datorie, dar evită să dea o dată certă pentru reluarea furnizării apei calde

Ziarul de Vrancea
6 iun 2022 2334 vizualizări

Printr-un comunicat de presă transmis joi, 2 iunie 2022, după ora 21:00, Enet Focșani își anunță cu o nedisimulată mândrie abonații că a plătit „încă 4,2 milioane de lei din surse proprii (n.r. din datoria de aproximativ 5,5 milioane pe care o are făță de furnizorul de gaze naturale), ceea ce apropie ziua în care se va relua furnizarea apei calde de consum în Municipiul Focșani”.

Reamintim că într-un interviu acordat postului de televiziune local Atlas TV Focșani pe 13 mai luna trecută, Manole Merchea, administratorul special al Enet, firma producătoare și distribuitoare de energie termică în sistem centralizat din municipiu, folosind o strategie asemănătoare, a evitat să avanseze o dată exactă când abonații ar putea avea din nou apă caldă la robinete. Merchea a precizat totuși că „nu va dura mult” până când această zi va veni.  

Iată conținutul integral al comunicatului de presă făcut public de Enet Focșani, joi 02 iunie 2022, după ora 21:00 

SC ENET aduce la cunostința abonaților săi că, în data de 02 iunie 2022, a plătit încă 4,2 milioane de lei din surse proprii, ceea ce apropie ziua în care se va relua furnizarea apei calde de consum în Municipiul Focșani.”- Purtător de cuvânt la S.C. ENET S.A.,  Ec. Cristina Gavrilă

Enet Focșani s-a mai ferit să spună ceva în comunicatul de presă făcut public joi, și anume că firma producătoare și distribuitoare de energie termică în sistem centralizat din municipiul reședință al județului nostru a primit o amendă pentru certificatele verzi în valoare de peste 4 milioane de euro, de la Uniunea Europeană, ceea ce îi ca îngreuna foarte mult existența.

În legătură cu această amendă, tot în interviul difuzat pe 13 mai 2022, de postul de televiiziune local Atlas TV Focșani, Manole Merchea, administratorul special al Enet, făcea următoarele precizări:„Până pe 30 aprilie 2022, Enet trebuia să depună certificatele de bioxid de carbon. Orice mare poluator trebuie să depună aceste certificate care s-au dus la nişte preţuri aberante. Certificatele sunt nişte taxe care se plătesc pentru poluare. La fiecare tonă de bioxid de carbon emis în atmosferă avem un certificat. Banii aceştia după certificat se duc în proiectele care vizează proiectele de decarbonizare, de protecţie a mediului. În felul acesta, Uniunea Europeană îşi adună bani pentru a susţine aceste investiţii, care vin pe urmă sub formă de proiecte de finanţare. Amenda este de 100 de euro pe fiecare certificat şi sunt 43.000 de certificate. Nu le putem plăti pentru că suma este enormă. Deocamdată, nu ne-au trimis amenda pentru că este aproape o situaţie generală

În continuare, Manole Merchea a dat în același interviu ca exemplu o situaţie prin care a trecut societatea de termoficare din Oradea, care în urmă cu patru ani a fost amendată cu 32 de milioane de euro pentru certificatele verzi. Amenda nu a fost plătită, dar societatea a fost închisă şi s-a creat alta nouă, Merchea sugerând astfel că aşa s-ar putea întâmpla şi la Focşani.

Urmăriți în VIDEO de mai jos înregistrarea integrală a interviului difuzat de postul de televiziune Atlas TV Focșani, la jumătatea lunii mai 2022, administratorul special al Enet, Manole Merchea.

VIDEO:vrancea atlastv

Conform informațiilor neoficiale, dar sigure aflate de Ziarul de Vrancea „pe surse”, Enet Focșani, firma producătoare și distribuitoare de energie termică în sistem centralizat din municipiu a primit recent o amendă pentru certificatele verzi în valoare de peste 4 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Întrucât în actuala situație financiară în care se află, este greu de crezut că Enet Focșani poate achita o astfel de amendă, rămâne de văzut care va fi soarta sistemului centralizat de producere și distribuție a energiei termice din municipiul reședință a județului Vrancea. La ora actuală, din cauza unei datorii de aproximativ 5,5 milioane lei, Enet Focșani a sistat din 8 mai 2022, furnizarea apei calde menajere către abonații săi. Anunțul a fost făcut la acea dată prin intermediul următorului comunicat de presă al Primăriei Focșani: „Ca urmare a faptului că furnizorii de gaz au sistat livrarea, ENET SA se află în imposibilitatea de a mai furniza apă caldă menajeră către abonați, începând de astăzi, 8 mai 2022. Sistarea livrării de gaz se datorează exploziei prețului la gaze care a generat acumularea unei datorii de aproximativ 5,5 milioane lei a ENET SA către furnizorul de gaze dar și a lipsei unui contract de furnizare a gazului, ca urmare a faptului că societatea de termoficare se află în insolvență, procedură care nu permite încheierea unui astfel de contract decât cu plata în avans a gazului natural estimat a fi consumat. Pentru a gestiona această situație, Primarul Cristi Valentin Misăilă și conducerea ENET SA au solicitat, în regim de urgență, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației un ajutor financiar pentru sprijinirea autorităților administrației publice locale în asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.”

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.