Local

Polițiștii vrânceni pot primi compensația pentru plata ratelor și în cazul locuințelor ANL

Ionel Sclavone
18 mar 2025 1441 vizualizări

Polițiștii au dreptul la compensația pentru plata ratelor chiar și în cazul achiziției de locuințe construite ANL. Pe de altă parte, polițistul mutat la cerere într-o altă localitate decât cea de domiciliu pierde dreptul la compensația lunară, după mutarea în aceeași localitate, în interesul serviciului.

Înalta Curte de Casație și Justiție a lămurit aspectele legate de plata compensațiilor acordate polițiștilor pentru plata ratelor. Potrivit unei decizii adoptate, de instanța supremă, aceștia au dreptul la compensație și în cazul achiziției de locuințe ANL, achiziționate în rate. Polițistul mutat la cerere într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu mai are dreptul la compensația lunară după mutarea în aceeași localitate, în interesul serviciului.

„Dispoziţiile art. 31 alin. (1) - (14) din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 2 lit. d) din Hotărârea Guvernului nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cuvenite poliţiştilor, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică şi în cazul achiziţionării unor locuinţe cu plata în rate, inclusiv a celor edificate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe.

În interpretarea şi aplicarea art. 31 alin. (1) din Legea nr. 360/2002, poliţistul mutat la cerere cu locul de muncă într-o altă localitate decât cea unde îşi are domiciliul nu are dreptul la compensaţie lunară pentru chirie după mutarea în aceeaşi localitate, în interesul serviciului”, se arată în decizia adoptată de Înalta Curte.

Decizia vine să lămurească cazul unui polițist căruia conducerea instituției i-a refuzat compensația când  acesta a anunțat că și-a cumpărat locuință ANL în rate. Motivul invocat a fost că nu poate beneficia de un ajutor dublu din partea statului român și că situația sa nu se încadrează în prevederile legale aplicabile ajutorului acordat polițiștilor pentru plata ratelor.

Polițistul și-a cerut drepturile în justiție, iar prima instanță i-a dat dreptate, considerând că legislația trebuie interpretată în sensul recunoașterii dreptului la acordarea compensației și pentru locuințele. Ulterior, Curtea de Apel a considerat că este necesar ca Înalta Curte să clarifice acest subiect.

Potivit legii, deptul la compensație pentru plata chiriei sau a ratelor bancare apare în două situații. În primul caz este vorba despre poliţistul numit în prima funcţie sau care este mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul şi, nici el, nici soția, nu deţin locuinţă proprietate personală în localitatea de destinație. El are dreptul la o compensație pentru chirie care poate merge până la 50% din salariul lunar, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere încheiat în condiţiile legii.

Cea de-a doua situație are în vedere polițistul care este numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului în localitatea în care îşi are domiciliul, dar în care nici el și nici soția nu deţin locuinţă proprietate personală. În anumite condiții, el are dreptul la compensație pentru chirie, în cazuri justificate, pe baza rezultatelor unei anchetei sociale.

Dacă îndeplinește condițiile pentru a beneficia de lata chiriei, polițistul are dreptul să folosească banii primiți pentru a acoperi ratele la bancă pentru achiziția unei locuințe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.