Local

Dispută politică pe costurile cu iluminatul public în Focșani, între consilierii liberali și primarul Misăilă

Ziarul de Vrancea
14 mai 2020 1638 vizualizări

Într-o emisiune pe postul de televiziune B1 TV la care a participat marți seară (12 mai 2020), ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei Ion Ștefan a dat exemplul unui contract încheiat în bătaie de joc și, la capitolul bani publici irosiți, a declarat că Primăria Focșani plătește 5 milioane de lei pentru mentenanța stâlpilor de iluminat din oraș. Întrebat ce înseamnă mentenanța unui stâlp de iluminat, ministrul a răspuns: „Îl analizezi să nu cadă, îl ștergi de praf, să fie în funcțiune...”. În replică pe același subiect au apărut astăzi punctele de vedere ale Primăriei Municipiului Focșani și ale consilierilor PNL din CL Focșani.

„Potrivit informațiilor din documentele oficiale ale Primăriei Focșani, semnate în iunie 2017 de primarul Cristi Misăilă, cu privire la externalizarea serviciului de iluminat public din Focșani, edilul PSD a fost de acord cu mentenanța și întreținerea anuală pentru 1.150 corpuri de iluminat stradal pentru un cost de 606.352 lei/an, adică peste 6 miliarde lei vechi!

Pentru întreținerea unei singure lămpi într-un an, Misăilă a dat cu șapte mâini 521 lei.

În această sumă se vorbește strict de întreținere rețele vechi, nu de noi investiții și modernizări, conform capitolului 1 privind costurile acestui proiect, așa cum a fost el prezentat și asumat de Misăilă în Consiliul Local Focșani în vara lui 2017.

Total general mentenanță pentru doi ani, la firma care urma să primească serviciul de iluminat, înseamnă 1,2 milioane lei, adică 12 miliarde lei vechi! (n.n. pentru paza stâlpilor) Aceste sume reies tot din hârtiile semnate de Cristi Misăilă și ștampilate tot de același primar PSD.

Pentru înlocuiri de becuri și lămpi, în vara lui 2017, Misăilă a prevăzut alți bani, conform listei de lucrări adiționale ce pot fi executate în urma unor comenzi ferme ale Primăriei, și vorbim despre alți aproape 700.000 lei. Suma reiese din capitolul 5 al aceluiași material prezentat la CL. Dacă cumva l-a făcut pierdut, i-l vom înmâna noi să vadă clar sumele invocate în prezenta informare.

Mai mult, pentru iluminarea primarului ”întunecat” Cristi Misăilă, îi reamintim că, în ciuda opoziției consilierilor PNL și a lui Costel Bârsan din CL Focșani, aproape întreg bugetul alocat de Primăria Focșani pentru iluminatul public în 2018 a fost ”ars” pe beculețele de sărbători. 80% din suma totală anuală dată pentru iluminat, adică aproximativ 1,150 milioane de lei, s-a dus pe factura ghirlandelor.

Informația este publică și apare într-un raport al Consiliului Concurenței, care a comparat serviciile de iluminat public existente la nivelul municipiilor reședință de județ.

În 2018, bugetul pentru iluminat public în Focșani a fost de 1.433.065,20 lei, de aproape 5 ori mai mare decât în 2017 ( 273.998 lei).

Totodată, iluminatul din Focșani, cu toate că nu a fost modernizat deloc în această perioadă, costă scump cetățeanul! Costul cu iluminatul public per cap de locuitor în Focșani a crescut, din 2017 și până în 2018, de la 2,92 lei la 15,29 lei, potrivit aceluiași raport al Consiliului Concurenței.

Cristi Misăilă promitea că va investi milioane de euro, fonduri europene, în modernizarea și eficientizarea iluminatului public prin implementarea unui sistem cu corpuri de iluminat de tip LED și extinderea pe 35 kilometri de străzi. Până acum, niciun astfel de LED nu s-a aprins pe vreo stradă din Focșani. ”

Grupul consilierilor PNL din Consiliul Local Focșani, 13 mai 2020

„Invitat la un post de televiziune, Ion Ștefan a spus că Primăria Municipiului Focșani plătește 5 milioane lei pentru mentenanța stâlpilor de iluminat din oraș. Mai mult decât atât, a declarat că pentru schimbarea becurilor arse se plătesc alți bani.

Tocmai de aceea, facem precizarea că iluminatul public din Municipiul Focșani este constituit din 3024 stâlpi de iluminat, inclusiv cei din parcuri și grădina publică, dar și iluminatul architectural aflat în piațete, scuaruri, instituții publice, de cultură etc. Lucrările de mentenanță constau în înlocuirea elementelor defecte și nefuncționale, precum și verificarea permanentă a stării tehnice a iluminatului public pentru a preîntâmpina și a reduce numărul avariilor în sistem.

La numărul de telefon, la care cetățenii pot apela non-stop pentru a anunța necesitatea intervențiilor în diverse locații, în 2018 și 2019 au fost înregistrate 2782 de solicitări adresate operatorului. La TOATE acestea s-a răspuns cu operativitate în maximum 48 de ore, conform indicatorilor de performanță prevăzuți în contract.

În afară de intervențiile la solicitările cetățenilor, au fost desfășurate în permanență acțiuni de verificare a sistemului de iluminat public, cheltuielile fiind următoarele:

1. 2018 - 149.814,99 lei fără TVA

2. 2019 - 201.338,41 lei fără TVA

TOTAL - 351.153,40 lei fără TVA

Ion Ștefan - mentenanța înseamnă «analizarea și ștergerea de praf a stălpilor, întrucât schimbarea becului înseamnă alți bani, becul în sine costă alți bani».

Adevăr - mentenanța înseamna verificari din oficiu și 2782 de intervenții la solicitări punctuale.

Ion Ștefan - Primăria Focșani plătește 5 milioane de lei pentru mentenanța stâlpilor de iluminat din oraș.

Adevăr – Primăria Municipiului Focșani a plătit în 2018 și 2019 suma de 351.153,40 lei fără TVA.

Biroul de presă”

Primăria Municipiului Focșani

Facem precizarea că iluminatul public din Municipiul Focșani este constituit din 3024 stâlpi de iluminat, inclusiv cei din parcuri și grădina publică, dar și iluminatul architectural aflat în piațete, scuaruri, instituții publice, de cultură etc. Lucrările de mentenanță constau în înlocuirea elementelor defecte și nefuncționale, precum și verificarea permanentă a stării tehnice a iluminatului public pentru a preîntâmpina și a reduce numărul avariilor în sistem.

La numărul de telefon, la care cetățenii pot apela non-stop pentru a anunța necesitatea intervențiilor în diverse locații, în 2018 și 2019 au fost înregistrate 2782 de solicitări adresate operatorului. La TOATE acestea s-a răspuns cu operativitate în maximum 48 de ore, conform indicatorilor de performanță prevăzuți în contract.

În afară de intervențiile la solicitările cetățenilor, au fost desfășurate în permanență acțiuni de verificare a sistemului de iluminat public, cheltuielile fiind următoarele:       

1.             2018 - 149.814,99 lei fără TVA

2.             2019 - 201.338,41 lei fără TVA

         TOTAL - 351.153,40 lei fără TVA

Biroul de presă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.