Local

Pompierul de onoare al judeţului Vrancea şi Salvatorul de onoare al judeţului Vrancea

Ziarul de Vrancea
16 sep 2020 971 vizualizări

Cu ocazia sărbătorii la 13 septembrie a Zilei Pompierilor din România, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny”  au fost conferite distincţiile onorifice „Pompierul de Onoare al judeţului Vrancea” şi „Salvatorul de Onoare al judeţului Vrancea”, acordate cadrelor militare care s-au remarcat prin obţinerea de performanţe profesionale deosebite şi îndeplinirea unor servicii de excepţie sau acte de eroism.

Astfel, „Pompier de Onoare al judeţului Vrancea” a fost desemnat plutonierul adjutant Busuioc Sorin – Irinel, încadrat comandant de echipaj şi conducător autospeciale,în cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani. Este un subofiţer cu multă experienţă, tainele carierei de pompier, fiindu-i deconspirate de tatăl său, care a fost pompier la aceeaşi unitate. Iniţierea ca pompier a început în armată. În timpul stagiului militar, în urma unui concurs, a rămas încadrat ca sergent. În anul 2005 a promovat examenul de trecere în corpul subofiţerilor.

Cu toate că, până în prezent, a participat la sute de intervenţii pe care le-a îndeplinit cu succes, intervenţia de anul acesta, din 03 februarie, este cea care l-a evidenţiat ca un pompier desăvârşit. Această intervenţie a fost şi cea care i-a adus titlul de „Pompierul lunii februarie 2020” la I.S.U. Vrancea.În misiunea de stingere a unui incendiu la o locuinţă din localitatea Odobeşti, plutonierul adjutant Busuioc Sorin, împreună cu un alt coleg, plutonierul adjutant şef Gîrboiu Ionel, au salvat doi căței și o pisicuță, pe care le-au găsit inconștiente într-o cameră inundată cu fum. Subofiţerul a dat dovadă de prezență de spirit și dorința de a salva orice viață, când cu ajutorul aparatului de respirat le-a dat oxigen și le-a făcut manevre de resuscitare. După aproximativ 20 de minute, necuvântătoarele și-au recăpătat semnele vitale.

Totodată, pe parcursul  anului 2020, subofițerul a participat la mai multe intervenții majore, printre care menționăm: incendiul de vegetație uscată  din 23 ianuarie 2020, care a distrus o suprafață de 40 ha în satul Bălănești, comuna Gura Caliței (intervenția a durat circa 8 ore iar plt. adj. Busuioc Sorin a acționat cu ATV-ul din dotare) și incendiul din 05 aprilie 2020, izbucnit la o gospodărie din comuna Gologanu, unde au ars o locuință și o anexă în suprafață de 250 mp, 100 kg porumb și 20 kg. substanțe pentru protecția plantelor. De remarcat este și faptul că, subofițerul a intervenit din timpul liber la un incendiu de vegetație uscată izbucnit în comuna Chiojdeni, care a afectat o suprafață de 100 ha, venind în sprijinul S.V.S.U. Chiojdeni (intervenția a durat mai bine de 14 ore).

Toate aceste intervenţii conturează profilul unui pompierprofesionist, implicat și devotat meseriei și armei pe care o reprezintă.

„Salvator de onoare al judeţului Vrancea” a fost desemnat plutonierul major Badea Alin-Ghiocel. Subofițerul ocupă funcția de subofițer operativ principal în cadrul Secției de Pompieri Adjud. În perioada septembrie 2019- august 2020, acesta s-a evidențiat prin rezultate foarte bune obținute în pregătirea profesională și îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu. Totodată, salvatorul a manifestat permanent preocupare pentru perfecționarea profesională şi a participat la mai multe stagii de pregătire și cursuri de specialitate. 

Plutonierul major Badea Alin-Ghiocel a coordonat intervenția din 18 ianuarie 2020. În dimineața acelei zile, în jurul orei 03:30, un apel la numărul unic de urgenţă 112 solicita ajutorul salvatorilor Secției de Pompieri Adjud, în localitatea Ciorani, deoarece o femeie, în vârstă de 24 de ani, în stare de gravidie acuza dureri. Spre locul indicat, imediat s-a deplasat o ambulanţă SMURD al cărei comandant de echipaj era plutonierul major Badea Alin. După ce a ajuns la caz, a evaluat pacienta, i-a monitorizat funcţiile vitale, i-a pus masca de oxigen şi pentru că nu mai era timp de pierdut deoarece durerile simţite de aceasta deveneau din ce în ce mai intense, a decis începerea deplasării spre unitatea spitalicească. Însă, la nici 500 m de la plecarea ambulanţei s-a declanşat naşterea. Chiar dacă, atât pentru el cât şi pentru colegii de echipaj era prima misiune de acest gen, comandantul de echipaj nu s-a pierdut cu firea. Împreună cu celălalt paramedic, plutonierul major Bogdan Gheorghiţă, au asistat naşterea, în timp ce plutonierul major Palade Daniel, şoferul ambulanţei, ţinea legătura cu dispeceratul solicitând sprijin de specialitate. Totul s-a petrecut foarte repede, după aproximativ 30 de minute, plutonierul major Badea Alin, ţinea în braţe o fetiţă, de 2400g. După momentul naşterii, acesta i-a verificat căile aeriene şi pulsul. Fetiţa respira şi avea pulsul în regulă. Între timp, la faţa locului, a sosit un echipaj SAJ care a  efectuat procedurile de specialitate în acest caz și au preluat bebelușul. În urma acestei intervenţii, subofiţerul a primit distincţia „Pompierul lunii ianuarie 2020” la I.S.U. Vrancea.

De asemenea, plutonierul major Badea Alin-Ghiocel a dat dovadă de solidaritate și omenie participând la campaniile de donare de sânge desfășurate în acest an. Acesta a răspuns urgent apelului de sprijinire a unui pompier vrâncean care suferea de o boală de sânge.

Suntem mândri de colegii noştri şi îi felicităm pentru curajul şi devotamentul de care au dat dovadă în misiuni! Rezultatele lor sunt expresia profesionalismului pompierilor vrânceni.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice

Focşani, 15.09.2020  B.P. Nr. 90


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.