Local

Povestea a ajuns la final: Blocul NATO va fi demolat pentru 300.000 de euro

Ionel Sclavone
18 apr 2019 3509 vizualizări

Demolarea blocului G2 – Blocul NATO cum mai este cunoscut - din cartierul Bahne va costa Municipalitatea aproximativ 330.000 de euro. După aproximativ un an de la aprobarea, de către Consiliul Local, a inițierii procedurii de demolare a imobilului bloc de locuințe G2 (P+4) cu destinația de cămin nefamiliști, situat în municipiul Focșani, Aleea Căminului nr. 12, județul Vrancea“, Primăria a trecut la treabă. Pe locul rămas liber, se intenționează construcția unui nou bloc cu locuințe de serviciu pentru profesori și medici.

Zilele acestea, a fost inițiată procedura de achiziție publică pentru demolarea Blocului G2, în acest sens fiind publicat un anunț pe portalul guvernamental de achiziții publice - sicap-prod.e-licitatie.ro. Valoarea lucrărilor a fost estimată la suma de 1.302.852,66 lei, la care se adaugă TVA. Firmele interesate pot depune oferte până în data de 6 mai a.c. ora 15.00.

Conform expertizei tehnice care a stat la baza adoptării deciziei de către Consiliul Local, a fost preferată soluția demolării deoarece costurile sunt mai mici decât pentru consolidarea clădirii și a repunerii sale în funcțiune.

„În varianta consolidării întregii clădiri, costul pentru consolidare și modernizare va ajunge la 450 de euro pe mp. Iar durata normală de funcționare va fi de 30-40 de ani iar în cazul demolării și construirii unei noi clădiri, conform normelor în vigoare, costul pentru demolare este de 30-35 euro/mp, iar pentru construire, conform standardelor de cost, este de 366 euro/mp, iar durata normală de funcționare va fi de 40-50 de ani“, se arată în expertiza tehnică întocmită de Techmedia Electronics SRL din Iași.

În documentul citat se arată că demolarea construcției cu mijloace mecanice nu va afecta și rezistența clădirilor din jur deoarece distanța până la acestea este destul de mare. De asemenea, experții recomandă adoptarea unor măsuri, pe timpul duratei lucrărilor, pentru a evita împrăștierea prafului rezultat din demolări:

„Având în vedere distanța mare față de celelalte clădiri, rezultă că vibrațiile produse în urma demolării nu vor afecta clădirile din jur. Se va împrejmui tot șantierul cu plasă împotriva prafului și se vor uda în continuu materialele rezultate în urma demolării, după fiecare demolare parțială pentru a limita deplasarea prafului rezultat din demolare. Executanții vor purta mască și cască de protecție“.

Demolarea va începe de la acoperiș către fundații, cu mijloace mecanizate și manuale astfel ca executantul să evite inducerea instabilității în structura de rezistență și prăbușirea clădirii. Materialele rezultate vor fi încărcate în camioane și transportate în zone special amenajate pentru depozitarea materialelor de construcție rezultate din demolări.

Pentru a pune la pământ Blocul NATO, Primăria a estimat că va fi nevoie de patru luni de la momentul la care va fi semnat contractul cu firma câștigătoare a licitației.

Povestea Blocului NATO a ajuns la final

Blocul NATO a fost construit la începutul anilor 1970 și a servit, inițial, ca locuințe de serviciu pentru familiile întreprinderilor de construcții care își desfășurau activitatea în județul nostru. Au fost amenajate 103 apartamente cu o cameră amplasate pe patru nivele. La începutul anilor 2000, Blocul NATO – G2 a fost reabilitat. S-au făcut reparații, au fost refăcute tencuielile și fațada, au fost înlocuite instalațiile electrice, sanitare și de încălzire cu unele noi dintre cele mai moderne la vremea respectivă. S-a văruit și s-au placat pereții cu gresie și faianță, a fost schimbată tâmplăria etc. Ferestrele vechi au fost înlocuite cu geamuri termopan într-o vreme în care termopanul era un lux pe care nu și-l permitea oricine. La final, după recepție, G2 era cel mai modern bloc de locuințe din Focșani.

Locuințele au fost repartizate asistaților social care în scurtă vreme l-au adus în starea de degradare în care se găsește în ziua de astăzi. Vreme de aproape două decenii, aceștia au locuit fără să plătească utilitățile pe care le consumau, apă, energie, canalizare, sub privirile indulgente ale celor care conduceau Primăria. Mai mult, clădirea s-a degradat continuu, locatarii scoțând la vânzare tot ce au putut, începând cu instalațiile sanitare, elemente de feronerie și tâmplărie etc. Până și ușile metalice de la intrarea în bloc au fost demontate și vândute de la fier vechi.

În urma intervenției Curții de Conturi care a calculat un prejudiciu de aproximativ 400.000 de lei, Primăria a trecut la măsuri radicale. În primăvara lui 2018, a fost oprită furnizarea utilităților iar chiriașii au fost evacuați și, după ce au încheiat noi contracte, au fost mutați într-un alt imobil.

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.