Local

Pompierul lunii noiembrie, plt. mj. Tudor Maricel: „Cele mai grele intervenții sunt atunci când avem de-a face cu suferința fizică”

Ziarul de Vrancea
22 dec 2020 1050 vizualizări

Plutonierul major Tudor Maricel, ”Pompierul lunii noiembrie 2020”, este comandant de echipaj la Punctul de Lucru Soveja. De circa 13 ani este pompier profesionist.

Vocația către o carieră militară a simțit-o încă din timpul efectuării serviciului militar obligatoriu, ca jandarm. Așadar, după ce a fost lăsat la vatră, a hotărât să continue să activeze în domeniu și s-a angajat militar pe bază de contract. Dorința de a promova în ierarhia militară l-a determinat să susțină examenul de încadrare ca subofițer, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea.

La acea vreme, credea că meseria de pompier nu o să-l schimbe prea mult, având în vedere experiența militară acumulată până atunci, doar că, așa cum spune: ”nu a trebuit să treacă mult timp până să-mi dau seama că această meserie mă transformă și mă obligă să-mi depășesc limitele. Ca pompier devii acea persoană de care toată lumea are nevoie în cele mai grele momente, devii ”speranță”. Ești conștient că înaintea tuturor, tu ești cel care salvează viața. Acesta este motivul pentru care am început să iubesc ceea ce fac.”

Încă de la începutul primelor misiuni, sub deviza ”Curaj și devotament”, plutonierul major Tudor Maricel a manifestat spirit de sacrificiu, încredere în sine și rapiditate în luarea deciziilor. Preocuparea constantă pentru bunul mers al lucrurilor, capacitatea de coordonare și asumarea responsabilității l-au distins ca cel mai potrivit pentru ocuparea funcției de comandant de echipaj. Ca atare, datorită atribuțiilor pe care le exercită, el are un rol important în desfășurarea intervenției.

Calitățile specifice funcției le-a evidențiat pe deplin, în data de 25 noiembrie a.c., în misiunea de stingere a unui incendiu izbucnit la o fermă de animale din localitatea Câmpuri. Până la sosirea șefului gărzii de intervenție de la Stația de Pompieri Panciu, plutonierul major Tudor Maricel a fost cel care a coordonat acțiunea.

După cum povestește: ”față de alte intervenții la care am participat, aceasta a avut un grad de dificultate mai ridicat. La momentul sosirii la fața locului, am fost întâmpinați de flăcări uriașe, ce se întindeau pe o suprafață de aproximativ 500 mp, și de zgomotul asurzitor făcut de animale.  Era o imagine de groază dar nu ne-am lăsat descurajați. Prin prisma funcției pe care o îndeplinesc, am fost nevoit să iau decizii rapide, astfel încât echipajul pe care îl conduc să își desfășoare activitatea în condiții de siguranță și totodată, să salvăm, în cel mai scurt timp, viața animalelor. În general, consider că cele mai grele intervenții sunt atunci când avem de-a face cu  suferința fizică a oamenilor sau a viețuitoarelor. Astfel, după efectuarea recunoașterii, am stabilit modul de acțiune. Împreună cu colegii mei am trecut imediat la salvarea animalelor, am creat căi de acces și le-am eliberat din țarcuri. O parte dintre ele le-am scos chiar cu propriile noastre brațe. Cred că am reușit să salvăm mai bine de 85 % din ele. În momentul în care am văzut că viața nimănui nu mai este pusă în pericol, presiunea pe care o simțeam a mai dispărut și am început să ne concentrăm eforturile pe stingere și limitarea pagubelor. Având în vedere că echipajul pe care îl formez cu colegii mei este unul cu vechime, toți ne-am îndeplinit cât se poate de bine sarcinile iar la final rezultatul obținut a fost unul foarte bun. Pe mine, personal, m-a impresionat  și m-a emoționat peste măsură, proprietarul care a venit să ne mulțumească. Cu toate că era necăjit de cele întâmplate a avut numai cuvinte de laudă. De puține ori mi-a fost dat să trăiesc asemenea momente.”

Aprecierile pentru reușita misiunii nu vin doar din partea proprietarului. În semn de recunoaștere a profesionalismului de care a dat dovadă, și pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor, plutonierul major Tudor Maricel, a primit din partea conducerii, diploma: ”Pompierul lunii noiembrie 2020”.

Cu acest prilej, îl felicităm și îi dorim să se bucure, alături de membrii echipajului său, de cât mai multe reușite la intervenții.

Compartimentul Informare și Relații Publice I.S.U. Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.