Precizările Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vrancea despre recenta acțiune de control din Piața Moldovei Focșani
Printr-un comunicat de presă, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vrancea a făcut precizări despre o recentă acțiune de control derulară în Piața Moldovei din Focșani. În cadrul acestei acțiuni, au fost verificați 15 operatori economici din Municipiul Focșani, zona Piața Moldovei, respectiv: administratorul Pieței Moldovei, 11 operatori economici care comercializau carne și preparate din carne, poduse lactate, pește, 3 operatori economici care comercializau jucării și alte produse industriale nealimentare. Redăm în continuare textul integral al comunicatului de presă transmis de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vrancea pe acest subiect.
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vrancea a desfăşurat o acţiune mixtă de control, împreună cu echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor București – Ilfov, sub coordonarea Președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Eduardt Cozminschi și a Directorului General al ANPC, Paul Anghel, scopul acțiunii fiind verificarea modului de respectare a prevederilor legale în domeniu de către operatorii economici vrânceni.
Au fost verificați 15 operatori economici din Municipiul Focșani, zona Piața Moldovei, respectiv: administratorul Pieței Moldovei, 11 operatori economici care comercializau carne și preparate din carne, poduse lactate, pește, 3 operatori economici care comercializau jucării și alte produse industriale nealimentare.
În urma controalelor efectuate, la 14 unități s-au constatat diverse abateri de la prevederile specifice protecţiei consumatorilor, spre exemplu:
- Carne și produse din carne
- Lipsa menționării țării de origine pentru carne porc carcasă;
- nemonitorizarea și neînregistrarea temperaturilor realizate de spațiile frigorifice;
- depozitarea cărnii în afara spațiilor frigorifice;
- schimbarea stării termice a preparatelor din carne;
- abateri de etichetare a produselor din carne (untură, preparate din carne);
- comercializarea organelor de porc și vită cu modificări organoleptice;
- lipsa buletinelor de verificare metrologică pentru mijloacele de cântărire utilizate;
- Pește proaspăt
- vitrina frigorifică utilizată de un operator economic nu se afla în stare de funcționare, neputând asigura temperatura de păstrare a produselor, prezenta rugină și depuneri de resturi alimentare
Operatorul economic în cauză a fost sancționat cu o amendă de 10.000 lei și s-a dispus și închiderea unității până la 6 luni.
- neasigurarea condițiilor de depozitare a peștelui proaspăt și a icrelor (gheață insuficientă);
- nemonitorizarea și neînregistrarea temperaturilor în termograme.
- Pește congelat
- Utilizarea unei vitrine frigorifice cu urme de rugină și neigienizată corespunzător,
- pavimentul prezenta spărturi;
- prezența la vânzare a peștelui cu modificări organoleptice (arsuri de congelare, părți rupte, culoare modificată);
- Produse lactate
- prezența la comercializare a brânzei frământate expirată de 7 zile;
- utilizarea unei vitrine frigorifice supraaglomerată;
- existența în spațiul destinat producătorilor de lactate a trei mese ruginite pe care se expuneau produse;
- Comercializare jucării
- Comercializarea unor jucării fără informații în limba română,
- lipsa elementelor de identificare de pe etichetă,
- lipsa avertismentelor obligatorii de pe etichetă;
- lipsa marcajui CE de pe etichetă sau marcajul aplicat nu este cel de conformitate europeană - este marcaj CE China ,
- lipsa menționării importatorului și a adresei poștale;
- existența unor abateri repetate, fapt pentru care s-a dispus închiderea unității pe o perioadă între 6 și 12 luni;
- Alte abateri:
- comercializare becuri cu incandescență, interzise;
- lipsa pictogramelor la articolele de încălțăminte din import.
Pentru abaterile constatate, operatorii economici au fost sancţionaţi contravenţional, aplicându-se în total 13 avertismente şi 13 amenzi, în valoare totală de 79.000 lei.
De asemenea, s-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare până la remedierea deficienţelor pentru alimente în valoare de 4.338 lei, respectiv jucării în valoare de 720 lei.
Totodată, s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a unor alimente cu risc pentru consumatori (expirate, cu modificări organoleptice sau la care s-a schimbat starea termică), în valoare de 1.573 lei, precum și a unor jucării periculoase în valoare de 518 lei.
Odată cu amenzile aplicate, au fost aplicate și două sancțiuni complementare, respectiv: închiderea pe o perioadă de cel mult 6 luni a unei boxe de pește și închiderea pe o durată de la 6 luni la 12 luni a unui magazin de produse industriale, pentru abateri repetate.
CJPC Vrancea recomandă cetățenilor să rămână vigilenți atunci când merg la cumpărături, să fie atenți la calitatea produselor, la condițiile în care sunt comercializate, să urmărească informațiile existente pe etichete și să nu ezite să solicite informaţii suplimentare atunci când nu sunt convinși că produsele respective sunt ceea ce au nevoie. De asemenea, să nu ezite să sesizeze CJPC Vrancea atunci când constată nereguli, fie că este vorba de produse neconforme, de practici comerciale înșelătoare sau alte nerespectări ale drepturilor consumatorilor.
„Îi asigurăm pe consumatori că le suntem alături și supraveghem permanent piața produselor și serviciilor din județul Vrancea, pentru eliminarea oricăror abateri de la prevederile legale. Le mulţumesc consumatorilor pentru încrederea pe care ne-o acordă în fiecare zi în care ni se adresează", a declarat Dumitru Dilă, șeful CJPC Vrancea.
11.06.2020