Local

Polițiștii de la înmatriculări auto le vor putea da curând amenzi vrâncenilor. Vezi în articol pentru ce

Ionel Sclavone
15 feb 2023 4129 vizualizări
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursă foto: ziuaconstanta.ro
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursă foto: ziuaconstanta.ro

În mai puțin de o lună, mai exact de la începutul lunii martie, șoferii vrânceni vor putea fi amendați pentru o seamă de contravenții de polițiștii din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Polițiștii vor aplica amenzi în cazul nepreschimbării permisului sau a talonului auto ori pentru neradierea vehiculului în termenul legal, dar și pentru deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul emis în străinătate.

Acest lucru este prevăzut într-o nouă reglementare ce are drept scop armonizarea cadrului legal privind circulația pe drumurile publice. Actul normativ urmează să fie aplicat din 2 martie 2023.

Una dintre cele mai importante schimbări pe care le aduce actul normativ este de a acorda polițiștilor care își desfășoară activitatea în cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor atribuția de a constata și sancționa o serie de contravenții.

Conform modificărilor ce vor intra în vigoare din luna martie, șoferii vor putea fi sancționați cu amendă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pentru următoarele contravenții:

Neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau a unui certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare.

Polițiștii din cadrul acestor servicii vor putea aplica amenzi pentru neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi a tractorului agricol sau forestier a remorcii în cazurile prevăzute de lege.

O altă contravenție se referă la neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege.

Polițiștii din cadrul acestui serviciu vor amenda șoferii care dețin simultan două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Amenzile pentru contravențiile de mai sus au fost prevăzute în Codul rutier și sunt cuprinse între 580 și 2.900 de lei.

Ce reguli mai instituie noul act normativ

Pe de altă parte, actul normativ reglementează posibilitatea și situațiile în care autoritățile competente să elibereze permise de conducere și certificate de înmatriculare pot elibera dovezi înlocuitoare ale acestor documente. Proprietarii de mașini vor putea primi, până la eliberarea certificatului de înmatriculare, o dovadă înlocuitoare cu valabilitatea de o lună.

„La cererea proprietarului sau deținătorului mandatat al vehiculului, autoritatea competentă eliberează, pentru situațiile în care se emite un certificat de înmatriculare, o dovadă înlocuitoare a acestuia care atestă înmatricularea vehiculului, valabilă până la emiterea certificatului de înmatriculare, dar nu mai mult de 30 de zile”, se arată în actul normativ care modifică Codul rutier.

Totodată, actul normativ va stabili că, până la eliberarea permisului de conducere, în cazul pierderii, furtului, deteriorării sau schimbării numelui titularului, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot elibera o dovadă înlocuitoare a acestuia valabilă pentru cel mult 30 de zile.

De asemenea, se reglementează competența Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări de a elibera permise de conducere internaționale. Prin același document de reglementare este extinsă obligativitatea înregistrării audio-video a probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere și a probei practice susținute pentru categoriile AM, A1, A2 și A, mai puțin proba poligonului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.